Quantcast
Беларус спря скиорки за олимпиадата, защото били от опозицията | СЕГА
facebook
twitter

Спорт

Беларус спря скиорки за олимпиадата, защото били от опозицията

662
 ЕПА/БГНЕС
Световната шампионка Романовская бе арестувана заради политическите си възгледи

Беларус забрани на две ски бегачки да участват на международни състезания, като ги обвинява, че поддържат политическата опозиция в страната, съобщават световните информационни агенции.

Светлана Андриюк и Дария Долидович са с отнети лицензи към международната федерация по ски (FIS), без които не може да участват на състезания в чужбина, включително олимпийски квалификации. Двете твърдят, че президентът на беларуската федерация по ски бягане Александър Дарахович е изпратил във FIS писма през ноември с искане да не бъдат допускани до никакви състезания.

Дарахович е разпоредил също така до подготвителните лагери да не бъде допускан Сергей Долидович - баща на Дария и участник на 7 олимпийски игри в ски-бяганията, който е участвал в протестите срещу преизбирането на президента на Беларус Александър Лукашенко миналия август.

"FIS потвърждава, че лицензите на двете спортистки "са неактивни" в нашата база данни - заяви говорител на международната федерация пред сайта insidethegames. - В момента опитваме да контактуваме с беларуската федерация, за да получим цялата информация за двете спортистки".

Андриюк, която имаше огромни шансове за класиране на игрите в Пекин 2022, твърди, че никога не е изразявала каквито и да било мнения по политически въпроси, като добавя: "Спортните власти дословно ме обвиниха в поддръжща на опозицията".

Случаят с двете ски бегачки става пореден пример за намеса на правителството на Беларус в спорта. Към националния олимпийски комитет (БлОК) на страната са наложени предварителни мерки за замразяване на членството в МОК именно заради такива намеси. Президент на БлОК е именно Александър Лукашенко. 

На летните игри в Токио миналото лято спринтьорката Кристина Тимановская бе отведена на летището и почти бе натоварена на самолета от шефа на олимпийската делегация, за да се върне в Беларус заради публични критики към своите треньори. Тя обаче успя да се измъкне и поиска политическо убежище, като в крайна сметка се озова в Полша. МОК отне акредитациите за Токио 2020 на треньорите по лека атлетика Артур Шумак и Юри Мойсеевич и разследва ролята на БлОК в този инцидент.

През ноември пък полицията в Беларус арестува световната шампионка по ски-фрийстайл от 2019 г. Александра Романовская. Нейната вина беше, че заедно с други 2000 спортисти, треньори и спортни деятели в страната, сложи подписа си под петиция с искане президентските избори, на които Лукашенко спечели шести пореден мандат, да бъдат анулирани и да се проведат нови.

Други от подписалите, като баскетболистката Елена Левчанко и десетобоеца Андрей Краучанков, пък бяха задържани за участие в протестите.

 

Още

МОК наказа световния бокс за втори поредни олимпийски игри

25.06.2022

909
МОК осъди политическата намеса срещу руснаците на "Уимбълдън"

09.06.2022

2221
Глобалната продоволствена криза раздели администрацията на Байдън

08.06.2022

3398