facebook
twitter

Спорт

Формула 1 освободи временно половината си служители

Девети старт от сезона бе отложен заради пандемията от COVID-19
123
 ЕПА/БГНЕС
Президентът и изпълнителен директор на Формула 1 Чейз Кери е намалил заплатата си с повече 20% заради финансовата криза в спорта.

Формула 1 освободи временно половината от служителите си, за да намали финансовите си загуби заради коронавируса. Спортът ще си спести заплати на около 200 души в следващите два месеца, а въпросните служители ще се възползват от държавната схема във Великобритания за пандемията и ще получават 80% от възнагражденията от държавата. Висшите ръководители на спорта са се съгласили заплатите им да бъдат намалени с 20%, а президентът и изпълнителен директор на Формула 1 Чейз Кери доброволно е предложил възнаграждението му да бъде намалено "с много повече" според "Би Би Си".

Сезонът във Формула 1 все още не е започнал, а под заплаха са и трите основни източника на приходи за спорта. Според "Гардиън" парите от телевизионни права са 38% от приходите, таксите за домакинства на състезания са 30%, а от спонсори идват 15%. Заради пандемията вече 9 състезания бяха отменени или отложени. По договор и телевизиите, и спонсорите трябва да получат компенсация, ако стартовете са под 15. 

Гран при на Канада стана деветото състезание, отложено заради коронавируса. Стартът на пистата "Жил Вилньов" трябваше да се състои на 14 юни, но е отложен за "неопределено време". Така първото състезание за сезона може да е Гран при на Франция на 28 юни. Наскоро Чейз Кери заяви, че се надява Формула 1 да има сезон с "между 15 и 18 състезания", като шефовете на спорта ще се опитат да намерят нови дати за поне част от отложените стартове. От 9-те състезания до момента само тези в Австралия и в Монако бяха отменени.

Част от отборите във Формула 1 също освободиха временно служители и намалиха заплатите на пилотите си. Международната федерация по автомобилизъм (FIA) пък удължи срока, в който фабриките на тимовете трябва да бъдат затворени, от 21 на 35 дни. Седемте отбора във Великобритания се включиха в инициатива за произвеждане на респиратори. Шампионът "Мерцедес" съобщи, че вече произвежда по 1000 респиратора на ден.

Заради кризата отборите във Формула 1 се съгласиха да намалят тавана на бюджетите за следващия сезон от 175 на 150 млн. долара. Част от тимовете искаха таванът да бъде свален до 100 млн. 

Ключови думи:

Формула 1, коронавирус
Все още няма коментари

Още

Продава се легендарен тим от F1 заради COVID-19

29.05.2020

311
Формула 1 намали парите на отборите напук на "Ферари"

28.05.2020

195
Мечтата на Фетел във "Ферари" се превърна в кошмар

22.05.2020

Би Би Си

737

Влез или се регистрирай за да коментираш

×