facebook
twitter

Спорт

Формула 1 обсъжда състезания без публика

Надяваме се да започнем през юли, но може и да е през октомври, заяви директорът на спорта Рос Браун
123
 ЕПА/БГНЕС
Изборът тази година е всичко между 8 и 19 състезания, заяви шефът на Формула 1 Рос Браун.

Състезанията във Формула 1 може да се провеждат пред празни трибуни заради пандемията. Първите 9 старта от сезона бяха отменени или отложени заради коронавируса, а за момента първото състезание, което трябва да се проведе, е Гран при на Франция на 28 юни. Според директора на Формула 1 Рос Браун обаче е по-вероятно сезонът да започне през юли и то без публика. Той вярва, че спортът може да проведе 19 от 22-те състезания и да намери нови дати за част от отложените стартове.

"Ако започнем в началото на юли, все още ще можем да направим сезон с 19 състезания. Ще е трудно - ще правим по 3 поредни състезания, след това един уикенд почивка, след това пак три седмици в състезания и една седмица в почивка. Но гледаме всякакви варианти. Вероятно ще започнем със старт в Европа, но може и да е без публика. Може да направим затворена среда, в която отборите идват с чартърни полети, караме ги на пистата, всички минават тестове за коронавирус, така няма риск за никого и правим състезание без зрители. Това не е страхотно, но е по-добре, отколкото да няма никакви състезания", каза Браун пред "Скай Спортс".

Той обясни, че само състезанията може да "държат спорта жив", а освен това ще предоставят забавление на феновете, които стоят по домовете си. Браун потвърди, че вероятно състезателните уикенди ще бъдат съкратени, като може да бъдат премахнати свободните тренировки в петък. Сред другите обсъждани варианти са да има по две състезания на една писта в два поредни дни. Възможно е и сезонът да бъде удължен до януари 2021. 

За да бъде определен световен шампион, трябва да се проведат поне 8 състезания, а според Браун това може да се случи, дори ако се наложи сезонът да започне през октомври.

"Осем състезания е минимумът за шампионат, а ние може да ги постигнем, ако започнем през октомври. Но винаги има опция да продължим сезона и догодина. Може сезон 2020 да завърши през януари 2021, но с това вървят много усложнения. Изборът тази година е всичко между 8 и 19 състезания", каза още Браун.

Директорът на "Ферари" Матия Биното пък заяви, че тимът ще подкрепи всякакви предложения, за да може да се проведат повече състезания: "От наша гледна точка сме съгласни на каквото е нужно. По-къси състезателни уикенди, по две състезания на уикенд, продължение на сезона, събиране на състезанията по-близо едно до друго. Каквото и да е, важно е да сме гъвкави в момента."

От "Ферари" вече са подкрепили идеята сезонът да продължи до януари 2021. "Готови сме за това, така че ако това е изборът, ще го подкрепим. Не съм сигурен, че ще е това, но каквото и да е нужно, мисля, че е важно да го подкрепим и да направим всичко нужно. Важно е в момента да не сме емоционални. Знаем, че ще срещнем трудни ситуации, но трябва да запазим основата на спорта", допълни Биното.

Ключови думи:

Формула 1, коронавирус
Все още няма коментари

Още

Хамилтън измества Шумахер като синоним на рекорд

18.09.2020

ЯВОР ЕВТИМОВ

74
След тежки катастрофи и три старта Хамилтън стигна до победа №90

13.09.2020

632 1
Райконен бе обвинен в използване на нацистки символ

12.09.2020

892 2

Влез или се регистрирай за да коментираш