Quantcast
Беларус спря скиорки за олимпиадата, защото били от опозицията | СЕГА
facebook
twitter

Спорт

Беларус спря скиорки за олимпиадата, защото били от опозицията

661
 ЕПА/БГНЕС
Световната шампионка Романовская бе арестувана заради политическите си възгледи

Беларус забрани на две ски бегачки да участват на международни състезания, като ги обвинява, че поддържат политическата опозиция в страната, съобщават световните информационни агенции.

Светлана Андриюк и Дария Долидович са с отнети лицензи към международната федерация по ски (FIS), без които не може да участват на състезания в чужбина, включително олимпийски квалификации. Двете твърдят, че президентът на беларуската федерация по ски бягане Александър Дарахович е изпратил във FIS писма през ноември с искане да не бъдат допускани до никакви състезания.

Дарахович е разпоредил също така до подготвителните лагери да не бъде допускан Сергей Долидович - баща на Дария и участник на 7 олимпийски игри в ски-бяганията, който е участвал в протестите срещу преизбирането на президента на Беларус Александър Лукашенко миналия август.

"FIS потвърждава, че лицензите на двете спортистки "са неактивни" в нашата база данни - заяви говорител на международната федерация пред сайта insidethegames. - В момента опитваме да контактуваме с беларуската федерация, за да получим цялата информация за двете спортистки".

Андриюк, която имаше огромни шансове за класиране на игрите в Пекин 2022, твърди, че никога не е изразявала каквито и да било мнения по политически въпроси, като добавя: "Спортните власти дословно ме обвиниха в поддръжща на опозицията".

Случаят с двете ски бегачки става пореден пример за намеса на правителството на Беларус в спорта. Към националния олимпийски комитет (БлОК) на страната са наложени предварителни мерки за замразяване на членството в МОК именно заради такива намеси. Президент на БлОК е именно Александър Лукашенко. 

На летните игри в Токио миналото лято спринтьорката Кристина Тимановская бе отведена на летището и почти бе натоварена на самолета от шефа на олимпийската делегация, за да се върне в Беларус заради публични критики към своите треньори. Тя обаче успя да се измъкне и поиска политическо убежище, като в крайна сметка се озова в Полша. МОК отне акредитациите за Токио 2020 на треньорите по лека атлетика Артур Шумак и Юри Мойсеевич и разследва ролята на БлОК в този инцидент.

През ноември пък полицията в Беларус арестува световната шампионка по ски-фрийстайл от 2019 г. Александра Романовская. Нейната вина беше, че заедно с други 2000 спортисти, треньори и спортни деятели в страната, сложи подписа си под петиция с искане президентските избори, на които Лукашенко спечели шести пореден мандат, да бъдат анулирани и да се проведат нови.

Други от подписалите, като баскетболистката Елена Левчанко и десетобоеца Андрей Краучанков, пък бяха задържани за участие в протестите.

 

Още

Членове на МОК били персонално заплашвани от Русия

21.05.2022

2485
Беларус започна внезапни военни маневри

04.05.2022

3432
Опитите за тероризъм ще се наказват със смърт в Беларус

27.04.2022

346