facebook
twitter

Спорт

Фермер въвлече Тайсън Фюри в допинг скандал

Мартин Керфут твърди, че е излъгал разследващите след обещание за 25 000 паунда от екипа на боксьора
420
 ЕПА/БГНЕС
Фюри може да бъде разследван отново за допинг, но президентът на WBC Маурисио Сюлейман обяви, че вярва на боксьора.

Тайсън Фюри може да бъде разследван за допинг отново, след като британски фермер обяви, че човек от екипа на боксьора му е предложил 25 000 паунда, за да излъже антидопингова агенция. Фюри и братовчед му Хюи дадоха положителни проби с нандролон през 2015 г., като обясниха, че причината е, че са яли глигани. След дълго забавяне на случая, те получиха наказания със задна дата през декември 2017. Тайсън Фюри се върна в бокса през 2018 г., а миналия месец стана отново световен шампион, след като нокаутира Дионтей Уайлдър и взе титлата на световния боксов съвет (WBC). 

Според "Дейли Мейл" разследването може да започне отново и бъдещето на Фюри в бокса е под въпрос, след като фермерът от Ланкашър Мартин Керфут твърди, че е излъгал антидопинговите власти преди. Керфут казва, никога не е доставял месо от глигани на Фюри, но пред разследващите е казал обратното. Той е получил обещание, че ще му бъдат платени 25 000 паунда, но не ги получава. Керфут е подписал и две писмени свидетелства, че е бил доставчик на Фюри, които са дадени на адвокатите на британската антидопингова агенция (UKAD). 

В съобщение от UKAD заявиха, че ще разгледа новите показания на Керфут: "Ние винаги гледаме потенциални доказателства във връзка с антидопингови нарушения и ще започнем разследване, където е нужно. Ако някой има информация, която може да интересува UKAD и разследващите, го призоваваме да се свърже с нас."

Положителните проби на Тайсън и Хюи са дадени след мачовете им срещу Кристиан Хамер и Андрий Руденко през февруари 2015. Те обаче бяха обвинени 16 месеца по-късно - през юни 2016, като през това време Тайсън взе титлите на Владимир Кличко след победа през ноември 2015. Основното обяснение на Фюри беше месото от глиган. Керфут твърди, че през ноември 2016 г. във фермата му е дошъл негов приятел, който е от антуража на Фюри и го е помолил да излъже, че е доставял месо от глигани. През 2017 г. Керфут дава две писмени показания. Във второто се казва: "Доставях различни видове месо на екипа на Фюри, включително глигани и прасета." Сега той твърди, че това не се е случвало. "Никога не съм имал глигани, никога не съм убивал глиган", каза той пред "Мейл он Сънди".

Той казва, че е излъгал заради обещанието, че ще получи 25 000 паунда за помощта. "Просто действах, а те постоянно говореха, че ще ми платят. Когато нещата станаха сериозни, ми предложиха сума преди да делото да влезе в съд в Лондон и още една сума след това. Аз реших да действам с тях, защото, от моя гледна точка, това беше помощ."

Керфут твърди, че е бил готов на лъжесвидетелствуване, ако се е налагало: "Помислих си: "Ще получиш 25 000, това не е важен проблем." Така че действах." Впоследствие обаче той не получава обещаните пари. "Чувствам се зле от лъжите и измамите, а публиката трябва да знае истината."

От UKAD не отговориха дали показанията от Керфут са били използвани в разследването. Случаят на практика бе решен с компромис, тъй като дълго време агенцията не взимаше никакво решение по въпроса. В крайна сметка Фюри получи наказание със задна дата и право да се върне в бокса веднага. UKAD даде общо 600 000 паунда за разследването, а от агенцията признаха, че съдебна битка с Фюри е можела да доведе до банкрут.

Нито Тайсън, нито Хюи Фюри коментираха обвиненията. Един от промоутърите на Фюри - Франк Уорън, отхвърли обвиненията: "Тогава не бях промоутър на Тайсън. Обвиненията са напълно неоснователни и клеветнически. Говорим за човек, който е признат лъжец. Дали Тайсън някога е говорил с този човек? Кой член от екипа на Фюри е говорил с този човек? Разчитате на дума от един лъжец. Тогава ли е излъгал или лъже сега? Това е човек, който твърди, че е бил готов на лъжесвидетелствуване."

По-късно Уорън публикува съобщение, в което твърди, че Керфут му е поискал пари още през октомври: "Фермерът, който прави тези възмутителни обвинения, ми прати писмо миналия октомври, пълно с грешки, в което на практика ми каза, че е излъгал и се е подписал под лъжливи показания. Когато му се обадих, той ми поиска пари. Казах му да се разкара и да се свърже с UKAD. Но той предпочита да не говори с UKAD, а с вестник. Не е за вярване как може някой да приеме този човек сериозно. Тайсън никога не се е виждал с него. Това са пълни глупости. Ще изчакаме UKAD да види ситуацията, но не очаквам да има нещо допълнително. Изглежда, че в паузата на футболния сезон няма какво да се пише и започнал сезонът на глупостите."

Все още не е ясно дали UKAD ще започне ново разследване и дали то изобщо може да доведе до ново наказание, тъй като Фюри е изтърпял една санкция за същия случай. Заради друг случай със замърсено месо най-голямата звезда в бокса в момента - мексиканецът Саул "Канело" Алварес, бе наказан само с 6 месеца за две положителни проби с кленбутерол през 2018 г.

Президентът на WBC Маурисио Сюлейман заяви пред "Сън", че подкрепя Фюри. "Предпочитам да вярвам на Тайсън Фюри пред това да вярвам на човек, който вече е признал, че е излъгал в официални документи заради финансова облага. Този, който е излъгал, трябва да бъде съден, особено след като е чакал 5 години да каже историята. Освен това по онова време Тайсън не се е бил за пояса на WBC, мачът с Кличко беше за други титли, така че проблемът няма нищо общо с факта, че той е нашият световен шампион в тежка категория."

Ключови думи:

бокс, Тайсън Фюри, допинг
Все още няма коментари

Още

Щабът на Пулев предлага мачът с Джошуа да е пред празни трибуни

08.04.2020

109 2
Пулев ще дари 50% от парите от мача с Джошуа за борба с COVID-19

05.04.2020

480
Последният допинг случай в България е в щангите

02.04.2020

ДЕЛЯН КЮЧУКОВ

538

Влез или се регистрирай за да коментираш

×