Quantcast
УЕФА награди българина, спасил Кристиян Ериксен на Евро`20 | СЕГА
facebook
twitter

Спорт

УЕФА награди българина, спасил Кристиян Ериксен на Евро`20

Д-р Валентин Великов получи Президентската награда на европейската футболна асоциация
2 834
 БФС

Българският специалист по спортна медицина д-р Валентин Великов е един от осмината, получили Президентската награда на УЕФА за приноса си при спасяването на живота на датския национал Кристиян Ериксен по време на мача срещу Финландия от европейското първенство това лято. Както е известно, халфът на "Интер" колабира в 43-ата мин. на двубоя от група В на Евро 2020 заради спиране на сърдечната дейност. Благодарение на навременната намеса на няколко медицински лица обаче жизнените функции на Ериксен бяха възстановени.

 

По стечение на обстоятелствата един от помогналите е д-р Великов, част от медицинския екип на "Лудогорец", който по това време е командирован да помага на Евро`20. Освен него, отличени са още пет медицински лица - Йенс Клайнефелд, Могенс Кройтцфелд, Фредерик Фленстед, Андерс Боесен и Педер Ерсгорд, а също така членовете на щаба на датския национален отбор Мортен Скьолдагер и Мортен Боесен, както и капитанът на датчаните Симон Кяер, който трогна милиони зрители по света с достойната си реакция по време на инцидента.

"Тези хора са истинските герои на Евро 2020 и за мен е истинска чест да им връча тази награда. Тази година призът надхвърля рамките на футболната игра и е важно напомняне за това колко ценен и крехък е човешкият живот", коментира президентът на УЕФА Александър Чеферин.

Кристиян Ериксен също благодари на отличените с наградата. "Фантастичната ви работа наистина спаси живота ми", заяви 29-годишният халф, на когото дни след случилото се бе поставен дефибрилатор. Ериксен още не е обявил дали ще продължи футболната си кариера.

Още

Португалия или Италия ще пропусне Мондиал 2022

26.11.2021

1949
ПЪРВА ЛИГА, XVI КРЪГ - РЕЗУЛТАТИ И КЛАСИРАНЕ (видео репортажи)

26.11.2021

Обновена

368
"Лудогорец" се размина и с цел №3 в Европа

25.11.2021

1304