Quantcast
Още една титла или да - дилемата в Разград | СЕГА
facebook
twitter

Спорт

Още една титла или да - дилемата в Разград

И 11-ото поредно шампионско звание бе спечелено без голяма конкуренция, но заслужено - трябва да се признае
213
 СПОРТАЛ
Треньорът на "Лудогорец" Анте Шимунджа (най-вдясно) се радва заедно с играчите на 11-ата поредна титла на разградчани (и първа за него).

Това, което почти всички си мислеха още преди началото на сезон 2021/22 в българския футбол, се случи - "Лудогорец" отново стана шампион. За 11-и пореден път, с което бе подобрено собственото постижение на клуба от 10 титли в серия. Да си припомним - "брадатият" рекорд от 9 последователни титли на ЦДНА (преди преименуването му на ЦСКА) - от 1954 до 1962 г., бе изравнен през 2020-а и задминат миналата година.

Успокояващото за "Лудогорец" (и притеснително за всички останали) бе, че и този път златните медали бяха извоювани не по-трудно от предишните няколко пъти. И по-точно - още в първия кръг на втората фаза. Това е и най-ранно спечеленият трофей, още на 17 април. Досега най-бързата титла на разградчани бе през 2017/18 - на 29 април.

Всъщност едва в три от 11-те триумфални сезона имаше сериозна конкуренция и драматизъм. Разликата между "зелените" и сребърния медалист бе една точка само през 2011/12 (пред ЦСКА), през 2012/13 (пред "Левски") и 2018/19 (пред "ЦСКА-София").

Трябва да се признае обаче едно - "Лудогорец" действително спечели заслужено, защото показа най-голямо постоянство през сезона (22 победи, 1 равенство и 4 загуби до момента). За сравнение - прекият конкурент (и реално такъв до подновяването на първенството през февруари 2022 г.) "ЦСКА-София" досега има 15 победи, 8 равенства и 4 загуби.

Това постоянство и разликата в класите обаче идва от несъизмеримите бюджети. Финансовите отчети за 2021 г. още не са излезли, но няма да са много по-различни от тези за 2020 г. В тях се вижда, че приходите на "Лудогорец" са 41,29 млн. лв., а разходите - 45,78 млн.

За сравнение - "ЦСКА-София" е с приходи от 22,19 млн. лв. и разходи от 21,36 млн. Тоест - около два пъти по-голям бюджет в полза на разградчани.

Нещо повече - тези пари се изразходват добре от "Лудогорец". Призна го дори Стойчо Младенов малко преди да напусне треньорския пост в "ЦСКА-София". Той отчете, че в края на 2021 г., когато "червените" съкратиха изоставането от "Лудогорец" само на 2 точки (42 срещу 40), собственикът на разградчани Кирил Домусчиев реагира с осигуряване на още класа.

Привлечен бе нов треньор - словенецът Анте Шимунджа, както и 7 нови футболисти - Спас Делев, Матиас Тисера, Рик Джонатан, Тиаго, Дени Групер, Жан Карничник и вратарят Симон Слуга. Общо за 3,4 млн. евро (според "Трансфермаркт"). Пак за сравнение - "ЦСКА-София" реши да се подсили в гонитбата за титлата едва с трима нови (Маурисио Гарсес, Браян Морено и Енес Махмутович, който още не е дебютирал). Общо за 100 000 евро...

Но за Домусчиев това си е инвестиция с възвръщаемост. Само за достигането си до плейофите в Шампионската лига, а сетне и до груповата фаза в Лига Европа през есента и спечелените там две точки, "Лудогорец" си осигури над 11 млн. евро (около 22 млн. лв.), или половината от годишния си бюджет. Именно тези постоянни суми от ежегодните участия на тима в групите на някой от европейските клубни турнири помагат до голяма степен "Лудогорец" да стане успешно начинание. Което останалите отбори все още се опитват да осъществят.

Затова и спечелването на 12-а поредна титла става естествена цел. Доказа го и изявлението на Кирил Домусчиев след 11-ия триумф. "Ще продължим да се радваме на успехите, но ще си взимаме и поука от грешките. Нашият стремеж е само един - изграждане на още по-силен "Лудогорец", написа бизнесменът във Фейсбук.

А и шансовете не са малки, колкото и скучно да става така първенството. Може би все пак набиращият инерция "Левски" ще внесе интрига през сезон 2022/23, а и "ЦСКА-София" ще бъде по-достоен конкурент от настоящата кампания.

И друго за следене - дали Шимунджа ще се превърне в треньора, вкарал отново "Лудогорец" в Шампионската лига, за пръв път след сезон 2016/17. Той стабилизира отбора през пролетта и осигури безпроблемна титла. Същото обаче сториха преди него Павел Върба и Валдас Дамбраускас, но и двамата се спънаха в летвата на груповата фаза в най-комерсиалния турнир.

Още

ПЪРВА ЛИГА, VII КРЪГ - РЕЗУЛТАТИ И КЛАСИРАНЕ (видео репортажи)

19.08.2022

266
Трансферно лято 2022

19.08.2022

Обновена

5524
Автогол даде предимство на "ЦСКА-София" в плейофа срещу "Базел"

18.08.2022

1415