facebook
twitter

Спорт

Азия придобива все по-голямо влияние в спорта

За по-малко от месец континентът прие световните първенства по лека атлетика, баскетбол и ръгби
автор
SportsProMedia.com
63
 ЕПА/БГНЕС
Медалистите на 200 м получават отличията си на церемония на световното в Доха.

Нова седмица, ново голямо спортно състезание, което се провежда в Азия. Само седмица след като в Япония започна световното първенство по ръгби, в Катар бе даден старт на шампионата на планетата по лека атлетика. В средата на септември пък завърши световното първенство по баскетбол за мъже в Китай, на което Испания стана шампион. Следващото издание на баскетболния мондиал ще е в Япония, Индонезия и Филипините през 2023 г. Катар пък приема следващото световно първенство по футбол.

Ако сте били в близост до планетата Земя в последните 19 години, сигурно сте чували, че това е азиатският век. Икономическото влияние на Азия нарасна значително и продължава да расте. Последният доклад на американската консултантска фирма "Маккинси" от септември пресмята, че Азия може да има 52% от световния брутен вътрешен продукт до 2040 г., сериозно покачване в сравнение с 42% от 2017 и 32% през 2000 г. Азиатският дял в глобалното потребление може да достигне 39% до 2040 г.

Не само парите ще бъдат пренасочени към региона през това време. Хора, идеи и културен капитал ще ги последват, най-големите градски райони на континента ще станат още по-силни точно когато градовете, повече от държавите, ще започнат да определят условията на международната търговия. Всичко това ще повлияе на динамиката в Азия и в останалия свят, а активността на страните в зони като спорта трябва да се разглежда в този контекст.

Икономическите цели на Китай са ясни в момента. Втората най-голяма икономика в света иска да излезе на първо място и да преначертае картата на световната търговия. Прави го буквално чрез инициативата Belt and Road за инфраструктурни проекти, както и косвено чрез търсенето на доминация в технологичните иновации. През 2018 г. Китай държи повече от 40% от новите патенти.

Спортната стратегия на страната е също толкова агресивна. Пример за това е новото партньорство между конгломерата "Уанда" и международната асоциация по лека атлетика (IAAF). Двете страни подписаха договор, според който конгломератът ще добави името си към това на Диамантената лига за следващите 10 години от 2020 г. нататък, а агенцията "Инфронт", която бе купена през 2015 г., ще стане глобален партньор на медийните права от 2025 г. и ще промотира "нова международна верига" от следващата година.

 Споразумението бележи значителна промяна в стратегията на IAAF, която от години работеше с японската агенция "Денцу". Сделката е резултат и от това, че IAAF търси нови начини да свърже елитната атлетика с масовия спорт, китайското правителство се стреми да увеличи броя на спортуващите в страната.

Със световното първенство по ръгби Япония приема първото си голямо спортно събитие от 17 години насам, след като заедно с Южна Корея организира световното по футбол през 2002 г. През следващата година Токио ще е домакин на Летните олимпийски игри за втори път в историята си. Преди това Зимните олимпийски игри през 2018 г. се проведоха в Пьонгчанг (Кор), а следващата зимна олимпиада през 2022 г. ще е в Пекин (Кит).

И докато Китай е доминиращата сила в спорта в Азия, както във всичко останало, а Япония е традиционна сила, която се препозиционира в съвременната ера, то Индия може би е най-интригуващият фактор. Потенциалът е налице в страна, в която средната възраст през 2020 г. ще е 29 г. в сравнение с 37 в Китай и 48 в Япония. 

Най-забележителното присъствие на индиец на спортно съоръжение напоследък бе визитата на премиера Нарендра Моди на препълнения стадион в Хюстън. Преди това той участва в подобни събития на "Уембли" пред 60 000 зрители, както и в Медисън Скуеър Гардън в Ню Йорк пред 18 000 души. Моди организира подобни събития в чужбина, за да увеличи подкрепата си и сред населението в Индия.

Страната се опитва да увеличи присъствието си в спортната индустрия. Минаха 12 години от онзи момент, в който Индия победи Пакистан на финала на първата Световна купа по крикет във версия Twenty20 и който привлече индийците към по-краткия формат на спорта. Впоследствие бе създадена индийската Висша лига (IPL), която мина пътя от идеен проект до разрастваща се комерсиална машина, чиято стойност е $6,8 млрд. според последните проучвания.

Заедно с националния отбор на Индия IPL изглежда най-големият шанс на страната за световно влияние, поне в страните с големи общности от Южна Азия. Но крикетът ще трябва да разшири хоризонта си, за да стане истински глобален спорт, а Индия има амбиции да се развива и в други спортове.

Големи вериги във всякакви спортове – от футбол през бадминтон до кабади, се опитват да пробият в Индия. НБА ще проведе два мача в Мумбай за първи път в историята в началото на октомври.

От следващата година пък още една азиатска държава - Виетнам, ще приеме старт от Формула 1. 

Каквото и да се случи, Азия ще продължи да се доближава до центъра на спортния свят.

Все още няма коментари

Още

Повечето жители на Токио вече не искат олимпиада

01.07.2020

231
Взимаме още един американец в националния отбор по баскетбол

25.06.2020

79 1
Токио орязва силно бюджета за олимпиадата

21.06.2020

81

Влез или се регистрирай за да коментираш

×