facebook
twitter

Спорт

Япония отклонява въпроси за отлагане на Токио 2020

115
 ЕПА/БГНЕС

Всички останали страни от Г-7 подкрепят Япония за провеждането на "пълни" олимпийски и параолимпийски игри в Токио 2020. Това обяви японският министър-председател Шинзо Абе след конферентен видео разговор за обсъждане на мерките срещу пандемията от коронавирус. Премиерът обаче отклони въпросите дали някой от другите лидери в икономическия пакт е обсъждал възможността за отлагане или отмяна на XXXII олимпиада.

Министърът по олимпийските въпроси на Япония Сейко Хашимото също използва думата "пълно" относно домакинството на игрите, насрочени за периода 24 юли-9 август. Тя говори тази сутрин, часове преди МОК да започне широка дискусия между своите членове, националните олимпийски комитети и международните спортни федерации по темата за организацията на олимпиадата това лято.

"Пълна олимпиада е това, към което се стремим. Ние ще дадем всичко от себе си, за да се подготвим за домакинство по график, така МОК да бъде сигурен, че можем да се справим с организацията на игрите", заяви Хашимото.- Тя обясни, че под "пълна олимпиада" разбира "всяко състезание да започне навреме с публика по трибуните".

От МОК вече обявиха, че вариант за провеждане на олимпиадата в Токио 2020 без публика не съществува. Всички евентуални други опции ще бъдат обсъдени чрез видео конферентна връзка днес.

До момента в Япония има регистрирани над 1400 положителни теста за COVID-19 и 28 смъртни случая. Заради разпространението на коронавируса в страната ще бъде променен маршрутът на щафетата с олимпийския огън. Японската част от пренасянето на факела трябва да започне на 26 март във Фукушима.

Традиционното запалване на олимпийския огън в древна Олимпия беше осъществено миналата седмица в ограничено присъствие. Щафетата на територията на Гърция пък беше преустановена, за да се избегне струпването на тълпи на едно място.

Все още няма коментари

Още

ВСИЧКО ЗА ПАНДЕМИЯТА НА 9 АПРИЛ

09.04.2020

274
Заразените с COVID-19 в света вече са над 1.5 млн.

09.04.2020

Обновена

677 6
Всичко за пандемията на 8 април

08.04.2020

2069

Влез или се регистрирай за да коментираш

×