facebook
twitter

Спорт

БФС отрече да действа през главата на Националния щаб

"Ботев" (Враца) отново настоя за прекратяване на първенството в Ефбет лига
Обновена
230
 Илияна Кирилова
Генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски

БФС се принуди да пусне обяснение, с което да отвърне на началника на оперативния щаб за борба с коронавируса генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски. Последният разкритикува остро плановете за подновяване на футболните първенства през май.

"Това са сметки без кръчмар. Ние не знаем кога ще бъде вихърът на епидемията. Предполагаме, че най-високия пик ще стигнем след две-три седмици. Това съвпада с тези неща, които те си ги решават. Не знам откъде ги измислят тези работи. Това е пълна щуротия. Това не е синхронизирано с щаба, нито пък сме го изговаряли с (спортния) министър (Красен) Кралев. Ние с него имаме прекрасна комуникация и си мисля, че и с него не е изкоментирано даже. Аз разбрах доводите - щели да банкрутират няколко отбора и т. н., но всяко изключение от това, което е обявено като общи мерки, може да навреди много", коментира ген. Мутафчийски пред БНР.

От БФС веднага подчертаха, че не мислят да действат през главата на оперативния щаб, като неколкократно подчертаха, че здравето на футболистите е приоритет в работата им.

"Българският футболен съюз по никакъв начин не се старае да изпреварва процесите, като предлага различни сценарии за доиграването на шампионатите на всички нива от футбола ни (...) - от най-оптимистичния до най-съкратения, с ясното уточнение, че всички те зависят изцяло от решенията на държавните власти и Националния оперативен щаб. По подобен начин ситуацията третират местните федерации в някои от най-развитите във футболно отношение и същевременно най-потърпевши от пандемията държави като Италия, Испания, Англия и т. н. Здравето на населението е приоритет №1 и с него компромис не може да се прави – но това в никакъв случай не означава, че федерациите и професионалните лиги не бива да са подготвени с различни алтернативи за подновяване на футбола в момента, който всички чакаме с огромно нетърпение", се защитиха от БФС и дори специално благодариха за работата от оперативния щаб.

Часове по-късно футболната централа получи публична критика и от един от клубовете в елитната Ефбет лига - "Ботев" (Враца). Ръководството на врачани разпространи декларация, в която нарече предложените варианти за доиграване на сезона "неразумни" и "нереалистични". И повтори предложението на редица отбори от миналата седмица първенството да бъде прекратено и настоящото класиране да бъде обявено за крайно за сезон 2019/2020 г.

"Нашата позиция е, че евентуалната дата за подновяване на първенството трябва да бъде поне три седмици след като отборите подновят пълноценна подготовка. За нас датата 1 май 2020 г. е нереалистично оптимистична! - пишат от "Ботев". - На всички е ясно, че няма как да изиграем по 12-15 мача до края на юни, така че със сигурност настоящият шампионат няма да се изпълни по планирания от всички ни начин. За нас най-мъдрото и лишено от излишни емоции решение е първенство да бъде прекратено при настоящото класиране."

От Враца подчертават, че в момента най-важно е да се спазват мерките срещу разпространяването на COVID-19, колкото и дълго време да отнеме това.

"Вече няколко пъти заявихме нашата позиция. "Ботев" (Враца) няма притеснения от нито един съперник на терена. Искаме всичко да се решава с футболни аргументи. Но ситуацията днес не го позволява. В момента най-важният мач не е нито на терена, нито на трибуните. Да направим необходимото, за да останат здрави всички хора, свързани с играта! Кой би поел отговорност за тяхното здраве при едно прибързано подновяване на шампионата?", написаха от клуба.

Все още няма коментари

Още

"Ботев" (Пд) спря успешната серия на "Левски"

26.09.2020

390 2
ЕФБЕТ ЛИГА - РЕЗУЛТАТИ И КЛАСИРАНЕ, VII КРЪГ

26.09.2020

Обновена

373
"Скорпионът" на Игита навърши четвърт век

26.09.2020

211

Влез или се регистрирай за да коментираш