facebook
twitter

Спорт

Шарапова построи бизнес империя покрай тениса

2 586
 архив

Новината, че Мария Шарапова сложи край на професионалната си кариера в тениса, се превърна в една от водещите в света на спорта през февруари. Визитката на 32-годишната рускиня обаче включва себе в си не само богата състезателна история, но и сериозен бизнес, изграден върху мощен персонален търговски бранд.

За цялата си кариера Маша заработи $325 млн., от които само $39 млн. бяха от наградни фондове в турнирите на WTA. Всичко останало спечели благодарение на разумна работа със спонсори и собствен бизнес. Но как всъщност е устроена империята на Шарапова?

Повече от нея в женския тенис е спечелила единствено Серена Уилямс, чиито приходи се изчисляват на $350 млн. Само от наградни фондове постъпенията на Шарапова са на трето място за всички времена, като отстъпват единствено на тези на сестрите Уилямс - Серена ($93 млн.) и Винъс ($42 млн.).

Впечатляващите постижения на рускинята бяха частично очернени от мелдониевия скандал през 2016 г., за който ще стане дума по-надолу, но дори въпреки него тя притежава няколко впечатляващи рекорда. Например, в 11 поредни години (2004-2015) Маша беше най-скъпоплатената спортистка в света. Освен това тя е заработила най-много сред всички руски спортисти през последното десетилетие (2010-2019) - сумарният ѝ приход в този период е оценен на $198 млн.

И всичко това, като се има предвид, че когато Мария и баща ѝ Юрий пристигат в САЩ, разполагат всичко на всичко със $700. След няколко мъчителни години, през 1996-a Маша е приета в академията на Ник Болетиери с годишна стипендия от $35 000.

 

Първият договор

Две години по-късно Шарапова и татко ѝ получават първите си сериозни приходи от професионалния тенис. Агенция IMG изпраща младия по онова време агент Мак Айзенбад да проучи какво е това руско момиче в академията, за което всички говорят. Именно тази среща променя живота и на Маша, и на самия Айзенбад, който остава редом до нея през цялата ѝ кариера, дори в най-трудните моменти.

Айзенбад убеждава IMG да предложи на Шарапова договор за $100 000 годишно. Малко по-късно Шарапова подписва договор с "Найки" за $50 000 годишно. И всичко това, когато тя е 11-годишна!

 

Спонсори

Световна известност Шарапова придобива на "Уимбълдън" през 2004 г., когато във финала побеждава Серена Уилямс. Този турнир и този мач превръщат Маша в световна звезда и отварят вратите пред наистина големите спонсорски договори.

Първият от тях е за $1.5 млн. с гиганта в производството на мобилни телефони "Моторола", а идеята за рекламен клип е вдъхновена от реален епизод след финалния мач в Лондон. Юрий Шарапов, намиращ се на трибуните в "Ол Ингланд клъб", хвърля телефона си на Маша, за да може тя да се чуе с щастливата си майка секунди след последната точка.

По-късно Мария се снима в десетки реклами, а портфолиото с нейни спонсори се разширява с куп престижни марки: "Таг Хойер", "Ленд Роувър", "Канон", "Хед". Още през 2005 г., само година след триумфа на "Уимбълдън", Мария е заработила общо $18 млн. от наградни фондове и спонсорски договори.

В интерес на истината не всички партньорства се оказват успешни. Например, една строителна компания плаща на Маша няколко милиона, за да кръсти на нейно име небостъргач в предградие на Ню Делхи. Парите са събрани от потенциални купувачи на жилища и офиси в сградата, но после фирмата обявява фалит, а Шарапова е обвинена в съучастие в престъпен сговор с цел измама. Разбира се, вината ѝ не е доказана и тя е оправдана.

 

Бонбони

Важен момент в бизнес кариерата на Мария Шарапова става стартирането на собствен проект. Тогава рускинята преживява труден период и се възстановява от тежка травма в дясното рамо, използвайки повечето си свободно време и енергия за създаване на свой бизнес.

Изборът пада върху производството на бонбони, а брандът получава име, комбинирано от английската дума за "захар" и фамилията на Мария - "Шугарпова". В новото си начинание Маша влага $500 000, а генерален директор на фирмата става агентът ѝ Макс Айзенбад. Към днешна дата приходите от бизнеса със сладки изделия възлиза на около $20 млн. годишно.

Бонбоните на Шарапова може да бъдат закупени в 32 страни по света, като самата Мария позиционира продукта сред луксозните в сектора и цената му е по-висока от тази на подобните продукти. След като проби с бонбоните, "Шугарпова" разшири асортимента си с шоколади, а хит на марката станаха дизайнерски желирани изделия във формата на женски устни.

 

Допинг

През 2016 г. е най-големият провал в кариерата ѝ - Мария признава, че е приемала мелдоний, който в началото на същата година е включен в списъка със забранените вещества. Това ѝ коства дисквалификация, която след жалба е намалена от две години на 15 месеца, но все пак ѝ нанася съществени вреди както от спортна, така и от финансова гледна точка. Експертната оценка е, че допинг скандалът е коствал на Шарапова около $50 млн.

Факт е, че практически всички спонсори, които замразяват договорите си с Мария по време на санкцията, възобновяват деловите си отношения с нея след завръщането ѝ на корта. Благодарение на това, дори без значими успехи в тениса през последните години, Шарапова печели огромни пари - през 2018 г. тя заработва $7 млн., а година по-късно - $8.5 млн.

По време на принудителната си почивка Мария се занимава още по-активно със собствените си проекти и развитие. Тя успява да завърши ускорен курс по предприемачество и маркетинг в "Харвард Бизнес скул". Появява се като лектор в конференции на начинаещи бизнесдами. В същото време предприема сериозна инвестиция, влагайки $35 млн. в UFC. Макар че не участва директно в рекламата на бруталните бойни спортове, Мария има своя дял в тях.

Горе-долу по това време Мария разработва и собствено мобилно приложение, чрез което заинтересуваните стават свидетели на уникални моменти от ежедневието на рускинята.

 

Фенове

Като цяло е важно да се отбележи, че Шарапова винаги се е отличавала с открит подход в комуникацията и общуването със запалянковците. Например през 2014 г. феновете избират нейна публикация в Туитър за най-остроумна. В нея тя споделя снимка на китайски почитател, който толкова задълбочено чете статия за Шарапова във вестника, че не забелязва, че тя седи на сантиметри от него, придружена с думите: "Хей, приятел, аз съм точно зад теб..."

Дори в разгара на допинг скандала Маша не загуби своята самоирония. Например, на една от презентациите на своите бонбони Шарапова се появи с тениска "Зара" с надпис "Връщам се след 5 минути", намеквайки за своята дисквалификация. Феновете на Мария изкупиха десетки такива фланелки и започнаха да се снимат с тях, а Мария споделяше фотосите в социалните мрежи. (И Маша, и агентът ѝ отрекоха, че това е било рекламен ход, но е малко трудно човек да им повярва.) Самите бонбони също не се разминаха без шеговити подмятания - на опаковките на "Шугарпова" дълго време пишеше, че в съставките няма ГМО, оцветители, изкуствени добавки и... мелдоний.

И след края на тенис кариерата си Мария Шарапова вероятно ще има с какво да се занимава, защото интересите ѝ са твърде разнопосочни. Тя дори се пробва в киното, изпълнявайки епизодични роли на самата себе си в холивудския филм "Бандитките на Оушън" (2018) и сериала "Милиарди" (2018). През 2020 г. бившата №1 в света има и няколко планирани демонстративни мача - в Москва, Санкт Петербург и Сочи.

Ключови думи:

тенис, Мария Шарапова
3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Джокович покани Григор Димитров за юнски тур на Балканите

24.05.2020

679 1
Пандемията поставя под въпрос "София Оупън" 2020

22.05.2020

ЯВОР ЕВТИМОВ

93
Алжирка трогна тениса с гневно видео писмо до световния №3

12.05.2020

1220 1

Коментари

bay Dragan

Гришооо,

какво изгуби градски. Срам ме е да го пиша , ама си остана каунь. Хасковски каунь.

Conviction
снимка на Conviction

НИКОГА Маша не е била интимна с кауна  винаги отричаше да са гаджета,В Руските сайтове има доста  инфо, сал на булгар мазнячите им се иска да е друго.Маша е интелигентна  а кауна  с4  клас и алчен и мошеник там бе рекламен проект а Р. Рашийд му бе креватната дружка,  кауна не е останал без педали в щаба си  сега е немеца...

Johnny B. Goode
снимка на Johnny B. Goode

Прав си бай Драгане. Господ дава, ама в кошара не вкарва.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×