Quantcast
Румен Радев подкрепи БФВолейбол за домакин на Шампионската лига | СЕГА
facebook
twitter

Спорт

Румен Радев подкрепи БФВолейбол за домакин на Шампионската лига

Шефът на федерацията Любомир Ганев поиска държавните институции да окажат съдействие
268
 БГНЕС
Момент от срещата между Румен Радев и Любомир Ганев

Президентът Румен Радев подкрепи волейболната федерация, която поиска държавни средства и съдействие, за да домакинства на финалите на Шампионската лига при мъжете и жените през май тази година. Идеята е двете финални четворки да се проведат в София.

Държавният глава Румен Радев прие днес на „Дондуков“ 2 президента на БФВолейбол Ганев и с него са обсъдили "перспективите пред един от най-успешните спортове у нас, който през тази година навършва 100 години от организираното си практикуване в България".

„Вековната традиция на българския волейбол, като един от спортовете, донесли най-много успехи за страната ни, трябва да бъде запазена и развивана“, е заявил Радев и е подкрепил инициативата в годината на юбилея, София да е домакин на Шампионската лига.

Волейболният шеф Ганев пък е изразил на глас истинската цел на своето посещение - домакинството на ШЛ в София "да получи необходимата подкрепа и от страна на държавните институции".

Всъщност - за подпомагане на домакинства на международне състезания всяка спортна федерация в България има право да кандидатства в ММС и БФВ е един от редовните бенефициенти на държавни субсидии за такива прояви по това перо. Например:

през 2017 г. тя получи 591 755 лв. за Световната лига в София; през 2019-а - 511 000 лв. (за Световната лига) и 430 000 лв. (за олимпийската квалификация във Варна), както и 489 000 лв. такса за Европейското първенство за жени; през 2020 г. - 185 000 лв. (за Лига на нациите) и 200 000 лв. за финалите на Златната лига при жените; а през 2021 г. - 467 583 лв. отново за световното за младежи.

Така че не става ясно, защо трябва с идеята да бъде ангажиран президентът на страната.

Радев и Ганев обаче стигнали до обща позиция, че "усилията за реализирането на инициативата са инвестиция не само в българския спорт, но и за популяризиране на страната ни и развитието на икономиката и туризма", се казва още в прессъобщението.

По-рано тази година стана ясно, че БФВ е получила домакинство на европейско първенство за мъже през 2023 г. (в Бургас и Варна), заедно с Италия, РСМакедония и Украйна. Това също било във фокуса на разговора между Румен Радев и Любомир Ганев.

Още

Бомбена заплаха за пътнически самолет вдигна българските МиГ-29

17.05.2022

2344
Радев против квотите за бг музика - не искал тя да убива българи
Радев: Не искам с българско оръжие да се убиват българи в Украйна

16.05.2022

2278