Quantcast
Еднорък баскетболист стана сензация в САЩ и ще играе в NCAA | СЕГА
facebook
twitter

Спорт

Еднорък баскетболист стана сензация в САЩ и ще играе в NCAA

287
 Инстаграм

17-годишен феномен е на път да покори престижния американски колежански баскетбол. И това нямаше да е сензационна новина, ако не ставаше въпрос за... еднорък баскетболист.

Той е Хансел Емануел Донато Домингес, наричан за по-кратко Кикимита, и преди седмица спечели конкурса за забивки на гимназиалния шампионат в Централна Флорида.

Юношата от Доминиканската република няма никакви игрови проблеми заради липсата на лява ръка. Той е висок 195 см и играе гард или леко крило и наскоро, в състава на академията Life Christian, спечели титлата на Централна Флорида, завършвайки сезона със средно с 26 т., 11 борби и 7 асистенции.

Историята на Кикимита е удивителна. Роден е в в столицата Санто Доминго. От съвсем малък е край баскетболните игрища, защото баща му - Салвадор, е професионален баскетболист, играещ в първенството на Доминиканската република. Когато е на 6 години обаче върху него се срутва зарустяла постройка и затиска лявата му ръка. Баща му бил съвсем наблизо, но не можел да помогне с нищо, защото падналата конструкция била много тежка. Спасителните екипи пристигнали след два часа и успели да освободят детето. Но за това време костите и сухожилията на лявата ръка били увредени до степен, която налагала ампутация.

"Не исках нищо да правя. Не можех да си вържа обявките, не можех да си налея вода в чашата", спомня си периода веднага след операцията Хансел.

"Когато това се случи, животът ни рухна. Бях до него, когато лекарите му ампутираха ръката... Но Бог ни поведе по особен път", казва бащата Салвадор.  

След известно време Кикимита отново посяга към баскетболната топка и започва да се учи на дрибъл само с една ръка. След упорити тренировки му се получава идеално. Мачовете в училищния отбор му помагат да стане звезда в Санто Доминго, а през 2020 г. видео с избрани моменти от играта на момчето попадат у бившия съотборник на бащата - Мозес Майкъл, който работи като треньор в отбора на Life Christian в Кисими (Флорида). Майкъл е впечатлен и предлага на юношата да се премести да учи в академията.

Кикимита се съгласява без въобще да се колебае: "Главното за мен е да играя баскетбол. Не съм добре с английския и това ми създава трудности в общуването със съотборниците, но много от тях ми помагат", казва Хансел.

А популярността му стремително набира обороти. В началото на 2021 г. в Instagram го следват 20 000 човека, основно испаноговорящи. През април последователите му са вече 600 000, а наскоро преминаха границата от 1 млн. Същевременно за мачовете, в които играе едноръкият баскетболист, местата обикновено са разпродадени.

"Моля тези, които ме следват в социалните мрежи, да не гледат на мен като на момче с особености. Иска ми се да виждят в мен отличен играч, който дава максимума от себе си на терена. Да ме смятат за добър баскетболист", казва Хансел Домингес. 

Който вече има поне един звезден фен в лицето на легендата на НБА Шакил О`Нийл. "Иска ми се хората да разберат колко силен е Хансел. Той надиграва някои от най-добрите баскетболисти от горните класове, при това само с една ръка", заяви наскоро Шак. 

В резултат на отличните изяви на Кикимита, това лято университетът на Тенеси му предложи стипендия и място в колежанския си отбор, който играе в NCAA. Така още от следващия сезон в студентската баскетболна лига ще има еднорък играч, който ще разчупи стереотипите.

 

Още

България за първи път ще има баскетболист на финалите в Евролигата

05.05.2022

169
“Рилски спортист“ отново спечели Купата на България по баскетбол

28.03.2022

221
Мъжкият ни баскетбол върви нагоре

28.02.2022

ДЕЛЯН КЮЧУКОВ

196