Quantcast
БФС премисли и смекчи наказанието на "Левски" | СЕГА
facebook
twitter

Спорт

БФС премисли и смекчи наказанието на "Левски"

Публика на "сините" няма да има само в сектор А на съботния мач срещу "Ботев" (Пд)
Обновена
231
 Dsport
Апелативната комисия към БФС взе под внимание жалбата на "Левски" и разпореди наказанието за клуба да бъде смекчено.

Двуседмичната драма с наказанието на "Левски" за мач без публика приключи със сравнително щастлив край за клуба. На днешното си заседание Апелативната комисия (АК) към БФС реши да промени решението на Дисциплинарната комисия от 20 септември, когато "Левски" бе наказан да проведе без зрители следващото си домакинство (б.ред. - срещу пловдивския "Ботев" на 8 октомври).

Тогава решението предизвика бурен протест от страна на феновете на "Левски", а към тях се присъедини и ръководството на клуба, което изненадващо отправи ултиматум към президента на БФС Борислав Михайлов, в който ясно пролича, че доверието към него е снето.

От "Левски" обжалваха наказанието си и жалбата бе допусната за разглеждане, което се случи на днешното заседание на АК. Пред членовете се явиха изпълнителният директор на "сините" Ивайло Ивков, както и физиотерапевтът на "ЦСКА-София"  Иван Христов, който бе улучен от бомбичка, метната от сектор А на ст. "Васил Левски" по време на дербито.

"Живеем в правова демократична държава, в която смятам, че истината и здравето на човека са най-важни. Дойдох, за да кажа какво преживях. Не го пожелавам на никого. Искам тези неща да спрат на всички стадиони", заяви Христов пред репортери, след като беше изслушан от АК.

Председателят на комисията Валери Апостолов пък обясни решението относно нараняването на физиотерапевта на "ЦСКА-София" така:

"За да се вземе решението доказахме тежестта на последствията. Дежурният делегат е съветвал терапевта да потърси лекарска помощ, за да се прецени дали има нараняване. Документ, доказващ степен на нараняване не е представян. Незначителните наранявания не могат да бъдат доказани. Лекарят е предложил преглед на физиотерапевта, но той е отказал. Дисциплинарната комисия е взела правилно решение, предвид доказателствата, които е имала към момента. Когато не можеш да докажеш последствията, то става дума срещу дума. Как може нито едно видео да не докаже наранявания? На тази снимка не може да се познае какво има на този крак. Да, има хвърлен предмет и пиротехнически средства, за които има санкции".

В събота срещу "Ботев" (Пд) на ст. "Виваком Арена - Георги Аспарухов" ще бъде затворен именно сектор А, вместо всички трибуни. Това е окончателното решение на АК, което се основава на доклад на делегата. На Иван Христов е било предложено да бъде прегледан, но той е отказал. Затова и не е доказано, че има нараняване.

НЕСЪГЛАСИЕ

Още преди да стане ясно решението на Апелативната комисия, от "ЦСКА-София" излязоха с декларация, в която предупредиха, че не са съгласни наказанието на "Левски" да бъде намалявано или отменяно.

"По време на мача, след хвърлена бомбичка от сектор "А", пострада главният физиотерапевт на отбора Иван Христов, а Джонатан Линдсет беше ударен с предмет по главата. Недопустимо и в разрез с всички морални и спортсменски норми е да има пострадал служител на противниковия отбор и вместо извинение, да последва призив за бойкот на наказанието и неподчинение на публиката. Никой от "Левски" не се свърза с клуба ни, Иван Христов или Джонатан Линдсет да попита какво се е случило, макар информацията да беше разпространена в публичното пространство. Дори напротив, при наличието на безспорни доказателства, чухме коментари, анализиращи колко защитени са скамейките на националния стадион и подмятания, оспорващи истинността на инцидентите. За да не остане и капка колебание, събрахме всички доказателства и свидетелства за ситуациите, които ще бъдат представени нагледно пред съответните органи. Но остава жалко, че съперник с претенциите на "Левски" не умее да демонстрира достойно поведение в ситуация, която не подлежи на съмнение.

Нещо повече – свидетели сме на опити това опасно футболно хулиганство да бъде принизено до леко провинение. Призоваваме решенията за санкции да се основават на спазването на Дисциплинарния правилник, прилаган многократно с цялата си тежест върху много други отбори, нас включително. Като отбор, свикнал да бъде наказван тежко и глобяван за хвърлена монета, посрещаме радушно призива на нашия вечен съперник "БФС да мери с еднакъв аршин". Противопоставяме се на превръщащото се в традиция толериране на определени тимове, особено когато става въпрос за дейност, опасна за здравето на всички на стадиона. Нужно ли е да връщаме лентата към многобройните инциденти на мачове, след които пострадали са полицаи, фенове, сред които и деца, длъжностни и служебни лица?

В този контекст Апелативната комисия би създала изключително опасен прецедент и би дала знак, че футболните хулигани могат да се чувстват безнаказани, ако под наложения натиск удовлетвори желанието на съперника ни да се отърве от наказанието за хвърлена бомбичка. Призоваваме всички футболни хора да се замислят какво ще е посланието, ако пореден инцидент с бомбичка остане безнаказан, само защото даден специалист не е видял "разкъсан анцуг или нещо такова", се посочва в изявление на "ЦСКА-София".

Ключови думи:

Левски, БФС, футбол

Още

МОНДИАЛ 2022 - ДЕН 11, ПРОГРАМА

30.11.2022

14
МОНДИАЛ 2022 - ДЕН 10, РЕЗУЛТАТИ И СТАТИСТИКА (видео репортажи)

29.11.2022

1043
Чиста победа осигури на Англия по-лесния 1/8-финал

29.11.2022

413