Quantcast
"Левски" ще се мъчи (и) този сезон | СЕГА
facebook
twitter

Спорт

"Левски" ще се мъчи (и) този сезон

Най-тежкият недостатък в отбора - зависимостта от отделни единици, си пролича още в първия мач
353
 Левски
Светлият лъч е наличието на много повече млади играчи в състава в сравнение с миналия сезон, като това бе оценено и от феновете.

Все по-безпочвен изглежда оптимизмът на собственика Наско Сираков, който преди около месец бодро заяви, че в "Левски" нещата тръгват на добре и това ще се почувства до няколко месеца. Поне в обозримо бъдеще не се вижда как "сините" ще успеят да влязат в първата шестица. А причината за това е ясна - тежката финансова криза и последиците от нея.

 

Истината

Вече почти никой не иска да идва в "Левски" само заради честта да носи синята фланелка. Каза го треньорът Живко Миланов. "Всички набелязани от нас българи с качества си имат отбори и ще трябва да гледаме чужденци. Играчите не са толкова прости - имат агенти, приятели футболисти и като разберат, че един отбор има финансови затруднения, става още по-трудно. Трети играч се отказа точно преди да подпишем с него договор", призна Миланов.

И това е само един от аспектите, които показват, че в момента е по-трудно от миналия сезон, когато през лятото заради общата еуфория в "Левски" се озоваха 13 (!) нови играчи. Сега за първия мач в състава имаше едва двама (!) нови - кипърският национал Христос Шелис и Христофор Хубчев. 

 

Закъснялата селекция

"Търсим играчи на две-три позиции", каза Миланов след първия официален двубой (б. р. - загубата с 1:2 от "Славия"). Да, вратарят Николай Михайлов свали килограми и подписа. Неговото връщане, както и това Иван Горанов ще е плюс - двамата са опитни и ще помогнат. Евентуално ще бъде привлечен и чужденец в отбрана. Това обаче не създава и наполовина конкуренция в състава в сравнение с изминалата година, колкото и спорна да бе тя като резултати и игра.

Отделно новопривлечените тепърва ще се адаптират, особено евентуалният чуждестранен защитник. Ако пък нещата все пак се стабилизират финансово, то има и реален риск да се повтори грешката от изминалата зима - мащабна селекция, при това само с чужденци (шестима). Резултатът от тези действия ангро се видя. На базата на тези сравнения с миналия сезон очакванията за сегашния не са изпълнени с оптимизъм.

 

Изтънелият състав

Приказките, че в "Левски" лидерите са кът и това ще се отрази на представянето, съвсем не са само за раздумка на бира между феновете. Още на мача срещу "Славия" се видя, че "сините" са силно зависими от своите (цифром и словом) трима ключови играчи (Симеон Славчев и близнаците Цоневи). Валери Божинов е само за поддържане на духа в съблекалнята, да си го признаем.

И ето - Радослав Цонев получи травма в десния прасец в 42-рата мин., което доведе до смяната му. Това веднага повлия на играта. "Ради е капитан на отбора, добър футболист и трябваше да стане вътрешно пренареждане след напускането му. Няма какво да се лъжем - повлия ни", коментира авторът на попадението за "Левски" в мача Марин Петков.

А вече е ясно, че Радослав Цонев няма да играе около месец. Пресни са спомените как се получи срив в играта на отбора в началото на октомври, след като Цоневи получиха идентични тежки контузии, а Стайн Спиерингс беше продаден.

Че това е причината за лъкатушенето на отбора, си го призна тогавашният треньор Георги Тодоров. Сетне и Наско Сираков се принуди да каже, че "Левски" е зависим от здравословното състояние на близнаците. А да стискаш палци двама-трима играчи да са ти здрави не е сериозно за клуб с претенции. И най-малкото - не дава достатъчно почва за надежда за добро класиране.

 

Конкуренцията

Бърз преглед на останалите отбори в Първа лига показва, че при поне 11 от тях са налице едновременно добра или приемлива финансова стабилност, проведена нормална лятна подготовка и прилична (а някъде и отлична) конкуренция по постове - "Лудогорец", "Локомотив" (Пд), "ЦСКА-София", "ЦСКА 1948", "Арда", "Берое", "Черно море", "Царско село", "Славия", "Ботев" (Пд), "Пирин" (Бл).

А "Левски" в момента не може да се похвали с нито едно от трите условия. Обаче има амбиции да е в Топ 6. Все е нещо! Само че преборването с останалите за челните позиции не се изчерпва в един директен мач, а в дългото надбягване на първенството. В което именно тези фактори оказват влияние.

 

Миланов и младите

На фона на нерадостните очаквания за сезона в "Левски", трябва да се отчетат и плюсовете. Живко Миланов в крайна сметка бе оставен да води отбора, след като се нагърби да проведе в нищото лятна подготовка с плаващ състав, неизвестни всеки ден и тренировки почти само на "Герена". А още по-големият плюс, който обаче е и заради половинчатата селекция, е фактът, че в момента в отбора изобилства от млади момчета. Срещу "Славия" като титуляри започнаха вратарят Пламен Андреев (16 г.), Марин Петков (17 г.), Патрик-Габриел Галчев (20 г.), Георги Александров (20 г.) и Здравко Димитров (22 г.). Очаква се важна роля да играе и възстановеният Андриан Краев (22 г.). Към тях трябва да се прибавят Мартин Петков (18 г.) и Ивайло Найденов (23 г.).

Това може да радва публиката, която е зажадняла да гледа юноши от школата как играят с желание на терена. Такова поне има, но пък постоянството в представянето е само добро пожелание на тази възраст. "Обещавам, че ще даваме всичко от себе си и занапред", каза Живко Миланов след загубата от "Славия". Това е и единственото реално обещание, което може да се направи в момента...

Още

Стоилов продължава без победа начело на "Левски"

18.09.2021

Обновена

1425
Тест за допинг чака "ЦСКА 1948" на "Герена"

16.09.2021

212
Завръщането на Стоилов в "Левски" не беше победно

12.09.2021

1662