facebook
twitter

Спорт

Защо само в Беларус още се играе футбол

1 080
 Спутник
Президентът на беларуската футболна федерация Владимир Базанов.

Първенствата из цяла Европа бяха прекратени заради пандемията от коронавирус. Преди два дни дори Турция отложи мачовете в своята Суперлига и долните дивизии. Но все пак на континента продължава да се играе футбол... Беларуският шампионат започна по план в четвъртък с два мача, а вчера се проведоха още два. Посещаемостта е различна - между 700 и 4000 зрители. Това показва, че хората имат едно наум заради вируса, но все пак желанието да гледат футбол надделява у най-заклетите фенове. И така - днес предстоят два мача, в неделя още два...

Защо все пак в Беларус решиха да продължат, въпреки случващото се с пандемията... "Във вторник имаше голяма видеоконференция на УЕФА с участието на всички местни асоциации. Предвид получената информация, нашето ръководство взе решение да започне първенството. Към настоящия момент в страната ни има 36 потвърдени случаи на коронавирус. Следим за развитието на ситуацията, получаваме информация от съответните инстанции. Засега сме решили мачовете да се провеждат със зрители. Да, много първенства спряха, но ние играем по системата "пролет-есен". Федерацията ще се съветва с клубовете за календара. Националният и младежки национални отбори няма да се събират, заради решението на УЕФА да преустанови международните срещи", коментира пресаташето на беларуската федерация Александър Алейник.

Според руското издание "Спорт Експрес", местните клубове не са взели участие в заседанието на своята федерация, като само ще се подчинят на решението. Това беше потвърдено от всички. Единствено от доминанта "БАТЕ Борисов" отказаха коментар. А други клубове, като "Ислоч", отмениха предвидени мероприятия, извън мачовете, като среща с фенове, например.

Президентът на федерацията - Владимир Базанов, бивш полковник и ветеран от Афганистан, е доста рязък: "А защо да не започне шампионатът?! Да не би да имаме обявено извънредно положение?! Не. Знаем броя на заразените, броя на заболелите, колко са излекуваните. Не се намираме в критична ситуация, така че решихме да започнем шампионата по график. Планирам да гледам три срещи от първия кръг", коментира Базанов.

Разковничето обаче е неговата близост с държавния глава Александър Лукашенко. Последният вече даде своя съвет към нацията за борба с коронавируса - водка, сауна и работа на полето. "Този коронавирус е нищо повече от масова психоза. Сигурен съм, че паниката ще нанесе повече щети от самия вирус", е мнението на президента на Беларус. По случая в страната всичко работи, затворен е само един университет (заради установени заразени студенти).

При това положение трудно може да бъде убедена федерацията да престъпи волята на Лукашенко. И все пак... По неофициални източници, футболистите и техните ръководители са доста притеснени, че единствено те продължават да играят футбол в Европа. В следващите дни предстои заседание на Изпълкома на федерацията. На него засега ще се обсъжда как да се запълни паузата, предвидена за мачовете на национални отбори, които няма да се изиграят, както стана дума. Не е изключено все пак да се повдигне въпроса и за прекъсване на първенството. Но е ясно - крайната дума няма да е на клубовете.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ВСИЧКО ЗА ПАНДЕМИЯТА НА 9 АПРИЛ

09.04.2020

281
Заразените с COVID-19 в света вече са над 1.5 млн.

09.04.2020

Обновена

692 6
Всичко за пандемията на 8 април

08.04.2020

2070

Коментари

Slava
снимка на Slava

"Този коронавирус е нищо повече от масова психоза. Сигурен съм, че паниката ще нанесе повече щети от самия вирус", е мнението на президента на Беларус.

 

Цитатът е често срещана мантра сред кремльофилите у нас. От едно и също място им спускат листчетата на тях и на белоруския "умник".

Влез или се регистрирай за да коментираш

×