Quantcast
Запетаята и пълният член са по-страшни от пандемия | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

Запетаята и пълният член са по-страшни от пандемия

Политици, сред тях и управляващи културата, демонстрират ярка писмена неграмотност
30 565
 Фейсбук
Едно голямо сърце поздравява един голям шампион с големи правописни грешки.

Днес е 24 май, най-красивата българска дата. Празнува славянската писменост. За да се схване огромното й съвременно значение обаче, трябва да се разсъждава извън рамките на датата и конкретно славянския принос. Те са само част от тържеството на писменото общуване във всичките му езикови форми. Писмеността празнува постоянно и навред, защото е най-модерният и общопрактикуван символ на непреходността. Нима не е? Допреди 15 години единствено отбрани хора като автори на книги можеха да напишат нещо, което милиони да прочетат. Сътворените от „простосмъртните” знаци оставаха в документи, лични бележки и кореспонденция. Но най-масовата високоразвита технология – интернет мрежите, даде възможност всеки човек да пише буквално пред очите на планетата. Така писмената грамотност от архаизъм

 

се превърна в най-видимия елемент на човешката култура.

 

Затова ако днес сте родител, а детето ви не иска да учи нещо, което счита за остаряло, разкажете му как във вашето детство никой не е предполагал, че високите технологии ще преобърнат раклата, където сте кътал непотребни уж вещи. 

За съжаление, интернет мрежите са дефиле на хора, които навремето са недоучили уроците. За още по-голямо съжаление не са учили и тези, които следва да са за пример и определят обществените правила. 24 май е добър повод да видим как в свободния живот се справят писмено люде, чиито знания и книжовност се превръщат в закони, заповеди, правилници, включително в културата.

Десета година юридически таран на управлението е Десислава Атанасова. Четири мандата депутат, бивш министър на здравеопазването. „Днес рожден ден празнува, световната и европейска шампионка по борба - Тайбе Юсеин! Taybe Yusein, да си здрава, много щастлива и още стотици пъти, да чуваш българският химн със злато на гърдите!”, пише тя във Фейсбук.

 

"По-пълна" от пълния член е пунктуацията

 

при Атанасова, защото други нейни статуси от последните месеци гласят: „Две от националните телевизии, са избрали да отбележат годишнината от атентата в "Света Неделя", с участие на представители на същата партията” (тук членуването очевидно е неволно); „Днес заедно с колеги от ПГ на ГЕРБ, внесохме предложения за промени в Закона за мерките по време на извънредно положение”.

Хората, които отговарят пряко за културата, би трябвало да са грамотни до последната тънкост. Културтрегерът Андрей Слабаков обаче, член на ресорната комисия към Европеския парламент, е сътворил това: „С евентуалното отслабване на извънредното положение, театралните сцени, концертните зали и кинотеатрите, ще бъдат едни от последните места, които ще бъдат отворени”. Не остава назад и

мъжът, ръководещ сектора в България – Боил Банов.

 

„Въпрос на съвест е, всеки един да помага да се овладее епидемията”, призовава той във Фейсбук.

Както се вижда, запетайките са по-неовладяеми от епидемията. И именно в тях бъркат най-често български и европейски политици. Но Славчо Атанасов, бивш кмет на Пловдив, а сега член на комисията в Народното събрание по младежта и спорта, може да се похвали с още по-сияен бисер. „30 са лекарите в нашия парламент и искам да ги попитам, има ли в историята до сега, друг такъв вирус”, дебатира той здравните тематики в социалните мрежи. Неподражаемостта на така изписаното изречение се подсилва от факта, че го твори не просто дългогодишен политик,

 

ами и истински „Рицар на книгата”.

 

Титлата бе връчена на Атанасов през 2010 г. от неправителствена организация за насърчаване на четенето сред младите. Съвет към другите рицари: „30 са лекарите в нашия парламент и искам да ги попитам има ли в историята досега друг такъв вирус”, е правилното изписване.

И още запетайки: „Нямаше да е зле, след посещението си в САЩ, Каракачанов да беше информирал обществото ни, за поредната си чупка в кръста...”, громи Десислав Чуколов вътрешния враг. Плюс словоред от Александър Сиди пак по повод "патриотични" междуособици: „Радваме се, че ни спестихте този труд, но макар че, уверяваме Ви, ние бяхме подготвили своите текстове, защото като предложим нещо, имаме готовност и да го отстояваме”. Друг млад депутат - Александър Мацурев, който иначе не прави много грешки, се е постарал

 

любимият партиен вожд да не остане без пълен член:

 

„Днес се проведе работна среща на министър-председателят Бойко Борисов и членове на Министерски съвет с...”. Разбира се, бъркат не само политици от всички възрасти в ГЕРБ и (не)обединени патриоти. Борис Бонев от „Спаси София” изписва улиците и площадите ту с кавички, ту без, понякога бърка запетайките. И Радан Кънев (ДСБ) от време на време ги греши в блога си.

Целият този жанр си има класика. Тя е онова „Збогом” на Стефан Данаилов в качеството му на министър на културата, „Брекзид”-ът на председателя на парламента Цвета Караянчева, а вече и: „имспекцията”, „с Сашо” и „до като” на финансовия министър Владислав Горанов.

Изводът е, че малките българчета днес трябва да учат – много; не само заради оная ракла, но и да превъзмогнат средата, създавана от тия, които навремето не са.

32

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Правната комисия хареса идеята за "супервайзър" на Гешев

16.12.2020

1409 21
Конституционният съд ще каже дали са законни онлайн депутатите

10.12.2020

661 2
ГЕРБ набързо разпусна безполезната конституционна комисия

27.11.2020

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

4608 46

Коментари

Страници

Даскал Цеко

Какво да му коментира човек, работата е ясна. Ако парите им бяха толкова, колкото им е грамотността - по пещемали и с налъми щяха да ходят.

 

За Диян - едно 👍 и честит 24 май!

 

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

Поведението на Д.А. не бива да учудва никого.Явно въпросната особа си го слага тоя хубав пълен член, както и където си поиска.И никак не обича краткия такъв.

Отделно от това, притежава и един чувал излишни запетайки, които ''сади'' безразборно в леса на собствената си (не)грамотност.

nebenebe

Добра антиреклама за ГЕРБ. Ако някой е забравил, това е тежката артилерия на ГЕРБ. Не знам дали е толкоз гласовита като Цецка и дали си тананика "Цъфнал ГЕРБ". Тя беше от Дулово май. Имах един състудент от там. 

Lucius Fer St. Ana

Пълен член, здраво семейство!

Nickolas

Май няма значение от къде е, а че е проста. Защото министърът на културата написа збогом пред камерата, пък май беше от .. престижно място. И добре, че в збогома нямаше членове и запетайки, защото кой знае какъв шедьовър щеше да сътвори.

Epikur

 

  De mortius aut bene, aut nihil !

nebenebe

Понеже ми е неприятна, затова вероятно съм запомнил че е от Дулово. Не че има някакво особено значение или имам нещо против дуловчани. Не знам дали ще я припознаят един ден пак.

'FranceskRivalta'8

ДИЯН БОЖИДАРОВ

👍

 

И моят скромно-тъжен принос към темата за неграмотността и невежеството на туземната колониална администрация:

ГЕРБ ДЕСА ГРАМОТНАТА: „ЛЕКУВАМ ВИРОС САС СЯДАНЕ НА КАКТОС”

http://afera.bg/wp-content/uploads/2020/03/DESA2127.jpg

 

 Това е поредният правописен гаф на лица от ГЕРб за по-малко от месец.
С думата „кУпейки” вместо „копейки” пък се отличи само преди седмица зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев.

Малко преди това шефът на НС Цвета Караянчева смая всички със своето „БрекзиД”.

Припомняме, че през 2016 г. бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов завинаги се вписа в историята с думичката „стаЛбилност”.

https://19min.bg/news/8/129493.html

 

Цитат от Премиера на 22 май 2020 г.:

„Водопроводът от Белмекен за Перник не е давал аварии досега. За един месец докарахме 300 000 литра вода от Родопите  в Перник.“ 

Преди това велико географско откритие, ние всички знаехме, че яз. Белмекен, се намира в съседство с едноименния връх и е в Източна Рила, в басейна на Крива река.

https://fakti.bg/bulgaria/476851-boiko-borisov-inspektira-pernik-pari-oshte-trabvat-li-vi-video

 

 

 

 

 

rodopska_gaida

Тук има и друг проблем. Да оставим настрана, че яз. Белмекен е в РИла

300 000 (триста хиляди) литра са едни смешни 300 кубика вода. Само моето семейство потребява около 8 куб. м. вода месечно
За кого по-напред са тия 300 кубика на месец  :-))

Стоф

Какво чудно? Всеки природно нагъл и прост индивид се стреми към властова позиция. И понеже не са малко, себеподобните им ги избират. Ето как става (или се случва, според онези, които не правят разлика между случайност и закономерност).

Meto_ot_Interneto

👍

шиши

Десета година юридически таран на управлението е Десислава Атанасова. Радост и гордост.

Запетаята и пълният член са по-страшни от пандемия

Полу-член, деба. Недорасляк в членообразуването. Недоочленен, недосвършен, недоосъвършен, недообазпаразитен и ...

nebenebe

Не бях се замислял, че да си член осмисля живота някому. Особено ако наоколо няма други членове. Член на това, член на онова. То стана като "Биси няма, Биси мамата". по Димитри Иванов.

Epikur

 

 

  Има едно лесно стихче, което учи дечицата в първи клас, къде се пише запетайка. Препоръчайте го на нашите политици.

   Разпитва Поли свойта майка:

   Къде се пише запетайка?

   Отвръща майчето добро:

   Пиши я винаги пред "но",

   Пред "че", пред "който" и "която",

  "ала", "понеже" и "когато"... и така нататък...

nebenebe

Аз в общи линии се придържам към това. Основното обаче е да се отделят смислово различните части. Не е зле да се избягват прекалено дългите изречения. Ще карам по-накратко. Като си вземаш въздух, слагаш запетая, като издишаш - точка. Майтап. бе. Пък за члена, като си на кеф, слагаш пълния разбира се. Пак майтап.

редник

По БНТ 2 има уроци за всички класове, а в уроците по български подробно се обяснява за видовете изречения и за пунктуацията - добре е управляващите да ги гледат, че, не дай, Боже, някой реши да ги прати на матура преди заемане на висок държавен пост...    ;)

nebenebe

Е ,ти тука малко се престара със запетайките. И те пари струват, не ги хаби толкоз.

Testament
снимка на Testament

И се пак тва с писането спазвайки граматиката не и Никога Не е доказателство за Ентелект  ерудицяи и дислактация 

Ас пиша с 1 пръзт  предимно средния🤘

КО?

Имам  къща лотка жип  

ваканцувам на малдифите🌴

 

И кат си толкоз грамотен афторчету Къде са ти  $?

 

Мене не ми се налага да работя от 22 годишно лапе.🗼

Jules

От всички "пръстове"  баш средния ли избра, да пишеш с него ?

Чичо Гошо

За пълен т@ш@к политици, пълният член не е никакъв проблем. Запетайките - гарнитура.

Testament
снимка на Testament

бе летератори мин. пред няма и тв' а   си     е.

Slava
снимка на Slava

Имали са кофти учители.

dream team
снимка на dream team

... или са били кофти ученици.

Порфирий

Десислава е юрист. Виждал съм бая мастити юристи, които правят груби правописни грешки. За честта на журналистическата гилдия трябва да кажа, че там неграмотността не е по малка. Честит празник!

Domi

"Мастити юристи"...от тези дето не знаят правните квалификации, но са добри пощенски кутии...познават добре и контингента и магистратите....и се договарят без точки и запетаи....😁

Жозефа
снимка на Жозефа

бе летератори мин. пред няма

 

Но добре образованите преобладават. Правописът се учи в малките класове в часовете по български език, а не по литература. Четенето на литература само помага наученото да се превърне в навик, сиреч да се прилага без замисляне. 

Яни-Янаки

Езиковата култура, като способност човек грамотно, ясно и логично да изрази мислите си, се усъвършенства през целия живот. Нейното начало се поставя и в семейството, но най-вече в „малките класове“, ако детето случи на учител, който не само да го научи, къде да поставя запетайките, но и да му разкрие красотата на родния език, да събуди в него обич и възхищение към родното слово.

nebenebe

Добрата мисъл звучи като музика на нашия прекрасен език. Тъпата кънти като празна тенекия от сирене, вързна на опашката на котка, чието дупе е намазано с валериан.

Сичко е шес

Правилото за пълния член е абсолютно безсмислено и плаче за отмяна. Излишно усложнява писмената реч без да я обогатява с нищо, а в говоримата не се ползва.

дядо Илия

Това е голяма глупост! Пълният член дава голяма яснота на израза и е богатство. Малко е трудно правилото за използването му особено от чужденците, в чийто език няма такъв. За мен е ужасно дразнещо например ..Много лекари в болници не знаят как да лекуват Ковид19", вместо "......в болниците....", защото е ясно за кои заведения става дума, а именно болниците. Още по-голяма тъпня е изразът "в тази връзка", вместо "във връзка с това" и още дестки примери!

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш