Quantcast
Защо Европа отново е епицентър на пандемията | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

Защо Европа отново е епицентър на пандемията

Неваксинирани малцинства, политически игри и разхлабени мерки заформят за пореден път перфектна буря над континента
16 295
 Гардиън
Новата вълна в Европа - случаи на 1 млн. на 14-дневна база към 17 ноември. В най-светло са държавите с до 3400 случая на 1 млн., в тъмно жълто - 3400 до 4000 случая, в оранжево - 4000 до 5100, в червено - 5100-6700, в лилаво - 6700-10 100, в черно - над 10 100.

Тези дни пандемията ще навлезе в третата си година. Някак негласно всички се надявахме две години да са крайният срок на необикновената катастрофа, която ни сполетя. Още повече се легитимираха тези очаквания, след като ЕС постигна поставената си цел да ваксинира над 70% от населението до края на лятото. Вместо това старият континент отново е епицентър на нова вълна и след няколко безгрижни месеца европейските държави обсъждат за пореден път вечерен час и други ограничения.

Новата вълна започна от нас - България, Румъния и балтийските страни. В това нямаше нищо изненадващо - ние сме най-слабо ваксинираните държави в ЕС. След това обаче случаите започнаха да се покачват и на запад от нас, на Балканите, в Чехия, Словакия и т.н. Вълната вече заля Австрия, Белгия, Нидерландия, Ирландия, наред са Германия и Дания.

Добрата новина е, че тази вълна е много по-различна от предишните благодарение на ваксините. Те безспорно изпълняват основното си предназначение - да предпазват от тежки усложнения и смърт. За редица държави тази вълна е рекордна в броя на заразените, но навсякъде хоспитализациите и смъртните случаи са много по-малко отпреди. И въпреки това оставаме далеч от момента, в който пандемията ще се свие до нещо поносимо като грип. Какво се случва?

 

Две групи

Част от страните в новата вълна - Австрия и Германия например, си приличат по две неща - нямаха унищожителни вълни досега и нямат високо ниво на ваксинация. Други като Дания и Нидерландия имат по-високо ниво от средното, но пък бяха сред първите, които премахнаха противоепидемичните мерки и обявиха курс към нормализация. Вълната е висока и в страни с неравномерно покритие на ваксините и регионални специфики - така е в Германия и Белгия например.

На другия полюс са четири държави - Испания, Франция, Италия и Португалия. Това са страни с относително високо покритие на ваксините (вкл. първенците Испания и Португалия), тук са и лидерите в политиката на зелените сертификати (Италия и Франция). И в четирите страни в нито един момент не е имало пълно премахване на противоепидемичните мерки, например задължителните маски на закрито.

 

Факторите

Новата вълна се пришпорва от няколко фактора, според анализаторите. Водещите сред тях са неваксинираните малцинства и липсата на противоепидемични мерки като носене на маски. Дори 20% неваксинирани се оказват твърде много за доминантния делта вариант. Намалената защита на хората, които се ваксинираха рано или изкараха COVID-19 в края на 2020 г., също оказва влияние. И не на последно място значение има и единственият неизбежен фактор - климатът, защото застудяването кара хората да пребивават повече време в затворени, зле проветрени помещения.

 

Само за неваксинирани - Триест

Когато Италия въведе най-строгия ковид паспорт в Европа, Триест стана епицентър на протести срещу сертификатите и ваксините. Само 2 седмици по-късно североизточният град се превърна в огнище на COVID-19 и интензивните му отделения са пълни, което директно се свързва с протестите.

Случаят Триест показва как едно неваксинирано малцинство има мощта да заплашва общественото здраве на ваксинираното мнозинство, коментира в репортаж от града "Ню Йорк таймс". Основното ядро заразени са 93 души, които са скандирали рамо до рамо без маски по шествията из града. Нито един от тях не е ваксиниран. И нито един от тях не може да бъде убеден, че коронавирусът не идва от водните оръдия, с които бяха разпръснати протестите.

 

"Носете проклетите маски" - Нидерландия

Тази седмица Нидерландия отбеляза черен рекорд - 20 252 заразени за 24 часа. Положителните тестове в някои дни надхвърлят 20%. Рязко увеличение на случаите се наблюдава при децата от 4 до 12 г. Това не се трансформира в трагедия по болниците, но все пак - за пръв път от средата на месец май хоспитализациите надхвърлиха 2000.

В събота страната въведе частичен локдаун - първия в Европа от лятото. Барове, ресторанти и супермаркети работят само до 20.00 часа, останалите магазини - до 18.00 часа, маските отново са задължителни и хората трябва да работят при първа възможност от дома. Този локдаун е със специфична цел - да даде време на парламента да прокара въвеждане на зелени сертификати.

85% от населението на Нидерландия е ваксинирано, но и там, и в другата отличничка по ваксинация Дания имаше пълно разпускане на мерките без ковид сертификати и това тласна вълната нагоре. Най-малко 1000 от новите случаи в Нидерландия например се проследяват до голямо клубно събитие в Амстердам от миналия месец.

 

Опасни политически игри - Германия

Германия е сред страните, за които четвъртата вълна може да се окаже най-високата досега. Групата на немскоговорещите страни в Европа - Австрия, Германия и Швейцария, въобще са с най-висок дял неваксинирани в Западна Европа. В Германия например 66.5% от населението е напълно ваксинирано.

Това донякъде се обяснява с леките предходни вълни и по-лежерното отношение към пандемията. Сега обаче една по една провинциите въвеждат локдаун, като всеки момент това може да стане и на национално ниво. В Берлин например само ваксинирани и преболедували могат да посещават ресторанти, кина и фризьорски салони. 3/4 от хоспитализираните са хора без имунизация, около половината имат съпътстващи заболявания. "Тези, които твърдят, че това е само пандемия на неваксинираните, грешат", казва пред "Обзървър" директорът на една от болниците в Мюнхен.

В бившата ГДР доверието към ваксините традиционно е високо, но Саксония, Тюрингия, Бранденбург и Саксония-Анхалт са далеч по-назад. Според някои политици тези резултати имат политически корени - Саксония например е бастион на крайнодясната "Алтернатива за Германия" (AfD). "Има очевидна връзка между подкрепата за AfD и отказа от ваксинация", казва пред "Гардиън" специалният комисар за източните провинции Марко Вандервиц. В Австрия връзката е същата - крайнодясната Партия на свободата (FPÖ) още по-ентусиазирано вее антиваксърската кауза.

 

Удар върху най-ваксинираните - Белгия

В Белгия равнището на ваксинация също е доста различно по провинции. 80% от Фландрия е напълно ваксинирана, но във Валония този процент е 69%, а в Брюксел - само 56%. Именно в Западна Фландрия вълната е най-висока в момента и постига най-високи стойности на разпространение от началото на пандемията.

Не трябваше да разчитаме само на ваксините, казва пред "Брасълс таймс" белгийският експерт Герт Моленбергс. "Ако бяхме останали с оригиналния вариант на вируса, сегашното ниво на ваксинация щеше да реши проблема. Но при делта варианта ваксинацията не е достатъчна", обяснява той. Според Моленбергс все още няма условия да смятаме това за грипна епидемия. "Все още губим 20 души на ден. На годишна база това означава 7000 починали. Това е еквивалентът на 7 грипни епидемии", обяснява той.

 

Локдаун или сертификати?

Може ли да се овладее настоящата вълна без локдаун? Според експертите - вероятно да, но само при стриктно носене на маски, социална дистанция и сертификати. "Едно от тези неща да липсва, ще се повтори ситуацията, която в момента наблюдаваме в много европейски държави", казва пред "Гардиън" Антонела Виола, професор по имунология в Университета на Падуа.

"Само с ваксини, дори при най-високо ниво на ваксинация, няма да се измъкнем от пандемията", казва британският епидемиолог Тим Спектър в брифинг за Кралското дружество по медицина преди няколко дни. Според него ни трябва комбинация от мерки, като сред тях безспорно ваксинацията е на първо място.

"Най-добре са тези страни, които имат високо покритие на ваксините и ефективни мерки. Най-зле са онези, които нямат ни едно от двете", обобщава Марсел Салате, професор по епидемиология в Швейцария пред MIT Technological Review.

Още

Китай блокира 80 000 курортисти заради COVID-19

07.08.2022

1607
Вълната от COVID-19 стремително лети нагоре

26.07.2022

2898
Американският президент Джо Байдън е заразен с COVID-19

21.07.2022

1144