facebook
twitter

Спорт

Премиерът на Сърбия пое отговорност заради турнирите на Джокович

630
 ЕПА/БГНЕС архив

Световният №1 в тениса Новак Джокович е организирал демонстративната верига "Адриа тур" с изцяло благородни цели и цялата вина за разпространението на коронавируса е на местните власти в Сърбия. Това заяви министър-председателят на западната ни съседка Ана Бърнабич, която пое отговорност от името на сръбското правителство.

"Изказвам му пълна подкрепа. Браво на него! Искаше да направи нещо добро за всички нас, не само за Сърбия, но и за целия регион. Искаше да помогне, да събере пари, за което му благодаря. Ако мога, бих поела цялата вина, а него да оставят намира. Това искам най-много. Наша е вината, че отпуснахме мерките, той чу препоръките. Аз съм виновна. Оставете човека на мира, отговорността е моя! За мен тези турнири са една хуманна акция. Подкрепям го напълно!", заяви Бърнабич, цитирана от bTV.

Веригата "Адриа тур" беше планирана като серия от четири минитурнира в страни от бивша Югославия - в Белград (Сър), Задар (Хър), Подгорица (ЧГ) и Баня Лука (БиХ) в рамките на четири последователни уикенда от 13-14 юни до 4-5 юли. Надпреварата беше прекъсната преди финала на хърватската спирка по-миналата неделя, когато стана ясно, че куп участници, сред които и Григор Димитров, са с положителни тестове за COVID-19.

Българският топтенисист беше първият потвърден случай, а впоследствие инфекцията беше установена при двама от треньорите му - Кистиан Гро и Алгис Христов, последния му съперник - Борна Чорич (Хър), сръбския тенисист Виктор Троицки, двама от треньорите на Джокович - Марко Паники и Горан Иванишевич, както и при самия Новак и съпругата му Йелена. Бащата на най-добрия тенисист в света - Сърджан Джокович, пък си позволи да набеди Димитров като главен виновник за вълната от положителни проби.

Същевременно сръбският епидемиолог Зоран Радованович защити Джокович за организацията на "Адриа тур" и отправи тежки обвинения към кабинета на премиера Бърнабич.

"Новак е много умен и пое такъв риск само защото го измамиха. Бяха му казали, че няма проблем с епидемиологичната обстановка. А това не е така. Той напразно повярва на властите и системата. Обстановката беше много по-лоша, отколкото му бяха казали. Новак е виновен единствено заради своята наивност. Кой би могъл да си помисли, че правителството ще го измами?", коментира Радованович пред Nova.rs.

Самият Новак Джокович, който в последната седмица два пъти публикува извинителни писма до световната тенис общност, отново използва социалните мрежи, за да се обърне към феновете. Този път намиращият се под карантина 33-годишен белградачанин сподели философско послание.

"Корабите не потъват заради водата, която ги заобикаля, а заради водата, която влиза в тях. Не позволявайте на това, което ви заобикаля, да влезе вътре във вас и да ви завлече към дъното", написа в "Инстаграм" Джокович, цитирайки сръбския патриарх Павле.

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Хотелиери и ресторантьори възроптаха срещу хаотичните мерки на властта

15.07.2020

ЙОАНА ПЕТРОВА

441 2
Случаите на COVID-19 по света надхвърлиха 13 милиона

14.07.2020

Обновена

681 1
Само който не е работил с коронавирус, казва: "Не носете маски!"

14.07.2020

СИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА

1980 16

Коментари

Evasion

цялата вина за разпространението на коронавируса е на местните власти в Сърбия

Поне малко от вината няма ли да остави на Гр. Димитров? Горкото на Джокович тате сега ще трябва да се черви... язък, а така хубаво опита да накисне първият осмелил се да обяви, че е дал положителен тест... още веднъж язък, мъ тая Барнабич нещо не е истински сърбин...

levent

Вината в по-гооямата част е на Григор Димитров, който си позволил да купонясва все едно няма нищо. Да видим ще излезе ли да се извини ?

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

Че откога купонясването е незаконно и защо някой би трябвало да се извинява, че прави нещо нормално? Това са дивотии.

Влез или се регистрирай за да коментираш