Quantcast
Завръщането на Михайлов в БФС - куп въпроси без отговор | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

Завръщането на Михайлов в БФС - куп въпроси без отговор

И отказът на Агенцията по вписванията не смути бившия вратар, който така и не си даде зор да засегне наистина важни теми
2 519
 СПОРТАЛ
В края на пресконференцията след заседанието на изпълкома миналата седмица Борислав Михайлов пожела на медиите да бъдат по-умерени с критиките. Но тепърва с работата си трябва да отговаря на въпроси, които остават висящи.

Повече от седмица мина от завръщането на Борислав Михайлов на президентския пост на БФС. То така и не бе официализирано заради отказа на Агенцията по вписвания да признае официално Михайлов отново за президент. В момента е в ход обжалване, от което зависи дали ще успее бившият вратар наистина да заеме поста. Дотогава обаче остават куп висящи въпроси, чиито отговори трябва да покажат доколко е искрено анонсираното желание на Михайлов да работи с пълни сили за добруването на българския футбол.

 

Все пак - защо точно сега?

Михайлов е заявил пред изпълкома: завръща се, за да довърши започнатата от него работа; защото назначените проверки от държавата по времето, когато се оттегли, са показали, че БФС е чист; да отстрани видени от него грешки; да оправдае доверието на хората, които са го избрали.

"Решението на Боби Михайлов не беше неочаквано. Всички проверки в БФС приключиха с констатация, че няма открити нарушения. Имаше съмнения, обвинения към БФС и към ръководството. Той подаде оставка и се оттегли. След като приключиха всички проверки, а те наистина бяха от всевъзможни институции от държавата, и не се откри нищо нередно, беше логично той да си оттегли оставката. Той се отдръпна, за да бъдат извършени тези проверки. Тук няма морален казус", коментира вицепрезидентът Атанас Фурнаджиев.

И все пак... Повечето от доводите на Михайлов звучат популистки. А версията за приключилите проверки леко издиша. Защото от месеци е ясно заключението на прокуратурата, че няма достатъчно доказателства за съдебни производства - и за обвиненията за начина на усвояване на държавните средства в полза на детско-юношеския футбол, и за проверките в Съдийската комисия. Т.е. президентът можеше да се завърне доста по-рано. Но той го направи чак сега - случайно или не, на първото заседание на изпълкома, откакто премиерът Бойко Борисов е в оставка. И ден след като Димитър Бербатов заяви намерение да се кандидатира за президент на БФС.

И друго - интересно, щом никой от ръководството не вижда морален казус, защо тогава не бе върнат и тогавашният шеф на съдиите Йордан Сталев, пък дори и на друг пост? Нали Сталев също напусна заради проверките, но в крайна сметка в неговата комисия не бе намерено нищо нередно.

 

Защо не бе пипнат горещият картоф Съдийска комисия?

В наброските на Михайлов относно най-неотложните му ангажименти чухме доста неща - да се попълни администрацията, да се търсят спонсори, да се подобри комуникацията с УЕФА. И думичка обаче не бе обелена за Съдийската комисия.

Докато се бе оттеглил, футболният шеф определено е имал време да следи какво се случва. А около тази комисия вреше и кипеше - обвинения към нейния шеф Костадин Гергинов (най-вече от "Лудогорец" и "ЦСКА 1948"), декларации в негова защита (от "Левски" и "ЦСКА-София"), оплаквания по адрес на различни рефери (Никола Попов, Валентин Железов, Ивайло Стоянов), включително и срещу съдия №1 у нас Георги Кабаков (от страна на Любослав Пенев), допуснати отново груби грешки на мачове.

Не, явно нещата там си вървят по мед и масло, щом тази комисия не бе приоритизирана. Това обаче обещава съвсем скоро камъни отново в градината на Михайлов.

 

Имаше ли подготовка за провал на конгреса на 25 юни?

"На база на оттеглената оставка на президента Михайлов извънредният конгрес, насрочен за 25 юни 2021 г., бе автоматично отменен, като и тази точка бе гласувана със 100-процентово единодушие", гласи решението на изпълкома.

Логично, действително няма за какво да се провежда този конгрес. Но дали провеждането му не бе минирано предварително? Вестник "Сега" информира на 22 април, че от името на Зоналния съвет на БФС се раздават декларации, с които клубовете трябва да заявят желанието си да НЯМА въобще конгрес през 2021 г. Тази новина бе окачествена още на следващия ден в декларация от БФС като "спекулации" и информация със "съмнителна достоверност". И още: "Поканата за свикване на Общо събрание на членовете на сдружение "Български футболен съюз" е обявена в регистъра на ЮЛНЦ на Агенцията по вписванията за всеки, желаещ да се запознае с нея, и би следвало да разсее всички съмнения относно намеренията на ръководството на БФС да проведе конгрес на споменатата дата".

Е, 5 дни по-късно стана ясно, че 353 клуба всъщност са изявили желание да няма конгрес. Което няма как да стане за ден-два преди заседанието на изпълкома, а някой е работил за тези подписи, т.е. подривал е решенията на и.д. ръководството на БФС за конгрес на 25 юни. Потвърди го и един от членовете на изпълкома - Петър Величков, който призна, че лично се е обаждал на функционер от страната да спре да агитира за отмяна на конгреса.

В изявлението си от 23 април БФС гарантира и че ще "предприеме предвидените в закона мерки при установени дисциплинарни нарушения" към провинили се служители. Явно няма такива нарушения, просто тези 353 клуба са проявили спонтанна обич към Борислав Михайлов.

 

Защо бе претоплена концепцията на Балъков?

Като друга основна задача завърналият се Михайлов посочи подновяване на работата по реализирането на концепцията на Красимир Балъков за развитие на детско-юношеския футбол.

Тази 10-годишна програма бе изготвена, докато последният бе селекционер на националния отбор и приета на изпълком на 1 октомври 2020 г., т.е. по-малко от месец преди оставките на Михайлов и самия Балъков. Прилагането ѝ веднага бе замразено. Нищо че за нея се твърдеше, че са отговаряли още Йордан Лечков и Емил Костадинов - все хора, които останаха в ръководството на БФС. Балъков после нееднократно се оплака, че по неясни причини концепцията му е била хвърлена в кошчето.

Сега Михайлов реши да я извади от там. Но първо трябвало да намери спонсори за реализирането. Това изглежда като отговор на концепцията, предложена от Димитър Бербатов и екипа му, т.е. предизборен ход.

 

Защо половинчато бе променен форматът на първенството?

Михайлов не обича дълги заседания на изпълкома. При него решенията се взимат бързо. Така бе и на 28 април - всичко приключи за около час. И за този час бе решено Първа лига да бъде увеличена от 14 на 16 отбора от следващия сезон със запазване на плейофната фаза. Защото било постъпило искане от шестима кметове за разширяване на футболната карта на елита...

Интересно, че това бе решено веднага, а въпросът дали ще има изпадащи тимове в края на настоящия сезон бе отложен за след месец. Че и бе сформирана експертна група по въпроса. Сигурно е съвпадение, но точно след месец ще е вече ясно кой от 4-те отбора, борещи се за оставане ("Славия", "Етър", "Монтана" и "Ботев", Вр) ще се е спасил и кой не. Дано това не повлияе на решението на експертите.


Докога ПФЛ ще бъде патерица на БФС?

Михайлов дори не продума за даване на повече правомощия на Професионалната лига (ПФЛ), както е на много места по света - администриране на първенство, комисии и т.н. Сега функциите на лигата се изчерпват с теглене на жребии за турнира за купата и организиране на финалния мач. А, да - и за предизвикала полемики анкета сред клубовете (по настояване на БФС) дали искат промяна на формата на шампионата.

"Идеята ни е първенството да се администрира от ПФЛ" бе сред първите цели, оповестени от Бербатов, който посочи ред примери за успешно прехвърляне на правата от футболна федерация към местната лига. Но този въпрос упорито се замита под килима от години и Борислав Михайлов не върши нищо по въпроса.

Повече права на ПФЛ би означавало доста важни решения за първенството да не са в ръцете на БФС, сиреч в Михайловите. И ако идеите на Бербатов по въпроса не са достатъчни, да видим и един страничен поглед. На изп.-директор на "Ботев" (Пд) - испанеца Даниел Сереидо, който има богат административен опит: "Клубовете трябва да се организират, за да създадат лига, която се бори за интереса на всички, както в много други страни, а не само за интереса на малцина, както се случва в момента. Тя трябва да спре да работи аматьорски. Избягването на проблемите просто не е опция във футболната индустрия. Или се подобряваме заедно, или умираме заедно".

 

Не се ли смути Михайлов от "жълтите картони" на ФИФА и Агенцията по вписванията?

В един ден стана ясно, че ФИФА приема с голямо учудване оттеглянето на оставката на Михайлов и постави конкретни въпроси на БФС за това, а също така Агенцията по вписванията отказа да го впише отново като президент на футболния съюз. За българското ведомство, както и за световната футболна асоциация си остава в сила, че и.д. президент на БФС е Михаил Касабов.

 

Това обаче не изглежда да е смутило Михайлов. Напротив - от БФС ще обжалват пред Агенцията по вписванията. И дори вярват, че няма да имат проблеми. "Разбира се, че ще обжалваме, Оставам президент, докато впишем г-н Михайлов. Има процедура. Щом впишем г-н Михайлов, той си поема. Има закони в България", коментира самият Михаил Касабов пред "България Днес". Явно и той счита, че всичко може да си продължи нормално.

Въпреки резервираната реакция на ФИФА и продължаващите негативни отзиви в България обаче Михайлов не се отказва. Не го притесни и отказът на един професионален клуб ("Септември", Симитли) от участие във Втора лига и заплахата с бойкот от страна на елитния "Локомотив" (Пд). Дори и след получилото се разделение в българската футболна (а и по-широка) общественост, което компрометира желанието на Михайлов да бъде обединител, той не се отказва от стремежа към поста. А дали е наясно, че играта е опасна и цената може да е тоталното сриване на имиджа му?

 

Още

ПЪРВА ЛИГА, II КРЪГ - РЕЗУЛТАТИ И КЛАСИРАНЕ (видео репортажи)

01.08.2021

Обновена

568
Немощният "Левски" претърпя втора поредна загуба

31.07.2021

Обновена

1767
Не има ли, а кой е пилотът в "ЦСКА-София"?