facebook
twitter

Спорт

Мажоретки танцуват на празни бейзболни стадиони в Южна Корея

107
 ЕПА/БГНЕС
Мажоретният състав на "Уайвърнс" изпълнява програмата си на празния стадион в Инчеон.

Сезонът в професионалната бейзболна лига на Южна Корея (КВО) беше открит официално миналата седмица. За разлика от други години обаче тътенът от удара на бухалката по топката и плясъкът при сблъсъка на топката с кетчерската ръкавица отекват много по-силно от обичайното. Така е, защото стадионите са празни.

След седмици наред отлагане на откриването заради пандемията от коронавирус корейският бейзбол се превърна в един от първите водещи спортове в своя регион, които стартираха състезателната си година. Затова КВО полага извънредни усилия да осигури възможно най-безопасната среда за всички замесени страни в организацията и провеждането на мачовете.

Играчите и треньорите преминават през специални термокамери, които им измерват температурата преди всяко влизане на стадиона. Съдиите са длъжни да носят предпазни маски и латексови ръкавици. С покрити лица са дори мажоретките, които изпълняват своите хореографии... пред празни трибуни. Всъщност те не изглеждат съвсем празни, тъй като редовете със седалки са "опаковани" със снимки на фенове - но дори бутафорните запалянковци са с маски на устите.

Зрители няма да бъдат допускани на бейзболните стадиони в Корея, докато властите в страната не са уверени, че разпространението на заразата е напълно овладяно. Също така, ако който и да е играч или служител на КВО даде положителна проба за COVID-19, лигата ще бъде спряна за поне три седмици.

През изминалата седмица регистрираните случаи на коронавирусна инфекция в Южна Корея надхвърлиха 11 000, но новозаразените се движат в плато около 20-30 на ден - в пъти по-ниско равнище след пика от по над 800 случая дневно в средата на март. Местните здравни експерти отдават спада на затегнатия граничен контрол, тестването, изолирането на вирусоносителите и проследяването на техните контакти.

Въпреки тягостната обстановка на празните стадиони самите бейзболни отбори се опитват да създават празнична атмосфера. По време на мач на ст. "Джамсил" в Сеул седалките на трибуните зад аутфилда бяха покрити с огромни транспаранти с изписани най-популярните рефрени на феновете на "LG Туинс".

"Състезателите искаха наистина много силно да играят бейзбол. Сега всички сме развълнувани, че можем да правим точно това. Жалко, че запалянковците ги няма да се радват заедно с нас, но сме сигурни, че така е най-безопасно за всички", сподели звездата в тима на "близнаците" Ким Хюн-Соо, който има опит на най-голямата сцена с екипа на "Балтимор Ориолс" в американската МЛБ.

Още по-напред във възстановяването на нормалния житейски и в частност спортен ритъм е Тайван, където професионалната бейзболна лига (CPBL) също откри своя сезон. При това на стадионите вече се допуска публика, макар и в ограничено количество и при строго спазване на правилата за физическа дистанция. На всеки мач може да присъстват до 1000 зрители, които нямат право да внасят храна и напитки.

"Това означава, че мерките на нашето правителство са били съвсем точни", коментира 34-годишният електротехник Франк Чън, отишъл миналия уикенд с приятели да гледа на живо любимия си "Фубон Гардиънс" срещу гостуващия в столицата Тайпе "Уни Лайънс".

Преди началото на въпросния двубой министърът на здравеопазването на Тайван Чън Ши-Чун излезе на терена, облечен с фланелка с №0 на гърба - символ на надеждата на правителството за скорошно достигане на нула нови случаи на коронавирус в страната. Тя се сбъдна много скоро и през последната седмица страната имаше четири дни без нито един нов заразен.

Като цяло Тайван е една от най-слабо засегнатите страни в световен мащаб, като от началото на пандемията има регистрирани общо 440 пациенти с COVID-19, от които починалите са само седем.

Все още няма коментари

Още

Пада забраната за влизане на граждани на ЕС в България

22.05.2020

3174 1
Огнището на COVID-19 в завода за авточасти в Пазарджик се разраства

21.05.2020

Обновена

4986 91
ВСИЧКО ЗА ПАНДЕМИЯТА НА 21 МАЙ

21.05.2020

762

Влез или се регистрирай за да коментираш

×