Quantcast
Приликите и разликите между Хамилтън и Шумахер | СЕГА
facebook
twitter

Спорт

Приликите и разликите между Хамилтън и Шумахер

За по-малко от 14 сезона британецът подобри рекорда за най-много победи във Формула 1
автор
Би Би Си
477
 Би Би Си

Люис Хамилтън подобри единия от двата рекорда на Михаел Шумахер във Формула 1, а скоро ще изравни другия и ще се превърне в най-успешния пилот на всички времена. Победата на англичанина за "Гран при" на Португалия миналата неделя беше под №92 в кариерата му, с една повече от досегашните върхови 91 на германеца.

По времето, когато този рекорд беше поставен преди 14 г., мнозина смятаха, че той може никога да не бъде достигнат. А няма да отнеме много време, преди Хамилтън да изравни и рекорда на Шумахер от седем световни титли - преди да влезе в 2021 г. като фаворит за своята осма.

Поглеждайки към списъците със сравнителни характеристики на постиженията на двамата, най-силно впечатление прави колко еднакви са числата им в много отношения. Освен практически равния брой победи и световни титли, качванията им на подиума също са сходни, с лек превес за британеца (161:155).

Но има и няколко важни разлики, които говорят много за различните им умения. На първо място са полпозишъните. Хамилтън има почти 50% повече в сравнение с Шумахер (97 срещу 68), при това в значително по-кратка кариера (14 срещу 19 сезона). Двамата обаче имат абсолютно еднаква успеваемост при победите от първата стартова позиция - 57 успеха за англичанина (58,8%) и 40 успеха за германеца (58,8%).

Други цифри пък говорят в полза на Шумахер - той има повече победи от втора позиция на стартовата решетка (27:23) и над два пъти повече от трета (17:7). На пръв поглед това може да означава, че германецът е по-добър състезател. Но всеки, който е изследвал стила на англичанина, би оспорил това.

Всъщност тези показатели по-скоро отразяват различните епохи, в които двамата са карали. Почти цялата кариерата на Шумахер премина в ерата на презареждането, а неговите тимове "Бенетон" и "Ферари" бяха ненадминати в изграждането на печеливша стратегия за влизане в бокса.

Също така от 2003 г. нататък - тоест през последните четири сезона от ултрауспешния престой на Михаел при "черните кончета", колите участваха в квалификациите с горивото за начало на състезанието, тоест не винаги беше предимство да стартираш най-отпред. По-добър резултат можеше да се постигне при започване на състезанието от по-задна позиция с по-тежък резервоар, гарантиращ по-дълъг първоначален престой на трасето, при това с много по-издръжливите гуми от онова време.

Като цяло статистиката сочи ясно, че тези двамата са най-добрите пилоти на своето време и двама от най-великите в историята.

 

СЪСТЕЗАНИЯТА

Както и генералните показатели, списъците със спечелени състезания на някои от класическите писти отчитат превъзходството на Хамилтън и Шумахер над останалите състезатели. Но има и някои интересни аномалии.

Първо, относителната липса на успехи за англичанина в Монте Карло е загадъчна, като се има предвид изключителната му дарба по уличните трасета. Същото се отнася за германеца на "Силвърстоун" - няма логична причина защо пилот, който е толкова силен на "Сузука" и "Спа", няма същия успех на писта от сходен скоростен тип.

Но има две трасета, на които успехите и на двамата говорят най-добре. Хамилтън винаги е бил фантастичен на "Хунгароринг" и това е защото нейната конфигурация от тесни и средноскоростни завои перфектно подхожда на неговите способности за влизане в кривите, където почти никой друг не може да се сравнява с умението му да използва толкова много скорост в завоя и въпреки това да е бърз при излизане на правата.

В Канада пък и Шумахер, и Хамилтън са печелили по седем пъти. Пистата "Жил Вилньов" изисква едновременно акробатично, отговорно и импровизиращо каране със своите подли завои и близки ограждения.

Още

Екипите на пилотите в F1 - скъпи, но животоспасяващи

30.12.2021

953
Верстапен - шампионът, заради когото F1 си промени правилника

18.12.2021

3784
Верстапен грабна световната титла във Ф1 след изключителна драма

12.12.2021

2318