Quantcast
Двама български боксьори са на победа от Токио 2020 | СЕГА
facebook
twitter

Спорт

Двама български боксьори са на победа от Токио 2020

Петър Белберов при тежките и Стойка Кръстева при най-леките жени са в най-благоприятна позиция за квота
242
 СПОРТАЛ
Петър Белберов

Боксьорът ни в тежка категория (+91 кг) Петър Белберов вече е само на един двубой от олимпийска квота. Това стана ясно, след като съперникът му в първата среща от квалификационния турнир в Париж - Дийн Гардинър (Ирл), се отказа от участие.

Така 31-годишният софиянец преминава директно на 1/4-финал, а от кат. +91 кг квоти за Токио ще получат четиримата полуфиналисти. Което означава, че Белберов - носител на купа "Странджа" за 2018 г., трябва да победи единствено следващия си съперник, който ще бъде определен от срещата Иван Верясов (Рус) - Гюрген Хованисян (Арм).

Националите ни заминаха за Париж днес, а турнирът ще започне на 4 юни. Всъщност това е продължение на олимпийската квалификация, която започна през миналата пролет в Лондон, но заради току що започналата пандемия от коронавирус бе прекратена. Затова във френската столица боксьорите ще започнат оттам, докъдето са стигнали в Лондон. 

Поради факта, че повечето българи отпаднаха до прекратяването на турнира, в Париж ще имаме само по трима представители при мъжете и жените. Освен Белберов в мъжкия ни тим са Симеон Чамов (75 кг) и Радослав Пантелеев (91 кг).

Чамов, който участва на игрите в Рио` 16 ще срещне в двубой от II кръг Адам Шартоа (Шв), а при победа ще се класира за 1/4-финал. От тази категория квоти ще вземат 6-има, което означава, че и при зугеба на 1/4-финал Чамов ще има допълнителен шанс. Пантелеев пък ще започне срещу поляка Матеуш Мастернак за място на 1/4-финалите, като на него му е необходима и още една победа, за да вземе квота за Токио (от кат. 91 кг се класират само първите 4-има).

При жените също имаме боксьорка, която е на победа от квота. Стойка Кръстева, която още в Лондон преодоля Васила Лхадири (Фр) с 5:0 т., трябва да се справи на 1/4-финал при най-леките (кат. 51 кг) с рускинята Светлана Солуянова.

Станимира Петрова (57 кг) - срещу Сандра Крук (Пол), и Аслъхан Мехмедова (60 кг) - срещу Николета Пита (Гър), стартират от I кръг.

Още

Аматьорският бокс въведе награден фонд и шампионски пояси

23.10.2021

ДЕЛЯН КЮЧУКОВ

124
Нокаут: Тайсън Фюри запази трона си в тежка категория (галерия)

10.10.2021

Обновена

6314
Циганския крал е с 18 кг по-тежък от Бронзовия бомбардировач

09.10.2021

604