Quantcast
Михайлов: Амбициран съм да водя БФС още 4 години | СЕГА
facebook
twitter

Спорт

Михайлов: Амбициран съм да водя БФС още 4 години

Шефът на футболния съюз си приписа класирането за Евро 2004 и обяви: "Доста по-добре сме от съседните държави по отношение на футбола"
678
 СПОРТАЛ

В една от редките си медийни изяви президентът на БФС Борислав Михайлов обяви, че има амбиция и сили да управлява организацията за следващите 4 години. Вчера "Локомотив София 1929" издигна кандидатурата му за предстоящия конгрес на 12 октомври, а днес тя бе подкрепена от "Черноморец" (Бяла), "Аксаково" и "Тича Варна".

Михайлов се опита да обясни колко несъстоятелен е предстоящият конгрес, свикан от Софийски градски съд, по иск на Димитър Бербатов и екипа му. Но все пак призна, че форумът ще бъде организиран.

"Конгрес на 12 октомври ще има. Спазваме законите. Дали е правилно това решение да се взема от съда, не знам. За първи път това се случва в България - конгресът да е свикан от съд, от съдийка. Много неща трябва да организираме. Нашите опоненти на никого не обясниха защо толкова бързат за конгрес, щом има конгрес през март месец (б.ред. - 2022 г.). По този начин вкарват българския футбол в напрежение и интриги. 35 клуба от подписалите се не отговарят на условията. В съда никой не е обърнал внимание на нашите доводи. Нито датата отговаря на желанието на тези 190 души (б.ред. - тук Михайлов подвежда. Както е известно - решението на съда бе от 8 септември и технологично нямаше как да се спазят сроковете за първоначалната дата на Бербатов - 21 септември)", коментира президентът на БФС пред "Спортал". След това изтъкна други важни "пречки": "За първи път се прави конгрес по време на първенство, в дни, когато има мачове на националните отбори и в условия на пандемия (б.ред. - самият той беше избран за първия си мандат на 21 октомври 2005 г., в разгара на сезон 2005/06). Както и да е - конгрес ще има и ще го организираме, както повеляват законите."

След което обяви своите планове: "Амбициран съм да водя Българския фуболен съюз и през следващите четири години. Исках да си довърша настоящия мандат, но прекаленото говорене срещу мен ме мотивира още повече. Починах си година и половина, видях къде са ми грешките и съм готов да ги поправя. Смятам, че има още какво да дам на българския футбол. Благодаря на тези клубове, които ми издигат кандидатурата. Ще отида с гордо вдигната глава на конгреса. Там ще кажа какво съм направил и какво мога да направя, и хората да преценят."

В изказването си Михайлов йезуитски се измъкна от въпрос дали признава "ЦСКА-София" за наследник на фалиралия ЦСКА: "Тирето в името на ЦСКА? Трябва да питате юристите, нямаме отношение по този въпрос, с мен никой не е разговарял. Това са юридически неща, които напоследък навлязоха много във футбола. Не само в българския футбол. Няма спортно право като дисциплина, това е глава в големия учебник. Два клуба ЦСКА в елита и кой е ЦСКА? Не е аз да казвам, въпросът е кой приемат феновете. Има 20 отбора "Левски" в България, има много отбори "Ботев", важно е кой е приемат феновете".

Въпреки, че до момента, освен кандидатурата на Михайлов, има издигнати още две - на Христо Порточанов и Димитър Бербатов, президентът на БФС показа, че основният опонент ще му е именно бившият нападател на "Манчестър Юн", "Тотнъм", "Монако" и т.н. "Нормално е ЦСКА да издигне кандидатурата на Бербатов... Това, че Мартин и Стилиян подкрепят Бербатов, е нормално - те са от едно поколение... Аз нямам проблем с никого от тях и никога не сме се карали. Беше неуважително от страна на Бербатов да не ме поздрави на мача с Литва. Аз лично не го видях тогава", коментира Михайлов.

Той отрече да скаран с Христо Стоичков и Любослав Пенев, въпреки нееднократните нападки на двамата срещу шефа на футболния съюз: "Не съм в лоши отношения със Стоичков и Любо Пенев. Никой с никого не е скаран. Времето си минава, всеки го хваща животът и пътищата се разделят. В едни момент футболът ни събира под една или друга форма - кой шеф, кой треньор на някой отбор. Няма нищо странно между мен и Стоичков и Пенев. Всеки е в различна среда, което неминуемо влияе на един човек".

Направи впечатление обаче, че Борислав Михайлов си писа класирането на националния отбор за Евро 2004 на своя сметка, въпреки че тогава президент на БФС бе Иван Славков, а Михайлов бе само негов заместник. Едва година по-късно бе извършена и смяната на властта в БФС и от тогава (2005 г.) насам мъжкият и младежкият национални отбори не са участвали на нито едно голямо първенство.

"Не е вярно, че по мое време не сме имали успехи. Последното ни участие на голям международен форум е европейското първенство през 2004 година, когато вече бях в управата на БФС. И на тримата (б.ред. - Димитър Бербатов, Стилиян Петров, Мартин Петров) съм им бил шеф по онова време. Когато Иван Славков, лека му пръст си тръгна от Португалия, аз останах и им бях шеф", посочи Михайлов.

Той посочи и още една хвалба, която прозвуча странно: "В сравнение с държавите около нас и на национално, и на клубно ниво сме много по-добре. Погледнете другите държави на какво ниво са откъм стадиони, осветление. Румъния е три пъти по-голяма от България, а и те са по-назад от нас в клубната ранглиста."

Само за сведение - на изминалото европейско първенство участваха Турция и Северна Македония. Стадионът в Букурещ пък прие 4 мача. В Шампионската лига Турция има един отбор ("Бешикташ"), а в Лига Европа - два ("Фенербахче" и "Галатасарай"). Сърбия също има един участник в ЛЕ ("Цървена звезда"), който е в група с единствения ни представител в турнира - "Лудогорец". В Лига на конференцията пък България е представена от един отбор ("ЦСКА-София"), а по толкова участници имат също Сърбия ("Партизан"), Румъния ("Клуж") и Гърция (ПАОК). По отношение на стадионите пък румънците имат 8 построени след 2010 г., които са със статут "УЕФА Елит", в Албания имат три четиризвездни, също реновирани или новопостроени. А в България - няма нито един такъв, с което сме равни единствено със Сърбия (но пък там е планиран нов национален стадион и модернизация на други пет). Всичко това далеч не се припокрива с твърдението, че сме доста по-добре от съседните държави.

Накрая Михайлов прогнозира, че България ще има национален стадион - нещо, което бе обмисляно при управлението на Бойко Борисов, но след това не е приоритет на двата служебни кабинета. "Трябва да бъде направен поне един национален стадион и няколко по-малки. Според мен ще има нов национален стадион. Когато в Северна Македония направиха стадион, всички казаха: "Ето, вижте, футболният съюз у нас нищо не прави“. Не, не футболният съюз прави стадиони, а държавата". Така е навсякъде по света", коментира още той.

Още

"Левски" най-сетне победи след идването на Станимир Стоилов

16.10.2021

Обновена

483
ПЪРВА ЛИГА, ХI КРЪГ - РЕЗУЛТАТИ И КЛАСИРАНЕ (видео репортажи)

16.10.2021

Обновена

667
Сделката за 300 млн. паунда, която разбуни английския футбол

16.10.2021

711