facebook
twitter

Спорт

Формула 1 загуби над $200 млн. за 4 месеца

Може да организираме състезания на писти, които не са в календара за 2020, заяви президентът на спорта
74
 ЕПА/БГНЕС
Пистата "Ред Бул Ринг" в Австрия ще приеме първите два старта през сезона на 5 и 12 юли.

Формула 1 загуби над 200 млн. долара само за първите 4 месеца от годината заради пандемията от коронавирус. Собственикът на спорта "Либърти Медия" съобщи, че от януари до април спортът има приходи от 39 млн. долара, докато за същия период през миналата година са били $246 млн. Приходите от основните източници - такси за домакинства на състезания, спонсорски договори и телевизионни права са паднали от 139 млн. до едва 13 млн. Страничните приходи също са намалели значително - от 48 млн на 26 млн.

Заради пандемията Формула 1 отложи първите 10 състезания от сезона. "Тъй като нямаше състезания в първото четиримесечие на 2020, основните приходи се състоят само от спонсорски договори, които не са свързани директно с правата за стартовете в този период. Няма и такси от домакинства, нито пари от телевизионни права", гласи част от съобщението на собствениците

Президентът и изпълнителен директор на Формула 1 Чейз Кери пък не изключва вариант през 2020 изобщо да няма състезания. В разговор с инвеститорите той заяви, че се работи по план за справяне със загубите, ако целият сезон пропадне. Все пак Кери се надява сезон да има, а за момента първият планиран старт е в Австрия на 5 юли. Кери потвърди, че вероятно ще има две последователни състезания на "Ред Бул Ринг", а второто ще е на 12 юли.

"Нашата цел е да започнем сезона в уикенда на 4 и 5 юли в Австрия. Вероятно след това ще има още един състезателен уикенд там на 11 и 12 юли", заяви президентът на Формула 1. Според "Скай Спортс" почти сигурно ще има две поредни състезания и на "Силвърстоун" на 19 и 26 юли.

Кери все още смята, че сезон 2020 може да включва между 15 и 18 старта. Той потвърди плановете първо да има състезания в Европа през август и септември, следвани от такива в Евразия, Азия, Северна и Южна Америка, а последните да са в Близкия изток. 

"Очакваме европейските стартове да са без фенове. Имаме напредък в организиране на състезания, които да са безопасни за всички. Надяваме се да има фенове в по-късните етапи от сезона", допълни президентът 

Той не изключва да се организират състезания на писти, които не присъстваха в първоначалния календар за 2020, който включваше 22 състезания: "Говорим с всички промоутъри, както и с писти, които не са в календара в момента, за да сме сигурни, че сме проучили всички опции."

Не е изключено да има състезание в Германия, която вече разреши подновяването на Бундеслигата. Другите писти, които не са в календара за сезон 2020, но може да приемат състезания са "Имола" в Сан Марино, "Ещорил" в Португалия и "Сепанг" в Малайзия. 

Ключови думи:

Формула 1, коронавирус
Все още няма коментари

Още

Хамилтън измества Шумахер като синоним на рекорд

18.09.2020

ЯВОР ЕВТИМОВ

83
След тежки катастрофи и три старта Хамилтън стигна до победа №90

13.09.2020

632 1
Райконен бе обвинен в използване на нацистки символ

12.09.2020

893 2

Влез или се регистрирай за да коментираш