Медия без
политическа реклама

2022 - продължава битката за Космоса

14 Яну. 2022
Pixabay
САЩ и Русия ще продължат да пращат апарати към Луната

2021 г. постави нови коти в битката за овладяването на космоса. Елън Мъск продължи да поставя рекорди, още двама милиардери реализираха програмите си за изпращане на туристи в орбита. Руснаците заснеха филм на МКС, а китайците просто се направиха своя станция.

2022 г. ще прикове отново вниманието ни към космическото пространство.

През януари SpaceX вероятно ще стартира първия opбитaлeн експериментален пoлeт нa cвoятa oгpoмнa paĸeтa Ѕtаrѕhір – предназначена eдин дeн дa стигне дo Mapc. Компанията имаше трудности при производството на двигателите, затова се наложи самия Елън Мъск да застане на поточната линия по празниците. Мъск не е сигурен нито дали регулаторите ще дадат разрешение, нито дали Ѕtаrѕhір ще има успешна мисия. Но пък е сигурен, че през тази година SpaceX ще извърши дузина тecтoви пoлeти, a пpeз 2023 г. ще изведе чрез нея "истински полезен товар". 
Марс е едната цел. Другата е връщането на Луната. През февруари космическият апарат "Орион" ще направи обиколка на Луната без астронавти на борда. Това ще е ключов тест за програмата на НАСА "Артемис", чиято цел е кацане на астронавти на Луната през 2024 г. и установяване на трайно човешко присъствие до 2028 г.

Русия също се е насочила към Марс и Луната

През септември руснаците ще изстрелят към Червената планета втората мисия от програмата "ЕкзоМарс". Тази програма се осъществява съвместно от ЕКА и Роскосмос, като първата мисия бе изстреляна успешно през 2016 г. и работи в околомарсианска орбита. Новата мисия трябва да стигне до повърхността на Марс.

Не е насрочена все още роботизираната експедиция "Луна 25" - очаква се тя да се състои през пролетта или лятото на 2022 г. и в нейните рамки руснаците да спуснат апарат в района на лунния кратер Богуславски.

По това време на годината се очаква руснаците да направят нещо впечатляващо - да изведат в орбита първите два микроспътника с лазерни диоди - апаратите ще са част от групата спътници, които ще бъдат изведени в орбита като част от експеримента "Съзвездие". Когато конфигурацията е готова, с помощта на диодите ще може да се пишат послания в небето. Това ще бъде началото на рекламите от небето.

Луната ще бъде цел на още една нация - на Индия. Очаква се в края на годината Индия да реализира програмата си за роботизирано лунно кацане "Чандраян 3". 

Но не само Марс и Луната са цел на хората.

На 3-ти септември европейско-американската мисия "Солар Орбитър" ще прелети край Венера. Също през септември 2022 г. мисията на НАСА "Дарт", която бе изстреляна успешно по-рано през ноември, ще порази малкия астероид Диморф. Така ще бъдат изпитани технологии, които някой ден могат да се използват за защита от потенциално опасни астероиди.
На 29-и септември пък се очаква американската мисия "Джуно" да достигне луната на Юпитер Европа. .
През лятото трябва да полети корейският демонстрационен лунен апарат "Патфайндър Лунар Орбитър",  а на 23-и юни японско-европейската мисия "БепиКоломбо" ще посети за втори път Меркурий, 

По същото време Китай ще завърши космическата си станция Тиянгонг (Небесен дворец) като добави към нея два лабораторни модула  Вентян (Небесно приключение)и Менгтян (Мечти в небесата).
 

Ключови думи:

2022, Космос, мисии

Още по темата