Медия без
политическа реклама

2019 - годината на огъващите се екрани

04 Дек. 2018

През последните дни могат да се прочетат огромен брой информации за смартфони, таблети и фаблети, чиито екрани се прегъват. Това е достатъчно да заключим - устройствата, които ще имат еластични екрани, ще бъдат основна тема на разговор в технологичния свят през 2019 година.

Покрай Samsung устройства с огъващи се екрани обявиха няколко други компании. Всички те обявиха, че ще бъдат на пазара в началото на следващата година.

Samsung пръв обяви още през август, че има дисплей, който се огъва - вместо стъкло той е покрит с "пластмасов" филм.
Както пишат южнокорейските медии, LG Display също работи върху екран, който може да се сгъва, а в проекта сътрудничат няколко китайски компании, които имат план да прилагат този екран в нови продукти. Става въпрос за Lenovo, Xiaomi и Huawei - всички те  искат да се присъединят към тенденцията, започнала от Samsung.

Сътрудничеството с Lenovo би трябвало да доведе до производство на първия таблет с екран, който се огъва. В тази връзка двете компании в момента разработват дисплей с размер от 13.3 инча и резолюция от 2560 х 1600 пиксела. 

И Xiaomi работи върху екран, който се сгъва. Техническото решение там ще бъде подобно на това при Huawei, което повече напомня на класически смартфон, отколкото на хибрид между смартфон и таблет, какъвто е моделът на Samsung. Освен тези фирми има предположение, че и модел на LG ще има огъващ се дисплей.
И пак всички тези компании ще пуснат новите устройства още през януари следващата година.