facebook
twitter

Консулт

Как да намалим сметката си за ток

Няколко прости правила помагат за пестене на електроенергия
1996
Pixabay
Прането на малко по-ниска температура може да спести много от сметките ви за ток.

Зимата чука на вратата, а с нея и по-високите сметки за ток. Можем хем да спестим, хем да бъдем на топло. Но как? Всъщност, когато употребяваме напразно електроенергия, влияем върху промените в климата - суши, наводнения, пожари, бури. От своя страна подобни катаклизми оказват влияние върху цялостния екологичен баланс на Земята. В свое изследване Университетът в Оксфорд предупреждава, че хуманитарната система няма да издържи дълго на подобни натоварвания.

Когато използваме електроенергията разумно, всъщност помагаме и за устойчивото отношение към природата, а и спестяваме пари от сметките си за ток. Нещата са свързани и в сила е правилото "Мисли глобално, действай локално". Лесни за прилагане правила могат да спестят до 15% от сметката за електроенергия, показват данните от съвместно проучване на ЧЕЗ и Софийската енергийна агенция СОФЕНА. Ето какви са те:

 

1. Отопление и топла вода

Намаляването на температурата на помещенията през зимата с 1 градус може да понижи сметката за ток с 10%. Съкратете вашата сметка за подгряване на вода с до 10%, като понижите температурата на нагревателя от 60°C на 55°C. Използвайте таймер за включване на бойлера за топла вода на нощна тарифа - положителният ефект върху сметката за затопляне на вода ще бъде 15%.

2. Готвене

Използвайте остатъчната топлина на фурната. Ако изключвате фурната 10 минути преди края на времето за печене, ще спестите до 20% от сумата, която заплащате за електроенергия за нейната работа. Гответе с капак и използвайте в максимална степен тенджери под налягане - така можете да постигнете икономия до 20%. Върху котлоните на готварската електрическа печка поставяйте съдове с дебело и равно дъно - неравност от 1 мм на дъното води до преразход на 15% електроенергия.

3. Охлаждане

Поддържайте чиста решетката на гърба на хладилника, за да осигурите ефективен въздухообмен. Замърсяването й може да доведе до 30% преразход на електрическа енергия. Размразявайте хладилника си колкото може по-често, защото образуваният лед в него повишава значително размера на разходите за ток (1 см лед значително увеличава използваната от хладилника електроенергия).

4. Пране, миене, сушене

Тук също важат правилата за по-ниската температура. Използвайте пералнята, сушилнята и миялната машина на по-ниска температура. Tака ще спестите енергията, необходима за загряване на водата.

5. Развлечение (телевизор, компютър, малки електроуреди)

Можете да намалите сметките за ток до 5%, ако изключвате уредите от контакта, когато не ги използвате. Старите уреди консумират по време на постоянната готовност за работа  около 150 киловатчаса електроенергия годишно.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Право на ползване на имот се запазва доживот и след сделка

09.11.2018

630
Български паспорт, лична карта и книжка се вадят и от чужбина
Свидетели по граждански дела също се глобяват и довеждат принудително

Коментари

Костадин Николов

Икономията е майка на мизерията.

kaily
снимка на kaily

Намаляването на температурата на помещенията през зимата с 1 градус може да понижи сметката за ток с 10%. 

А намаляването с 10% изобщо изключва тока... бе какви хора сте? Тесла, безплатна енергия, евтина енергия - всичко у киреча, за да наглеете сега.

А лекарствата с колко ще намалеят, ако спрем да ги използваме?

Влез или се регистрирай за да коментираш