facebook
twitter

Спорт

Пилот от НАСКАР бе уволнен за расизъм във виртуално състезание

365
 архив

Пилотът от НАСКАР Кайл Ларсън беше отстранен от отбора си "Чип Ганаси Рейсинг" и получи временна забрана да участва в американските автомобилни серии, след като използва считана за обидна дума по време на виртуално състезание. Заради нея 27-годишният американец беше обвинен в расизъм по време на излъчвана на живо надпревара от веригата iRacing в онлайн платформата "Туич".

В разгара на електронното състезание в неделя вечер Ларсън явно загуби връзка с мрежата и заяви: "Не виждам нищо. Не ме ли чуваш? Хей, негър!" Друг човек, участващ в е-гонката, му отговори: "Кайл, говориш на всички, приятелче."

"Изключително разочаровани сме от казаното от Кайл Ларсън снощи - коментираха по-късно организаторите на събитието. - Думите, които той избра да употреби, са обидни и неприемливи."

От отбора "Чип Ганаси Рейсинг" съобщиха, че освобождават своя пилот и го лишават от заплата. Редица спонсори веднага прекратиха взаимоотношенията си с него. Шефовете на НАСКАР пък обявиха, че спират състезателните му права.

"Сериите НАСКАР са превърнали разнообразието и всеобхватността в свои приоритети и няма да толерират езика, използван от Кайл Ларсън по време на неделното iRacing събитие - гласи официалната позиция на ръководителите на спорта. - Правилата за поведение на нашите членове са много ясни в това отношение и ние ще ги прилагаме, за да поддържаме отворена среда за цялата ни индустрия и фен база."

Късно снощи самият Ларсън обяви, че "много съжалява" заради своето семейство, приятели, партньори и "особено заради афро-американската общност".

"Миналата вечер направих грешка и казах думата, която никога, ама никога не бива да бъде казвана. И няма извинение за това. Разбирам, че щетите вероятно са непоправими. Признавам вината си. Просто исках всички да знаят колко съжалявам", каза пилотът във видео обръщение.

По ирония на съдбата Кайл Ларсън, чиято майка е американка от японски произход, е член на инициативата на НАСКАР "Карай за разнообразие" (Drive for Diversity), целяща да привлече повече хора от различни раси, както и жени, да работят в моторния спорт. Самият той е един от първите продукти на програмата, успял да пробие в сериите, като през 2014 г. дори получи наградата "Новобранец на годината".

Заради пандемията от коронавирус НАСКАР стана поредният спорт, който трябваше да отложи своя сезон, и затова в момента пилотите са ангажирани в компютърни симулации чрез сериите iRacing. Подобен модел в последния месец прилага и Формула 1.

Все още няма коментари

Още

Пада забраната за влизане на граждани на ЕС в България

22.05.2020

3174 1
Огнището на COVID-19 в завода за авточасти в Пазарджик се разраства

21.05.2020

Обновена

4986 91
ВСИЧКО ЗА ПАНДЕМИЯТА НА 21 МАЙ

21.05.2020

762

Влез или се регистрирай за да коментираш

×