facebook
twitter

Спорт

Испания нанесе тежък удар на букмейкърите

Правителството намали рекламите с 80%, а онлайн залозите вече са разрешени само през нощта
автор
SportsProMedia.com
774
 ЕПА/БГНЕС
Клубове като "Валенсия" и "Севиля" ще запазят спонсорските си договори с букмейкъри.

Испанското правителство съобщи, че намалява с 80% рекламите на букмейкъри, но се отказа от първоначалната си идея да ги забрани напълно, което щеше да има по-дълбоко влияние върху местния футбол и останалите професионални спортни лиги.

Коалицията на Испанската социалистическа работническа партия (PSOE) и лявата "Унидас Подемос" заяви още през януари, че планира сериозни мерки срещу хазартната индустрия заради опасения относно пристрастяването и достъпността ѝ до младите хора. И двете партии обещаха радикални мерки, като PSOE дори предложи пълна забрана за реклама по подобие на тютюневите изделия, а "Унидас Подемос" дори се ангажира "да сложи край на онлайн залагането и букмейкърските пунктове".

Все пак решенията на правителството не са така екстремни, каквито бяха предложенията. Телевизионните и радиорекламите на компании за залагания ще бъдат забранени до 20:00 ч., а в този часови интервал попадат 50% от мачовете в Ла Лига. Залозите онлайн пък ще са разрешени единствено в периода от 1:00 до 5:00 ч. сутринта.

Партньорството между букмейкъри и отбори не е забранено и така 19 от 20-те клуба в Ла Лига, които имат подобни спонсорски договори, няма да загубят приходите от тях. Това ще е допълнително успокоение и за 8-те тима, които имат принципни партньорства с букмейкъри. Детските екипи на тези тимове обаче не трябва да са с логото на букмейкърските компании. Тези фирми няма да имат право да слагат имената си на стадиони или в имената на отбори, а освен това в рекламите си не могат да използват известни личности или да свързват залаганията с индивидуалния успех. 

Испанският министър на потреблението Алберто Гарсон не изключи въвеждането на още по-сериозни мерки в бъдеще: "Регулациите трябва да са подобни на тези за тютюневите изделия. Тук не регулираме текстилния сектор, а сектор, който има влияние върху публичното здраве. Ако има хора, които искат пълна забрана за рекламиране, аз съм тук да го дискутираме и да обясня международния опит - държави като Италия доказват, че това е обречено на провал, че икономическата рационалност на подобна мярка е погрешна и че пълната забрана е не само неподходяща, но и неразумна".

Данните на испанското правителство показват драматично увеличаване на онлайн залозите в последните години, като от 2014 до 2018 г. похарчените за това пари нарастват три пъти до $19,2 млрд. Изчислява се, че загубите за хората са около 10 млрд. евро ($10.8 млрд.), а това се равнява на 0,8% от брутния вътрешен продукт на Испания. 

Организацията за защита на потребителите в Испания Facua стигна до заключение, че 9 от 10 потребители подкрепят пълна забрана за реклама и спонсорски договори от казина и букмейкъри. Организацията призова за по-стриктни мерки, като нарече наличието на реклами на букмейкъри по време на футболни мачове "сериозна безотговорност".

Министър Алберто Гарсон, член на "Унидас Подемос", обаче смята, че пълната забрана, по подобие на Италия, няма да доведе до позитивни резултати и ще облагодетелства черния пазар. 

"Има хора, които ще залагат и - да, ще го правят, защото може би имат проблем. Но ако създаваме инициативи компании да преминават към незаконния свят, защото нямат предимства на законния, ние вероятно ще бутнем хора, които имат нужда от защита, в незаконен свят, където няма такава защита", каза той.

Ключови думи:

Ла Лига, букмейкъри, футбол
2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

УЕФА ограничи играта с глава при подрастващите

04.07.2020

34
ЕФБЕТ ЛИГА, РЕЗУЛТАТИ И КЛАСИРАНЕ - XXIX КРЪГ

03.07.2020

Обновена

201
Заразен с Covid-19 футболист е играл в мач от Първа лига

03.07.2020

1599 2

Коментари

Купувач
снимка на Купувач

Четох за тази новина в испанските медии: https://surebets.bet/ Подкрепям предприетите мерки. Много хора с хазартна зависимост си съсипват финансовото състояние и това им вреди на начина на живот. Нека да си съществуват, но да се ограничи рекламирането им. Всички видяхме какво беше в България с билетчетата на "Национална лотария"...

Виконт LUX
снимка на Виконт LUX

👍

Да но някой правим добри  пари  ,само от кауна групата и лично аз съм над 220 000 Евро Печалба в разход около 600 Евро./за 4 години /

Влез или се регистрирай за да коментираш

×