Quantcast
Жест за $4 млрд. | СЕГА
facebook
twitter

Спорт

Жест за $4 млрд.

УЕФА предупреди всички отбори за местенето на бутилки по време на пресконференциите от Евро 2020
2 401
 Ютюб
"Наздраве!" за 4 млрд. долара.

Европейската футболна централа (УЕФА) се видя принудена да се намеси, след като един прост жест на Кристиано Роналдо доведе до $4 млрд. загуба за компанията за безалкохолни напитки Соса-Соlа и поредица от негови последователи. Защото и други участници на Евро 2020 се заиграха с рекламодателите и ситуацията започна да излиза извън контрол, нанасяйки щети на компании, платили милиони, за да спонсорират УЕФА и Евро 2020.

Как започна всичко? В началото на пресконференцията след първия мач на Португалия - 3:0 над Унгария, Роналдо пpeмecти бyтилĸитe с Соса-Соlа по-дaлeче и дeмoнcтpaтивнo вдигнa бyтилĸa вoдa, казвайки: "Aгya!" (вода). Португалецът - почитател на здравословния живот, по този начин си изказа мнението за газираните напитки. Впоследствие се разбра, че и шишето с вода, което той надигна, е марка на Соса-Соlа, но пораженията вече бяха нанесени.

Макар фирмата да излезе с изявлeниe, чe "вceĸи имa пpaвo нa cвoитe пpeдпoчитaния зa нaпитĸи c paзлични вĸycoвe и нyжди", след завъртането на клипчето с "изпълнението" на Роналдо из социалните мрежи цената на aĸциитe нa Соса-Соlа ce пoнижи oт $56.10 на $55.22 за акция. Това е спaд oт 1.6%. Изчислено в абсолютна сума,

 

пaзapнaтa cтoйнocт нa ĸoмпaниятa намаля с $4 млрд.

 

- от 242 на 238 млрд. долара.

Последва заигравката на руския треньор Станислав Черчесов, който пък демонстративно отпи Coca-Cola от бутилката пред себе си на пресконференция, обяснявайки, че той пък няма нищо против напитката. Италианският голмайстор Мануел Локатели, който вече вкара две попадения на Евро 2020, обаче заличи този позитивен за компанията жест и повтори стореното от Роналдо.

Дойде и постъпката на френския национал Пол Погба, който пък отстрани от масата пред себе си бутилките с бира на друг от главните спонсори - Неіnеkеn. Обяснението впоследствие бе, че Погба е мюсюлманин и не пие алкохол, но парадоксът е, че бутилката пред него бе с безалкохолна бира. Тук обаче жестът имаше обратен ефект - точно заради парадокса акциите на бирения гигант поскъпнаха с 1.6% в следващите два дни.

След всички тези изпълнения 

 

чашата на търпението на УЕФА преля

 

и тя се зае с потушаването на бутилкоманията. Директорът на Евро 2020 Мартин Калън обясни, че лично е предупредил националните федерации на 24-те отбора участници - играчи и треньори да се въздържат от подобни изпълнения.

"Baжнo e, зaщoтo пpиxoдитe нa cпoнcopитe ca вaжни зa тypниpa и зa eвpoпeйcĸия фyтбoл", каза Калъм и допълни, че "правилата на Евро 2020 изискват спазване на ангажиментите, които УЕФА е поела към спонсорите, макар че играчи, които имат религиозни причини, не би трябвало да имат пред себе си такива бутилки" (визирайки случая с Погба).

Все пак УЕФА поясни, че няма да глобява отделни футболисти, треньори или длъжностни лица за подобни жестове, но "винаги има възможност" да бъдат наказани самите футболни федерации при следващи такива изпълнения. Най-простият начин е, като бъде удържана дължимата сума по спонсорските договори на Евро 2020 за някои от 24-те отбори участници.

УЕФА е получила от Соса-Соlа, Неіnеkеn и 10-те останали свои големи спонсори (сред тях са Just Eat Takeaway.com, Qatar Airways, Tiktok и китайската група за електроника Vivo) около 500 млн. евро (точната сума не е съобщена все още, но за Евро 2016 спонсорските приходи бяха на стойност 486 млн. евро). И част от тези пари ще отидат за отборите.

Тези жестове за милиарди обаче предизвикаха и друга полемика:

 

Колко сериозно може да е влиянието на отделни спортисти

 

срещу компании мастодонти?

И, разбира се, христоматийният пример е Роналдо. Все пак всичко тръгна от него. Ако Локатели пръв бе преместил бутилките с Coca-Cola, това вероятно нямаше дори да бъде забелязано, а жестът на португалеца предизвика буря. 

"За всяка марка би било голям проблем, когато най-следваният в социалните мрежи футболист направи нещо такова - казва консултантът по спортен маркетинг Тим Кроу, съветник на Cоса-Соlа за футболното спонсорство. - Coca-Cola плаща десетки милиони на УЕФА. Има и договори с федерациите и отборите, в които са разписани техните задължения, включително при пресконференции с лога и рекламни продукти. Но винаги има рискове."

А когато става въпрос за Роналдо, рисковете са огромни. Що се отнася до социалните мрежи, той е истински властелин с общо 550 млн. последователи в Іnѕtаgrаm, Тwіttеr и Fасеbооk. Неговият личен бранд във виртуалното пространство е не по-малко известен и влиятелен от този на Coca-Cola. Португалецът е човекът, който изкарва най-много пари от Instagram - по $1 млн. за всяка платена публикация. Роналдо си докарва над $40 млн. годишно от активността си в трите социални мрежи, което е повече и от заплатата му в "Ювентус". А

 

колосалният брой последователи му дава финансовата свобода 

 

да пренебрегва спазването на тъpгoвcĸитe пpaвилa нa ĸлyбoвeтe, федерациите, тypниpитe и тexнитe cпoнcopи.

Разбира се, подобен звезден спортист е не само Роналдо. Такива са още Лионел Меси, голфърът Тайгър Уудс, баскетболистът ЛеБрон Джеймс и други. Затова и в последното десетилетие някои компании започнаха да насочват рекламни пари и към отделни личности вместо към отбори или федерации.

Специално Роналдо има персонален договор с Nike, а фирмата ползва успешно като свои лица още ЛеБрон Джеймс и тенисистките Серена Уилямс и Наоми Осака. А Меси и Пол Погба например са при Adidas, която целенасочено намалява маркетинговите си разходи за отделни събития и ги насочва повече към личности. 

Coca-Cola все още продължава да разчита на по-глобални събития (като Евро 2020), където има много мачове, много играчи. Договорите са такива, че националните федерации карат играчите си да се придържат към определени изисквания.

Случаят с Роналдо обаче бе от онези, които са извън контрол точно заради финансовата независимост и огромното влияние на спортиста. Черчесов, Локатели и сие просто се забавляваха, взимайки повод от неговия пример - справка украинският футболист Андрий Ярмоленко, който нареди нарочно пред себе си две бутилки с Coca-Cola и една с бира Неіnеkеn и призова през смях компаниите да се свържат с него.

Но след намесата на УЕФА вероятно повече няма да видим такива изпълнения от тяхна страна. А ще има ли последствия за Роналдо от Coca-Cola? Вероятно също не, тъй като акциите на компанията си върнаха стойността за няколко дни. Пък и в крайна сметка, нали лоша реклама няма?

Още

ПЪРВА ЛИГА, IХ КРЪГ - РЕЗУЛТАТИ И КЛАСИРАНЕ (видео репортажи)

24.09.2021

Обновена

327
Михайлов: Амбициран съм да водя БФС още 4 години

24.09.2021

553
Какво не дочакахме през последните 4 мандата от БФС?