Quantcast
Новото попълнение на "Милан" - строител, куриер, шофьор | СЕГА
facebook
twitter

Спорт

Новото попълнение на "Милан" - строител, куриер, шофьор

Научих се да дриблирам на улицата, разказва бразилецът Жуниор Месиаш
670
 Туитър

Когато "Милан" започна да търси креативен футболист в атака към края на трансферния прозорец (31 август), за главен кандидат бе считан Ромен Фавр от френския "Брест", но преминаването му пропадна. Тогава грандът от Милано се обърна към "Аталанта" за руснака Алексей Миранчук, но преговорите зациклиха и нямаше време да бъдат завършени. 

Тогава "Милан" намери вариант от Серия Б - Жуниор Месиаш от "Кротоне". Сделката бе оформена като взимане под наем срещу 2.6 млн. евро, с възможност за откупуване на правата на бразилеца срещу 5.4 млн.

През миналия сезон роденият в Белу Оризонте Месиаш вкара 9 гола, направи 14 асистенции и 105 пъти успешно преодоля противникови защитници. А в тандем с двуметровия нигериец Нванкво Сими бяха в основата на над половината голове на "Кротоне" (29 от 45).

Отличителната черта на Жуниор е брилянтната техника.

"Дрибълът - това идва от улицата, от Бразилия. Не съм играл за младежки отбори, просто се развличах с приятели. Бяхме свободни, всеки правеше, каквото поиска. Но разбирахме, че финтовете трябва да са полезни, не само ефектни. Смисълът на футбола е победата. Помня Зидан - неговият стил много ми харесваше. Той действаше така спокойно, ефективно и красиво! Сега футболът е тактика, не достигат ярки играчи. А трябва повече зрелище."

На 20 години (през 2011-а) Месиаш пристига от Бразилия в Торино заедно с жена си и сина си, за да търси прехрана. В града е вече по-големият му брат, който му помага да си намери работа. Футболът въобще не влиза в плановете.

Месиаш се заселва в покрайнините на Торино - в квартал "Бариера ди Милано". Първо за мизерни центове почиства и заглажда стари тухли, останали след разрушаване на къщи. Продължава като строител, а след това - във фирма за продажба на битова техника като куриер и шофьор.

Покрай работата се сприятелява с колеги перуанци, с които започва да играе за любителския "Спорт Варик" в градския аматьорски шампионат. Тимът става шампион, а Месиаш е наречен от съотборниците си Фигурата.

През 2016-а получава италианско гражданство и някъде по това време е забелязан от професионални клубове. На 25 г. дебютира в Серия D (в "Касале"), на 27 - в Серия С (в "Гозано"), на 28 е вече в Серия Б (в "Кротоне"), а на 30 попадна в "Милан".

"На какво ни учи моята история? Винаги да имаш вяра - казва Жуниор. - Разбира се, трябва и да ти провърви, но без труд нищо не става. Никога не съм се смятал за силен футболист, даже бях уверен, че съм по-слаб от другите. Затова много тренирах. И съм благодарен на Бог, той е всичко за мен. Това е като въздуха, не бих могъл без него. Той ми дава увереност в това, което правя. Благодаря на Бог за това, че всичко, което става с мен, има смисъл."

Още

ПЪРВА ЛИГА, XVII КРЪГ - РЕЗУЛТАТИ И КЛАСИРАНЕ (видео репортажи)

01.12.2021

Обновена

525
Гредите осигуриха първа победа на "Левски" от месец

01.12.2021

819
А сега - с поглед към вътрешното първенство