Quantcast
Вече ще губим пари и от бензиностанциите | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

Вече ще губим пари и от бензиностанциите

Защо правителството иска да прахосва данъците ни и за държавна петролна компания
5 785
 Илияна Кирилова
В България е пълно с частни бензиностанции от всякакъв калибър и с всякакви цени. Те са хиляди. Няма как 100 държавни бензиностанции да принудят големите вериги да продават на ниски цени. Няма и гаранция, че държавната петролна компания ще поддържа конкурентни цени, тъй като ще трябва да направи огромни начални инвестиции и ще има много разходи.

Опиянението по силната държава по време на извънредното положение ще даде тласък на държавния капитализъм. Това прогнозирахме  преди повече от два месеца. Но управляващите надминаха себе си - идеята за създаването на държавна петролна компания, която да изгради мрежа от бензиностанции, хвана всички неподготвени. Ясно е, че държавата е склонна да помпа мегаструктури – наскоро 1 млрд. лв. бяха преведени на "Български ВиК холдинг", но това поне е сфера, която и към момента е доминирана от публични компании. Завръщането на държавата в 100% частен сектор е нов етап от държавния капитализъм, който вече

 

не просто прахосва пари, а иска да хване юздите на икономиката

 

Традиционно у нас има два казуса с горивата. Единият е в контрабандата, а другият - в конкуренцията и цените. От години се бяга и от двете теми. Видима е например разликата в третирането на двете основни акцизни стоки в страната – цигари и горива. Контролът върху цигарите е тотален. Събират се празни опаковки в цялата страна и се изчислява размерът на нелегалния пазар на всеки три месеца, полицаи и митничари стоят по фабриките и преглеждат всеки камион, въведе се точна „трак енд трейс” система, която следи всяка една кутия цигари в пътя й от фабриката през търговците и крайния потребител.

А при горивата? Отговорът обикновено е „камери ще следят всеки литър гориво”. Не е лошо да има видеонаблюдение, но

 

борбата с контрабандата става с измервателни уреди

 

и постоянен физически контрол. В тази посока бяха промените отпреди две седмици, които задължиха „Лукойл” да лицензира като отделни данъчни складове шестте си бази по протежението на продуктопровода между Бургас и София и да има отделни измервателни уреди за всеки от тях. Същият продуктопровод, чийто лиценз беше временно отнет през 2013 г. от Ваньо Танов. Докато постепенно се затяга контролът на горивата обаче, държавата тръгна по неразбираем начин да решава втория казус – конкуренцията и цените на горивата.

Публично обявените мотиви за създаване държавна петролна компания, която да оперира данъчни складове и бензиностанции, в прав текст признават, че проблем с конкуренцията на пазара на горива има и държавата е в невъзможност да осигури нормалното му функциониране. Не се установява картел, не се налагат санкции, нито се търсят нормативни решения за отваряне на достъпа до данъчните складове (в момента тече поредното разследване за картел, но не е ясно дали и то няма да приключи без резултат като предишните – б. р.). Държавата просто влиза на пазара по най-дърварския начин, като се опитва да донесе конкуренция чрез присъствието си. В това е и

 

парадоксът – да чакаме държавният капитализъм да осигури повече избор

 

и свобода за потребителите.

По думите на финансовия министър темата за държавните бензиностанции е вторична в предложените законови промени. Тази „вторична” тема обаче предвижда огромно усилие на държавата в следващите 1-2 години, което ще струва по консервативни оценки минимум 100 млн. лв. Ако идеята на държавата е да прави много големи и излъскани бензиностанции, тогава разходите биха били чувствително по-високи. Дори и ресурсът да не бъде предоставен директно от бюджета, това не променя факта, че зад подобно усилие стои публичен ресурс и неговото прахосване е чиста загуба за данъкоплатците.

Проблемът в тази идея обаче не е само в разходите за изграждането на държавните бензиностанции. По-големият проблем ще дойде, когато държавният капитализъм се развихри с тяхното управление. Малко ли примери имаме в момента за „успехите” на държавното предприемачество? При това говорим за сфера, която има директен и всекидневен контакт с крайния клиент – държавата неизменно губи всяко едно съревнование в подобни сфери. Лоша услуга, злоупотреби и трупане на дългове са неизбежни.

„Евтините” държавни бензиностанции могат да прехвърлят тежест от клиентите към данъкоплатците. Предлагането на „ниски цени” най-вероятно би довело до

 

трупането на загуби, които публичният сектор да покрива 
 

Точно това правят всички държавни компании и в момента. Нима през бюджета не плащаме за по-ниската цена на билета в БДЖ? В най-добрия случай на колонката ще спечелим няколко стотинки, които после ще бъдат покрити от данъците ни. Ще платим и всичката корупция по етажите на новата мегакомпания.

И това наистина е добрият вариант, тъй като има и много по-негативен. Въобще няма гаранция, че държавните бензиностанции ще могат да предложат по-ниски цени на широк кръг клиенти. Цялостната услуга, която отива много отвъд сипването на бензин, най-вероятно ще е далеч от стандартите на големите играчи на пазара. Държавата не е много добра в спечелването на пазарен дял на конкурентни пазари, напротив – тя успява да губи пазарен дял дори на наглед гарантирани пазари. Ограниченият пазарен дял, както и огромният потенциал за злоупотреби – вижте например историите с горивото в БДЖ, силно ще лимитират възможността да се продава по-евтино.

Кампанийното ценообразуване обаче ще е възможно. Всъщност това е много силен политически мотив за влизането на този пазар –

 

инструмент за щабово управление във времена на недоволство

 

Всяко бъдещо напрежение покрай пазара на горива в България и наченки за протести ще могат да бъдат посрещнати с кампанийно решение на държавата да намали цената с няколко стотинки. Директен политически лост на пазар, който неведнъж е носил проблеми на правителствата в страната.

Да се върнем на основната тема с конкуренцията на пазара. Ако големият проблем е при данъчните складове, няма логика да се търси решението му в изграждането на държавни бензиностанции и хрантутенето на нова порция държавни капиталисти. Съществуват много възможни решения за данъчните складове и дори КЗК посочва такива. Една част от тях са свързани с мерки за ускоряване на процедурата по лицензиране на нови складове, тоест условия за по-бързо навлизане на пазара. Друга е свързана с възможността за двустранни споразумения и съхраняване на продукти в съседни държавни от ЕС. Трета би била с разписването на правила за отворен достъп до съществуващите данъчни складове. Това са по-пазарни решения, които заслужават внимание.

Ако нищо от това не може да проработи,

 

чак тогава идва идеята за изграждането на държавни данъчни складове

 

Последните биха отменили тежестта по първоначалната инвестиция на търговците и биха били потенциално отворени за всички. Те също обаче носят рискове – няма причина да вярваме, че държавата няма да се провали и в тази дейност, а и биха изисквали сериозни инвестиции с публични средства. Това е единственият смислен дебат в темата с конкуренцията при горивата – как да се реши темата с достъпа до данъчните складове. Строежът на бензиностанции с публични пари едва ли ще донесе ползи за потребителите, но ще гарантира тежест за данъкоплатците.

11

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Държавната петролна фирма ще похарчи 50 млн. лева за година

08.10.2020

ЮЛИАНА БОНЧЕВА

865 9
Десетки нарушения са открити при проверка на 239 бензиностанции

20.08.2020

1319 7
Парламентът гласува окончателно създаването на Държавна петролна компания

09.07.2020

1024 8

Коментари

bay Dragan

С горивата е грешка. Трябваше да се удари търговията на дребно на твърд алкохол и тютюневи продукти - държавен монопол.

Не е необходимо изтъкването на ползите за здравето на подрастващите и бюджета

Testament
снимка на Testament

 фондация   редакцията  фондация  никакъв институт не е.

дописката  цели  защита на частния  горивен монопол.

Luis Man Gaal

👍 Въпросът за държавни бензиностанции беше повдигнат от Велизар Енчев при откриването на парламентарната сесия на 02.09.2015г. с блицконтрол. Това, което сега го говори правителството, го каза Енчев. А какво отговори премиерът:

 

https://trafficnews.bg/obshtestvo/borisov-vchera-sme-razkrili-100-tona-otsveteno-gorivo-26725/. 

 

"Няма как 100 държавни бензиностанции да принудят големите вериги да продават на ниски цени."

 

Аз не искам държавната бензиностанция да въздейства на големите вериги, а искам да си зареждам от нея (или от друга) по-евтино гориво. Това е.

Weiß

Тук някъде ще да е заровено кучИтУ. L'eredità Ferramonti.

Председателят на управителния съвет на "Петрол" пред "Капитал":

https://www.capital.bg/biznes/kompanii/2015/05/29/2543440_grisha_ganchev_za_da_ocelee_kompaniiata_triabva_da_se/

kokojambo
снимка на kokojambo
Кои сме това ние, дето ще губим пари?
Изглежда разни неуспели комедиянти се пробват да се правят на интересни, а не са.
Mavrodinov

Коренът на проблема с горивата е в монопола на рафинерията и данъчните складове. Не е нужно да се строят бензиностанци. Там на дребно винаги ще се краде от персонала. Трябва да се построи една модерна, не голяма, но производителна рафинерия - работеща с лек петрол /арабски, норвежки и т.н./ Добре би било да е чужда голяма компания, но може и държавна. Тогава  ще  има реален конкурент на Лукойл и монополния руски петрол. И ще се използват винаги борсовите реални цени, а не монополните руски цени на петрола. След това няколко данъчни склада, те може и да са само държавни, и готово. Малките бензиностанции ще имат алтернативен и по-конкурентен доставчик. А чрез контрола на ПРОДАВАНИТЕ горива със сериозни измервателни уреди - ще се контролира и изсветляването на оборотите в бензиностанциите и намаляване контрабандата. Особено на  вътрешната контрабанда от самия Лукойл. .

pbdan

Зaмиcълът зa пoвeчe държaвнo учacтиe e дoбър, нo лeceн зa кoрупция, кoятo зaдължитeлнo избуявa кaтo бaмбук. Зa бeнзинocтaнциитe имaм cлeднaтa прoгнoзa: В мoмeнтa A95 e 1,71 в Лукoйл и 1,43 в Мaрeшки. Нa държaвнaтa щe e примeрнo 1,39, някoлкo дни eуфoрия и oпaшки, cлeд кoeтo прeмeтнaти мaркучи и бeлeжкa - "A95 и дизeл щe имa другaтa ceдмицa". Нa някoлкo пъти oпaшки, нямa, прeдвaритeлни oпaшки... и т.н. Пo тъмнa дoбa или нaпрaвo oт циcтeрнaтa пeтрoлът щe oтивa в чacтнa бeнзинocтaнция нa "пaзaрнa цeнa". Мaрфa щe имa зa вcички. В cтрaнaтa имa мнoгo пoвeчe oт 100 зaпуcнaти, фaлирaли, нo в дoбрo cъcтoяниe бeнзинocтaнции кoитo c лeк рeмoнт мoгaт дa ce възcтaнoвят. Ceгa ca aвтoкъщи или oт eднa cрeщу другa, рaбoти caмo eднaтa. Държaвaтa кaтo тoлкoвa иcкa дa ce нaмecи вeднaгa мoжe дa прoдaвa в чacт oт тях нa държaвни цeни. Нo нe, трябвa дa ca нoвички, зa нaши хoрa.

Testament
снимка на Testament

Няма читави запуснати и фалирали, има някакви остатъци  разграбени.

Ако има държавно участие  то и контрол трябва   седерастите първо закриха  "Държавен и народен контрол."..

Сега има  следствия и прочее но сега има мафиотск асъдебна система  Основен виновник да сте в булгаристан на Дъното във всичко.Ако си вършеха работат ачитаво  няма да има толков акражби безнаказани  липсата  на наказания породи това у вас.

Sine_metu

Хлипанията на фондацията са ultima ratio за нуждата от държавни бензиностанции. Дългата практика доказа, че щом фондация ИПИ настоява за нещо, значи задължително трябва да направим точно обратното.

 

Иначе основанията са простички. Продават се 3 милиарда литра течни горива. Картелът на големите вериги добавя по 0,2-0,3 лева картелна печалба, над всички мислими разходи и необходими печалби, на всеки литър. Вече 20 години си сервира допълнително по 600-900 милиона лева от джобовете ни. Без икономически основания и безнаказано.

Възможните решения са две - държавно регулиране и пределни цени както при природния газ или ценови натиск от държавни бензиностанции с нормирани цени.

Sine_metu

Пет., 22/05/2020 - 15:43 (нов)

Mavrodinov

Тогава  ще  има реален конкурент на Лукойл и монополния руски петрол. И ще се използват винаги борсовите реални цени, а не монополните руски цени на петрола.

 

Нямаш никаква представа от ценообразуването в сектора. Дежурни клишета.

Sine_metu

П.П.

 

Понеже си приятел ще споделя как беше...

„беше“ не значи, че и сега не е. Просто от няколко години е абсолютно непрозрачно. Нямам основания да мисля обаче, че в компонента „вносна цена на нефта“ нещо се е променило. 

Десетилетия наред базата на споменатата цена няма нищо общо с руския „петрол“. Формулата е „най-близък средиземноморски пазар“, на практика - три италиански специализирани списания :)

Влез или се регистрирай за да коментираш