facebook
twitter

Спорт

Български производител превзема Европа с бейзболни бухалки

Създадената от Александър Насъпов марка "Е7" е единствената с международен лиценз в югоизточната част на континента
743
 facebook
Александър Насъпов с "Е7" в ръце.

Що е то бейзбол и има ли той почва у нас? Въпросът остава актуален, въпреки че вече над три десетилетия американската игра се развива организирано в България, а успехите на международното поле нареждат страната ни на средноевропейско ниво и на водещо място в региона.

И днес малцина дори от най-информираните спортни запалянковци са наясно, че бейзболните бухалки у нас не са само стряскащ спомен от мутренската реалност през 90-те, а все така се използват по предназначение на игрището. При това не просто служат за мирни цели, а от две години вече се произвеждат в България.

---

Пионер в производството на дървени бати у нас е Александър Насъпов. Син на един от основоположниците на българския бейзбол Емил Насъпов и дългогодишен състезател на столичния клуб "София Блус", той предприема начинанието почти по неволя, но много бързо открива, че има вроден талант и сръчност.

"Това, което ме накара да опитам, е, че трябваше да си намеря нова работа. И тъй като не исках отново да работя за други хора, както съм правил цял живот, реших, че искам да работя за себе си. Това ме мотивира най-много. Исках да знам, че целият труд, който хвърлям, ще бъде за мен", споделя 37-годишният Насъпов.

Първите му опити са в края на 2017 г. в апартамента му на 9-ия етаж в столичния кв. "Младост".

 

Първоначалната инвестиция е минимална,

 

за да бъде ограничен рискът при провал. Притесненията обаче се оказват напразни.

"Купих си възможно най-евтините стругарски инструменти, та ако не ми се получи, да не съм изхвърлил твърде много пари - признава Насъпов. - Монтирах ги в стаята и една зима започнах да се уча да работя с длета. Научих се да работя на ръка и се получи, общо взето, от първия път. Започнах да търся все по-хубаво дърво и постепенно повярвах в себе си. Оказа се, че ми се удава, станах дърводелец за една зима."

В началото на 2018 г. продукцията на българския производител получава търговското име "Е7" в памет на покойния му баща Емил Насъпов, използвал простичката абревиатура като своя запазен символ. Още в началото на следващата година марката получава международен лиценз от европейската бейзболна конфедерация (СЕВ) и сертификат от германската бейзболна и софтболна асоциация (DBSV). Срокът на валидност на лиценза е 4-годишен (2019-2023) и понастоящем "Е7" е единственият сертифициран производител на бейзболни бухалки в Източна Европа.

Международното признание за труда на Насъпов идва в началото на 2020 г., когато той сключва договор за партньорство с германския елитен клуб "Мюнхен-Хаар Дисайпълс". Споразумението е за

 

един сезон в бейзболната Бундеслига

 

с опция за удължаване през 2021 г. Ангажиментът е да бъдат произведени и доставени 24 дървени бухалки – 12 за представителния отбор на "учениците" и 12 за академията на баварския клуб.

Контрактът предвижда реклама от страна на "Дисайпълс" – разполагане на банери с логото на "Е7" около игрището на ст. "Еглфинг Болпарк" в мюнхенското предградие Хаар, както и съобщаване на кратки анонси в онлайн предаванията на живо на клубния сайт Bundesliga.Disciples.de. Насъпов пък получава правото да използва името и емблемата на германския отбор на фирмения сайт E7bats.com.

"Мюнхен-Хаар Дисайпълс" всъщност е третият клуб от Бундеслигата, с който "Е7" влиза в партньорски взаимоотношения. През 2019 г. български бухалки експериментално използват тимовете на "Дортмунд Уондърърс" и "Хамбург Стийлърс". Германия неслучайно е избрана като "опитно поле" за първите български бейзболни бухалки. Александър Насъпов (37 г.) и неговият брат Димитър Насъпов (32 г.) са бивши играчи на "Дортмунд Уондърърс" (2009, 2014), а по-малкият брат е носил и униформата на "Майнц Атлетикс" (2008) и двамата се ползват с авторитет в германския бейзбол.

"Цялата ни идея да предложим бухалките в Германия беше свързана с това, че там е най-големият такъв пазар в Европа, а и имаме установени контакти – разказва Димитър Насъпов, който е основен партньор на брат си в бизнес начинанието. – Можехме да изпратим директно на някой близък и да получим обратна връзка за качеството. И двата отбора си поръчаха по 40 бухалки тогава."

Сега качеството на бухалките е още по-високо, тъй като от началото на 2020 г. Насъпов вече произвежда "Е7" не с обикновен ръчен струг, а с помощта на чисто нов компютризиран CNC струг за дърво. Освен това самият материал вече е от по-висок клас, което гарантира още по-голяма якост на батата.

"Вече съм натрупал опит и сам мога да разпозная качественото дърво, това ще помогне много", споделя Александър Насъпов, който работи изключително и само с български бук, доставен от Монтана.

През първите две години той е изработил общо около 150 бухалки заради ограничения капацитет на

 

изцяло ръчния труд

 

Благодарение на новата машина производителността на "Е7" има потенциал да скочи до 50 бати дневно, отново изпипани ръчно от българския майстор.

"Най-трудното е отборите и играчите да научат за марката – коментира Александър Насъпов. – Маркетингът е нещо, в което не съм специалист, но вярвам, че качеството на продукта е достатъчно високо, за да привлече клиенти. Надявам се другите, като видят, да пробват. Има европейски турнири, на които ще имаме шанс да бъдем забелязани. Просто всички трябва да пробват. Общо взето, е като с храната. Може да обяснявам на всеки, че това сирене е много хубаво, но докато не го опита, няма да ми повярва."

"Гаранция за качество" в България дава клубният отбор на Насъпов – "София Блус", чиито играчи използват изключително продукцията на "Е7". С такива бухалки през последните два сезона "блусарите" постигнаха безпрецедентни успехи, печелейки два поредни шампионски требъла (2018, 2019) с последователни триумфи и в трите надпревари у нас – Българската бейзболна лига, Купата на България и Купа "София".

Двойката най-мощни батери на отбора – Димитър Насъпов (19 HR) и Евгений Черноземски (11 HR), пък постави нов рекорд за най-много хоумръни, ударени от съотборници в рамките на една година в България – общо 30 в 27 мача през 2019 г. Всичките с "Е7".

Засега обаче няма съществен интерес от други български отбори. Има отделни играчи, които са тествали дървените бухалки на Насъпов, но повечето наши бейзболисти предпочитат да батират с композитни бати (подсилени с алуминиеви нишки в средата за по-голяма здравина), закупени от чужбина.

"За съжаление излиза скъпо да батираш с чисто дърво, защото рискуваш да я счупиш на първия суинг и може да се окаже, че си изхвърлил парите си на вятъра – обяснява Димитър Насъпов. – Но всичко зависи от това колко си добър. Ако целиш топката там, където трябва, няма да се счупи. Има риск, но пък ударът с дървена бухалка е... Просто няма нищо общо!"

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Мъже пребиха с палки и бухалки семейство в центъра на Видин

19.05.2020

Обновена

3011 22
Мажоретки танцуват на празни бейзболни стадиони в Южна Корея

17.05.2020

107
А-Род и Джей Ло планират покупка на бейзболен клуб за $2,4 млрд.

22.04.2020

ЯВОР ЕВТИМОВ

165

Коментари

Бронщайн
снимка на Бронщайн

В Европа бухалките не са да удряш топка.

peniko

Тази бухалка може ли да сцепи тиква? Ако да, значи е с високо качество. Предлагам производствен тест в НС....

Влез или се регистрирай за да коментираш

×