facebook
twitter

Спорт

Застраховка спасява "Уимбълдън" от фалит

222
 ЕПА/БГНЕС
Портите на "Ол Ингланд Клъб" ще останат затворени през 2020 г.

Безпрецедентната отмяна на "Уимбълдън" в мирно време изправи най-стария тенис турнир пред огромни финансови предизвикателства. Реално погледнато организаторите от лондонския "Ол Ингланд Клъб" можеше да забавят решението си до края на април, но от известно време то така или иначе изглеждаше неизбежно заради върлуващия коронавирус. В момента никой не си представя, че в края на юни 40 000 души ще могат да се събират ежедневно на едно място в британската столица и безопасността на тяхното здраве ще бъде гарантирана.

За разлика от другите турнири в Големия шлем, Откритото първенство на Великобритания не може и просто да бъде отложено във времето. Особеностите на тревната настилка са такива, че тя е подходяща за тенис само в този период от лятото.

Но също така за разлика от много други спортни събития, "Уимбълдън" ще може да ограничи значително щетите благодарение на своята предвидливост, изразяваща се в широка застрахователна полица. Разбира се, домакините ще понесат финансови загуби заради отмяната на турнира, но ще избегнат потенциален фалит заради връщането на парите за билети и телевизионни права. Става въпрос за стотици милиони британски лири, които ще бъдат покрити от застрахователя.

Местните медии разкриха, че през последните години клаузите на застраховката са били предоговаряни няколко пъти и сред потенциалните рискове за отмяна на турнира изрично е била включена болестна епидемия. Списъкът на покриваните застрахователни събития е дълъг и включва сценарии като терористични актове и дори смърт на кралицата, която да доведе до период на национален траур.

Точната премия, която "Уимбълдън" плаща за подобна застраховка, не е официално оповестена, но източник от тенис асоциацията на Великобритания разкрива, че става въпрос за "ниска седемцифрена сума".

 

Ще има ли въобще повече тенис през 2020 г.?

Паралелно с взетото от "Уимбълдън" решение за отмяна на турнира тази година стана ясно, че първоначалното замразяване на целия тенис сезон до 7 юни се удължава до 13 юли. В съвместно изявление професионалните асоциации на мъжете (АТР) и жените (WTA) обявиха, че това лято няма да се състои нито един турнир на трева. От календара автоматично отпаднаха комбинираните надпревари в Хертогенбош (Нид) и Ийстбърн (Анг), мъжките в Щутгарт (Гер), "Куинс" в Лондон (Анг), Хале (Гер) и Майорка (Исп) и женските в Нотингам (Анг), Бирмингам (Анг), Берлин (Гер) и Бад Хомбург (Гер).

Забраната за провеждане на тенис турнири е в сила на всички нива професионален тенис, включително във веригата на международната федерация (IТF). От ATP и WTA уточниха, че към днешна дата всички, насрочени за след 13 юли турнири ще бъдат планирани по график, но и "тяхното провеждане зависи от развитието на здравната криза по цялата планета".

Това накара редица специалисти да зададат въпроса ще има ли въобще повече тенис през 2020 г.? Някои дори побързаха да дадат отрицателен отговор.

Най-песимистично се изказа директорът на австралийския тенис Крейг Тили, организатор на първия за годината турнир от Големия шлем - Australian Open. Надпреварата в Мелбърн през януари е едно от последните световни събития, които изобщо се проведоха в професионалния спорт.

"Моето лично мнение е, че за тениса ще бъде трудно да се завърне през тази година. Той зависи от глобалното пътуване и мисля, че това ще е последното, което ще се завърне. Спортовете, които имат местен фокус, ще имат по-силни позиции, но онези с глобален фокус са поставени на по-голямо изпитание - коментира Тили. - Тази година трудно ще се пътува от една страна в друга. Вътре в страната ще бъде възможно, но когато отново можем да пътуваме свободно между отделните държави, тогава ще се завърне и професионалният тенис. На локално ниво можем да започнем и към това сме фокусирани в момента."

Той добави, че засега няма причина да смята, че Откритото първенство на Австралия през 2021 г. също може да бъде засегнато от COVID-19:

"Планираме да проведем Australian Open през януари и да имаме чудесен сезон догодина. Трябва да планираме най-лошото и да се надяваме за най-доброто. Утре може да се събудим и да се е появило чудотворно лекарство или нещо, което наистина помага, или пък да са напреднали с ваксината. Но от всичката литература, която прочетох по темата, това едва ли ще се случи скоро."

Ключови думи:

тенис, Уимбълдън
Все още няма коментари

Още

Квитова спечели Купата на тенис президента в Прага

29.05.2020

79
Григор Димитров: Не искам да съм като другите

27.05.2020

344
Федерер: Тенисът е много далеч от завръщане

26.05.2020

109

Влез или се регистрирай за да коментираш

×