facebook
twitter

Наблюдател

За някои недъзи в българския футбол

Или как БФС произвежда необразовани треньори на килограм и по бързата процедура, без да признава академичните степени от НСА
2 560
 bfcs
Проф. Лъчезар Димитров продължава да преподава и на студенти в НСА, и на курсанти в школата, при това в учебните помещения на спортната академия - в случая в зала "Франц Бекенбауер".

На 24 януари осем бивши футболисти получиха треньорски лицензи УЕФА-А. Георги Илиев, Захари Сираков, Иван Цветков, Кирил Метков, Росен Крумов, Румен Трифонов, Янко Вълканов и Дарко Савич взеха тапии лично от и.д. президент на БФС Михаил Касабов и от проф. Лъчезар Димитров - технически директор на БФС и шеф на Треньорската школа (ТШ) към БФС, която осемте изкараха. Не се появиха други четирима от курса - Димитър Бербатов, Мартин Петров и братята Георги и Даниел Пееви. Може да са имали друга работа или пък не им е било важно да присъстват.

Но и те влязоха в огромния списък с хора, изкарали ТШ. Там са над 1600 души: 527 с лиценз С ("учител-треньор"), 485 с УЕФА-B, 383 с УЕФА-А, 136 с УЕФА-Про, 18 с Вратари-А, 60 с Вратари-В, 22 за футзал, 40 за кондиционни специалисти. Само лицензите за правото да водиш професионален тим (А и Про) са 519 при 31 професионални клуба у нас.

 

Кому са необходими толкова много треньори по футбол?

 

По всичко изглежда най-вече на ТШ, защото е узурпирала правото единствена да издава професионалните лицензи. А в миманса е натикана НСА, която също подготвя футболни специалисти, при това много по-продължително, много по-задълбочено и шорокоспектърно и с много по-тежки изпити.

Треньорите, придобили в НСА професионална квалификация бакалавър или магистър, учат по 8-10 семестъра (4-5 г.) при общ хорариум 3400-4000 аудиторни часа. След това имат и държавен изпит. В ТШ има също толкова "семестри", но от по 2-3 дни, плюс два стажа по 10-21 дни на "учебна година", при общ хорариум 240-300 часа. 

Обаче кадрите на НСА получават максимум лиценз В, а тези от школата могат веднага да водят и професионални отбори. При това треньорите от НСА не взимат лиценз В с дипломирането, а трябва да се явят на изпит за него в ТШ срещу 120 лв. такса.

Тази несправедливост се осланя на "Статут на треньора по футбол в системата на БФС". Според него завършилите НСА могат да получат максимум "квалификационна степен треньор по футбол с лиценз УЕФА-В - „основен треньор“ за Европа". По-висшите лицензи (А и Про) дава само ТШ (разбира се, и всички останали).

Е, тогава

 

защо му е на някого да учи 4 или 5 години в НСА 

 

и да получи само лиценз В, и то под условие за допълнителен изпит. Че той ще изкара такава тапия и след съкратените курсове на по-ниските нива в ТШ. Там за всеки лиценз, включително А и Про, изискването е именно това - да си изкарал предишното ниво. Няма приемен изпит, не се иска образование, по-високо от средно. Само да платиш таксата -  от няколкостотин до няколко хиляди лева, според нивото (впрочем, таксите явно са тайна, липсват в сайта на ТШ и за тях почти не се говори).

И тази "привилегия" се брани със зъби и нокти от школата и БФС.

През март 2017 г. служебният министър на спорта Даниела Дашева утвърди "Наредба за професионалната правоспособност и квалификацията на спортно-педагогическите кадри", определяща минималните изисквания за треньорската професия. Пом.-треньорът трябва да има "специализиран учебен план с хорариум, не по-малко от 500 академични часа, включващ спортно-педагогически и медико-биологични дисциплини". Старши треньорът е задължително поне бакалавър, а за главен треньор се изисква магистърска степен.

С две думи: Наредбата задължи БФС да промени своя Статут на треньора. Само че малко след началото на втория мандат на Красен Кралев в спортното министерство, от БФС поискаха футболът да е извън наредбата. Позоваха се на Треньорската конвенция на УЕФА, която не настоявала треньорите да се товарят с допълнителни изисквания (конвенцията определя хорариум 360 часа за лизенз Про, 180 за А и 120 за В).

И статуквото остана - най-високите треньорски степени са достъпни само чрез заплащане, без приемен изпит и без образователен ценз. Колко удобно - и за БФС, и за треньорската му школа... А за още по-голямо удобство Кралев издаде нова "Наредба №1 за треньорските кадри" (от 4.02.2019 г.). Изискванията за висше образование останаха, но бе вмъкнат чл.11, разрешаващ упражняване на тази професия от хора, придобили квалификация по стандарти на "международна спортна организация" (в случая с ТШ - УЕФА). Разбира се, без изискване за висше образование..

Логично е да се запитаме

 

защо БФС не признава обучението в НСА,

 

което е по-задълбочено и разширено? И защо държавата си затваря очите, нищо, че дотира образованието в НСА на бакалаврите с малко над 5000 лв. годишно, т.е. с общо 20 000 лв. на студент.

Не е ли редно БФС да признава това образование, след като тримата основни лектори в Треньорската школо - Лъчезар Димитров, Юри Николов и Михаил Мадански, преподават и на студентите в НСА? Бившият ректор Димитров е пенсионер от около 3 г. и сега е хоноруван преподавател в катедра "Футбол". Николов е със същия статут, тъй като е пенсионер от година, а Мадански си е редовен преподавател. И тримата ползват кабинети и терени на НСА, там водят и часове с курсисти от ТШ. 

В такъв случай какви по-различни обучения провеждат те на студентите, че преподаваното от тях в НСА да е по-маловажно от преподаваното пак от тях, но в Треньорската школа?

И след като именно школата е магистралата към високите лицензи, какво чудно има, че всяка година в I курс, специалност "Футбол" в НСА влизат 50 студенти, а се дипломират 20-ина? Или пък че тази година от около 300 приети за магистратури само 4-ма са със специалност "Футбол", и то задочно?

Просто желаещите да станат треньори по футбол рано или късно осъзнават, че няма нужда да бъхтят залудо по 4-5 г. ежедневно в НСА за цялостно спортно-педагогическо образование, като само трябва да намерят пари за Треньорската школа.

Срещу тази система в различни периоди се изказаха Наско Сираков, Валентин Михов, Лъчезар Танев, Кирил Домусчиев.

Но като че най-директен и точен бе Станимир Стоилов през 2016 г: "Не мисля, че българските треньори имаме достатъчно квалификация. И винаги съм го твърдял (...) Погледнете - 90% от нашите треньори дори не са завършили ВИФ (има предвид НСА). Той това като не е направил, какво знае? Какво е учил, че да знае? Вие, журналистите, ги наричате специалисти. Този специалист, онзи специалист, а много от тях гимназия не са завършили. В какво са специалисти? Че някога гонил топката. Ама това не означава, че знаеш. Ако помниш, най-много да помниш какво са ти говорили твоите треньори, а те са чели нещо през 60-те години. Сега сме ХХI век, ей..."

Май няма какво да се добави...

Ключови думи:

футбол, треньори, БФС, НСА
2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Балъков: Треньор съм на "ЦСКА 1948", другото не ме интересува

04.06.2020

126
Спас Русев плати дълг на "Левски" за 3 млн. лв.

04.06.2020

1461 18
ПСЖ оценява Неймар вече на 175 млн. евро

04.06.2020

101 1

Коментари

3NT
снимка на 3NT

барбитураткоф го преложи някакъв миндил за начални. смеххх

Erato
У нас от професори по футбол и доктори по журналистика не мож'се размина. Футбол и журналистика обаче нямаме.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×