Медия без
политическа реклама

3802 Какво казват котките?

13 Дек. 2020

Бивш инженер на Amazon търси отговор на въпроса, който имат почти всички собственици на котки - какво се опитва да ми каже котката ми?

Хавиер Санчес, който е работил в Amazon Alexa, сега е ръководител на проекти в технологичната компания Aquelon. Той разработва приложение, наречено Меоwtalk, което обещава да превърне котешките мяукания в нещо, което хората могат да разберат. "Това не е език. Те не споделят думи и не общуват помежду си. „Котките никога не си мяукат“, уточнява Санчес.

Чрез проучвания Санчес и неговият екип установяват, че котките често имат 1 от 9 различни намерения, които се опитват да предадат, когато мяукат, и всяко съобщение има свой собствен вид мяукане.

Използвайки опита си с Alexa, Санчес работи и върху това изследване - да декодира мяукането във фрази, които котките се опитват да предадат, като „Гладен съм“ и „Боли ме“. Собствениците на котки, които изтеглят приложението, могат да записват мяуканията на своите котки и да предоставят обратна информация за точността на преводите.

Използвайки машинно обучение, приложението в момента превежда мяуканията на вашата котка в едно от деветте общи намерения на котките; тези девет намерения представляват настроенията и състоянията на ума на котките. Но всяка котка има и свой собствен уникален мяукащ речник, който надхвърля тези девет общи намерения. Затова можете да обучите приложението.

Приложението все още се разработва и непрекъснато се подобрява и актуализира, но прототипът е достъпен както за iOS и Android. Санчес се надява един ден да превърне котешкото мяукане в говор.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

котки, мяукане