Quantcast
Българските футболни дрибльори вече са дефицит | СЕГА
facebook
twitter

Спорт

Българските футболни дрибльори вече са дефицит

В Топ 10 на майсторите на финтове в Първа лига са 9 чужденци
634
 BEROE.BG
Кийлън Лебон (вляво) е най-добрият дрибльор в Първа лига.

Майсторите на финтове в българския футбол вече се броят на пръсти. Това могат да го потвърдят по-възрастните привърженици на футбола, които с носталгия си спомнят за естетическата наслада от играта на Георги Соколов и Александър Костов, Димитър Якимов, Никола Котков, Пламен Гетов, Лъчезар Танев, Красимир Балъков, беройците Борис Киров и Йордан Митев, слависта Чавдар Цветков, "канарчетата" Георги Попов-Тумби и Чико Дерменджиев... И още, и още прекрасни таланти, които са вдигали зрителите на крака с красивите си изпълнения.

За съжаление, техните шедьоври са само носталгичен спомен. Реалността днес е жестока - в момента няма качествени български дрибльори. Доказва го научно и новото проучване на Международния център за спортни изследвания (CIES Football Observatory), което разглежда кои са най-добрите майстори на дрибъла в 33 водещи първенства по света. В анализа са включени всички, които са направили 40 и повече опита за дрибъл от началото на сезона до края на октомври. Класацията е изготвена на база на т.нар. Индекс на дрибъла, който определя процента успешни финтове за 100 минути игра. Под дрибъл се разбира предприето движение от футболист, с цел да преодолее съперников играч. 

Според това изследване в Топ 10 на дрибльорите в Първа лига има един-единствен българин - крилото на "Левски" Здравко Димитров. Той има 60.6% успеваемост, като е правил финтове средно на 15:40 минути, а индексът му е 3.87. Това обаче му определя едва седмо място сред дрибльорите в първенството ни. Наличните пред него и след него чужденци в десетката показват само едно - професионалните футболни клубове са принудени да си внасят качество от чужбина заради липсата на такова в детско-юношеските школи или недостатъчно даване на шанс на млади футболисти.

Първото място сред финтьорите у нас е за Кийлън Лебон ("Берое"). 24-годишното френско крило на старозагорци, чиято цена (според "Трансфермаркт") е 300 000 евро, има най-висок индекс - 6.97. Лебон, който е бивш футболист на "Аячо", дойде в "Берое" през лятото на 2020 г. и бързо направи име като едно от бързите и опасни крила в Първа лига. Интересното е, че той не е най-успешният дрибльор в шампионата ни. Неговият процент на сполучливи финтове е 67,6%, което му определя едва пето място по успеваемост. В това отношение най-често сполучва дрибълът на португалеца Леандро Ливраменто Андраде от "Черно море" (73.5%), но пък той го прави и най-рядко сред 10-те най-добри у нас - веднъж на 20:28 мин., което му определя 9-о място в общата класация с индекс 3.59. Лидерът Лебон не е и най-често правещият лъжливи движения с топка в краката, а е на втора позиция с финт на всеки 09:42 мин. Първи в това отношение е съотборникът му в "Берое" Умар Камара. Мавританският национал финтира средно на 09:15 мин.

Що се отнася до Здравко Димитров, той е също седми по успеваемост, заема същата позиция и по средно време за финт. За отбелязване е, че в Топ 10 има най-много футболисти на "Берое" - трима, като третият е Абубакар Тунгара (№8 в общата подредба). С двама е "Черно море" (вторият, освен Андраде, е Родриго Енрике - №5). Това са и единствените два тима с повече от един представител.

Остава надеждата, че някъде в юношеските отбори има надарени дрибльори, които ще получат шанс за изява и в мъжкия футбол, за да върнат надеждата, че българските майстори на залъгващите движения на терена не са си отишли безвъзвратно в историята.

 

ОБЩАТА КАРТИНА

Оказва се, че лидерът сред дрибльорите в Първа лига Кийлън Лебон има доста добри показатели като цяло - в общата класация той заема 16-о място, веднага след Алан Сен-Максимен ("Нюкасъл"). На първо място е испанският национал Адама Траоре ("Улвърхемптън"). Той има най-висок Индекс на дрибъл (11.24), втори е по успеваемост (78.9%) след израелеца Манор Соломон от "Шахтьор" (Донецк) с 80.6% и е на трето място по финт средно на минута (7.01 мин.). Пред него са само аржентинецът Нахуел Лухан от "Универсидад де Чили" (05:54 мин.), който е втори в общата подредба с индекс 9.68, и грузинецът Хвича Кварацхелия ("Рубин", Казан) - 06:41 мин.

Лидерската позиция на Траоре е още по-впечатляваща, тъй като той изпреварва най-големите майстори на финтове в историята - бразилците. Още повече, че CIES включва в класацията и бразилската Серия А. Най-предно класираният бразилец играе именно в шампионата на родината си - Ерик де Аруда от "Сеара", който е на четвърта позиция с индекс 8.32.

Още

"Айнтрахт" си отвори парадния вход към Шампионската лига

19.05.2022

Обновена

171
Стоилов обяви още един ненужен в "Левски"

18.05.2022

473
БФС глоби сурово финалистите за купата - общо с 20 600 лв.

17.05.2022

136