facebook
twitter

Наблюдател

Със стари обещания Борисов иска нов кредит на доверие

Пенсионери, хора с увреждания, социални работници и медицински сестри от години протестират за това, което сега се представя като спасителен пакет за кризата
4 034
 БГНЕС
Преди тези протести имаше други протести. И тогава бяха дадени обещания, които сега се подновяват.

Пенсионерите, хората с увреждания и всички служители, които изнесоха кризата на гърба си срещу мизерно заплащане, сигурно са се почувствали много неудобно, когато с троснат тон премиерът Бойко Борисов им подхвърли жълти стотинки. Всички тези хора си приличат по едно - тотално бяха пренебрегвани през всичките 11 години от управлението на ГЕРБ, а сега се очаква да целуват ръка, когато ги използват за спасение на правителството. Управляващите може и да разчитат на кратката памет на хората, но засегнатите прекрасно знаят, че новите мерки изобщо не са подкрепа в условия на кризата, а отдавна просрочен дълг към тях.

 

Политика към пенсионерите:

 

- Първото правителство на Борисов замрази пенсиите от 2009 до 2013 г. През 2014-2017 г. пенсиите бяха осъвременявани по швейцарското правило с нищожни проценти - 1.9-2.7%. През 2014 г. средната пенсия беше 311.35 лв. Днес е 415 лв., но повече от половината пенсионери живеят под прага на бедност (363 лв.). Вместо да преизчисли старите пенсии с по-съвременен осигурителен доход, Борисов превърна в традиция раздаването на коледни и великденски добавки на най-бедните - за да е ясно на получателите, че това е въпрос на негово благоволение, а не на осигурителен принос. Изпреварващо се увеличава само минималната пенсия, което нарушава справедливостта в системата.

- Години наред правителството увеличава осигурителната тежест от първия ден на годината, но осъвременява пенсиите от средата на годината. Много пъти е предлагано в кризисни времена пенсиите да се увеличават по-рано през годината, но ГЕРБ никога не са се съгласявали. Не го направиха дори сега.

- През 2018 г. кабинетът извади стажа преди 2000 г. от формулата за изчисление на пенсията. След всеобщо недоволство Борисов нареди да се даде възможност за избор на формула до края на 2022 г. Преди дни стана ясно, че 32 410 българи получават по-висока пенсия благодарение на правото да изберат тя да бъде изчислена по старата формула - това са над 1/3 от новите пенсионери. Ако не се беше вдигнал шум, тези хора щяха да получават с 15% по-ниски пенсии до живот.

 

Политика към хората с увреждания:

 

- ГЕРБ може да проспи милиони спестени данъци на хазарта, но когато стане дума за най-уязвимите, бди безпощадно над всеки лев. Така хората с увреждания бяха принудени да плащат с мизерните си помощи заплатите на личните си асистенти, да не би да се окажат двойно финансирани. За децата с най-тежки увреждания помощта се намалява с 380 лв., но при тях в повечето случаи парите поне остават в семейството, защото личният асистент често е един от родителите. Останалите трябваше доброволно да преотстъпят на социалните служби добавката си за чужда помощ от НОИ - 99.50 лв. Неслучайно много нуждаещи се предпочетоха да се откажат от "услугата" - 100 лв. за едни са джобни пари, но за други - половинмесечен доход. В началото на годината по новия закон се записаха да получават помощ 20 000 души, но само имащите право на добавка за чужда помощ от НОИ бяха почти 80 000.

- Хиляди българи продължават да нямат личен асистент - проблем, известен поне от една година. Януари завари 12 978 българи с увреждания без асистент. През февруари социалното министерство намери частично решение за 6000 души. Според последните изявления на социалния министър в момента има 28 000 лични асистенти при 35-40 хиляди нуждаещи се. Сачева обича да се оплаква, че законът за личната грижа е приет под натиск на протестите без финансова обосновка и до края на годината по него може да се появи преразход от 146 млн. лв., който догодина ще набъбне до много милиарди, защото според закона право на подкрепа ще получат над 600 000 българи. Много е вероятно именно по тази линия да се запушват дупки с парите, иначе представени като подкрепа за кризата. Но законът не е на протестиращите, а на тези, които са го гласували в НС.

- В опит да накаже злоупотребите с инвалидни привилегии, ГЕРБ промени правилата за медицинска експертиза. Дали това пресече измамите, не разбрахме. Ефектът върху хората с увреждания обаче не закъсня - НОИ отчете 36% по-малко инвалидни пенсии след промените. Този месец ВАС окончателно отмени наредбата на МЗ за медицинската експертиза, но министерството упорства и се кани да приеме почти идентичен проект.

- Много хора с увреждания останаха излъгани от обещанията за двойно увеличение на финансовата подкрепа. В. "Сега" писа многократно как хора с еднакъв здравословен статус и функционален дефицит получават в пъти различно подпомагане от новата система. Въпросът уж щеше да се решава, но след оставката на тогавашния социален министър Бисер Петков бе забравен.

- Премиерът Бойко Борисов има една безспорна заслуга - на 13 септември 2016 г. разпореди помощта за децата с най-тежки увреждания да се вдигне безусловно на 930 лв., първата адекватна сума, която тези семейства получиха. Година и половина по-късно обаче същият премиер подхвърли на майките на тези деца: "Щом това е министърът, който им харесва, да седнат да направят така, че тази тема да ми се махне от главата и на мен, и на всички вас".

 

Политика към медицинските сестри и социалните работници:

 

- Сигурно помните как медицински сестри окупираха парламента в началото на март. Увеличението, което сега им предлага Борисов, "до достигане на работната заплата на нивата по колективен трудов договор" е същото, с което ги залъгваха през цялата бунтовна 2019 г. Заложеното по колективен трудов договор възнаграждение на работещите в детското и училищното здравеопазване трябваше да бъде увеличено през януари 2019 г., а не да се обещава като голяма придобивка на всеки нов протест. Завишението на стандартите последно бе употребено за укротяване на медицинските сестри през март. Сега правителството има наглостта отново да го вади на дневен ред като антикризисна мярка.

- В постоянния репертоар от обещания за протестиращи е и по-високото заплащане на нощния труд. Сегашните 25 стотинки на час не са променяни от 2007 г. Правителството се постара да вдигне много шум, че ще ги вдигне цели четири пъти... на 1 лев. Но почти не се разбра, че няма да е сега, а догодина. И този "драстичен" скок бе обещаван през март и "спешно" гласуван преди две седмици с отложен старт. Сега се обещава увеличение от 1 август за хората на първа линия. Дано не стане като с другите бонуси за първа линия - 1000 лв., които изправиха лекари, сестри и екипи едни срещу други заради абсурдните критерии, спуснати за получаването им. И дано наесен не слушаме пак обещания как нощният труд ще се увеличи, ама друг път.

- Социалните работници от години протестират заради ниското си заплащане и огромното натоварване. В изненадващ ход миналия декември ГЕРБ подкрепи БСП и прокара исканите от тогавашния социален министър Бисер Петков нищожни 5% повече за тях в бюджет 2020 (15% при 10% за цялата администрация). Впоследствие се заговори, че именно тези 5% - всичко на всичко 5 млн. лв. за тази година, са взели главата на социалния министър, защото не били съгласувани с финансовия му колега Владислав Горанов. Но и без този слух нежеланието на кабинета да увеличи заплатите на шепа служители - 4700, беше видно. То само доказа колко старателно това управление брани бюджета си от най-нуждаещите се. Тази пролет освен всичко друго социалните работници разнасяха храна и лекарства на изолирани възрастни, но така и не заслужиха пълни бонуси от 1000 лв. за работа на първа линия. За тях имаше само еднократно по една минимална заплата.

6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Сачева: Обсъждаме 1400 лв. таван на пенсията и 50 лв. добавка до март

30.09.2020

6187 11
Симеонов: Протестите са масови изблици на омраза и желание за власт

29.09.2020

2293 18
Правителството на Борисов е предпоследно по доверие в ЕС

29.09.2020

ДИЛЯНА ДИМИТРОВА

5298 21

Коментари

vvatkov

Оставка!

 

Тренд Петков

И не само....тези наистина са небългарско правителство. Иначе ударението е да се прави така с наличните пари, че да се повишава качеството на живот....то това е и главната цел на всяко управление по дифолт. Само колонизаторско управление ограбва населението, извлича всички ползи за само някои индивиди, а общата маса е изоставена....то е просто някакви туземци. Е, намирате ли че Борисов е човек на народа,както се фукляви, или човек на колонизаторите на България? Той все не чул,не разбрал, ама е обхванал всички власти, без президентската..то затова и плюе злъч във всяко изказване...нищо че невинно твърди че никога не го е правил....е, той си говори,пък всички си викат ЛЪЖЕЦ, СИ ТиКВА!

HUMANOID
снимка на HUMANOID

Б.Борисов,

призовам те да си подадеш оставката,

ако си българин, стига си мъчил народеца !!!!!!!!

Светозар

Но да не забравяме видимите успехи на г-н Бойко Борисов в ЕС:

1.Заплати – най-ниски;2.Пенсии – най-ниски;3.Средна продължителност на живота – най-ниска;4.Застаряване на населението – най-бързо;5.Намаляване на населението – най-бързо;6.Състояние на здравеопазването – най-лошо;7.Жизнен стандарт – най-нисък;8.Брутен вътрешен продукт и потребление на човек от населението – най-ниско; 9.Състояние на пътищата – най-лошо;10.Автомобилен парк – най-стар;11.Индекс за върховенството на закона – най-нисък;12.Индекс за възприятие на корупцията – най-висок;13.Ниво на удовлетвореност от живота – най-ниско;14.Роми – завършена е интеграцията им в ГЕРБ. (В основните ромски секции в софийските квартали „Филиповци", „Факултета" и „Христо Ботев" на балотажа за г-жа Фандакова са гласували 85% от ромите.)

Weiß

При такива разултати акционерите във всяка фирма 

незабавно да сменят мениджърския екип, 

който или е некомпетентен или е започнал да работи за собствена сметка.

HUMANOID
снимка на HUMANOID

Борисов не само трябва да бъде сменен,

но трябва да бъде съден и вкаран в затвора....

Влез или се регистрирай за да коментираш