facebook
twitter

Спорт

Увеличава се натискът за отлагане на олимпиадата

Великобритания също няма да прати спортисти в Токио, ако игрите започнат през юли
Обновена
406

Олимпийските игри в Токио ще бъдат отложени заради коронавируса. Това заяви членът на международния олимпийски комитет Дик Паунд. МОК все още не е взел решение за отлагане на игрите. В неделя от комитета обявиха, че си дават срок от 4 седмици. Според Паунд обаче решението вече е взето.

"Въз основа на информацията, с която МОК разполага, отлагането вече е решено. Параметрите за бъдещето още не са определени, но игрите няма да започнат на 24 юли, доколкото знам", заяви Паунд, който два пъти бе вицепрезидент на МОК, а освен това беше и първият президент на световната антидопингова агенция (WADA).

Според него игрите вероятно ще бъдат отложени за 2021 г., но детайлите ще бъдат определени в следващите 4 седмици. Той очаква МОК да обяви следващите стъпки скоро. "Това ще дойде на етапи. Ще отложим игрите и ще започнем да се справяме с всички последици, които са неизбежни", допълни Паунд.

МОК и организационният комитет все още не са обявили подобно решение. Попитан за думите на Паунд, говорителят на МОК Марк Адамс заяви: "Всеки член има правото да интерпретира решението на изпълкома на МОК, обявено в неделя."

Канада и Австралия вече обявиха, че няма да пратят спортисти в Токио, ако олимпиадата започне през юли. Великобритания скоро ще ги последва, а това бе потвърдено от президента на британската олимпийска асоциация (BOA) сър Хю Робъртсън.

"Не виждаме начин игрите да се проведат по план. Очаквам да се присъединим към Канада и Австралия скоро. Мисля, че е много просто. Ако вирусът продължи както се очаква от правителството, не мисля, че има някакъв начин да пратим отбор. Не виждам как британските спортисти ще са готови дотогава. Тренировъчните съоръжения разбираемо и правилно са затворени в цялата страна, така че няма начин да проведат нужната за олимпиада подготовка. На второ място е въпросът дали е уместно да се провеждат олимпийски игри в такъв момент. Ние говорим с представители на всички наши спортове и ще завършим тези разговори в близките дни", каза Робъртсън, 

Световната федерация по лека атлетика също призова олимпиадата да бъде отложена. В писмо до президента на МОК Томас Бах президентът на световната атлетика Себастиан Коу казва, че олимпиада през юли е "нито възможна, нито желана" заради коронавируса. Коу е провел конферентен разговор с президенти на други международни федерации по олимпийски спортове и смята, че те са на подобно мнение.

"Никой не иска да отлагаме олимпийските игри, но не можем да ги проведем на всяка цена, особено с цената сигурността на спортистите. Решението за олимпийските игри става очевидно много бързо. Вярвам, че дойде време и дължим на нашите спортисти да им дадем отдих там, където можем", каза Коу. 

В писмото си до Бах той посочва три основни причини за отлагане на олимпиадата - честността на състезанията, рисковете от контузии и емоционалното състояние на спортистите.

"Всеки президент на национална федерация смята, че вече няма как да има равни условия за всички, тъй като има много спортисти, които имат проблеми с тренировките заради мерките, взети срещу разпространението на коронавируса. Ако спортистите не тренират нормално, ще трябва да засилят тренировките с приближаването на олимпиадата и това ще увеличи риска от контузии. Несигурността дали олимпиадата ще започне през юли предизвика истинско мъчение на спортистите и ние можем да го спрем", пише Коу. 

Президентът на японския олимпийски комитет Ясухиро Ямашита също смята, че прекалено дълго забавяне на решението ще бъде бреме за спортистите, които се готвят за олимпиадата.

Редица спортисти критикуваха МОК заради съобщението, че са нужни още 4 седмици за вземане на решение. Световната шампионка на 200 м Дина Ашър-Смит (Вбр) написа в "Туитър": "Значи ли това, че спортистите са изправени пред още ЧЕТИРИ седмици в търсене на начини да тренират, докато потенциално излагат себе си, треньорите, помощния персонал и близките си на риск, само за да разберем, че така или иначе олимпиадата ще бъде отложена?"

Световният шампион на 400 м с препятствия от 2011 г. Дей Грийн призна, че му е трудно да намери къде да тренира. За да поддържа форма, той е отишъл във фермата на половинката си, където е обръщал гуми на трактор и е използвал бали със слама за препятствия. "Минах покрай местната лекоатлетическа писта на едно от частните училища близо до дома ми. Вгледах се в оградата и се зачудих - дали да не я прескоча", допълни британецът.

Все още няма коментари

Още

Как Москва прочисти дисиденти, крадци и проститутки за олимпиадата

02.08.2020

844 4
Секретната програма на британските спортисти за Лондон `12

25.07.2020

288
МОК отложи младежките игри в Дакар `22 за 2026 г.

16.07.2020

63

Влез или се регистрирай за да коментираш