facebook
twitter

Технологии

Америка официално се връща в Космоса

1 011
Боб Бенкен и Дъг Харли

На 27 май САЩ ще върне официално статута си на космическа сила, който изостави преди 9 години - от 2011 г. насам американски астронавти не са летели с американска ракета от американска земя. 

На 8 юли 2011 от платформа 39А в космическия център "Джон Кенеди" в Кейп Канаверал, Флорида, бе изстреляна совалката "Атлантис" с 4 астронавти на борда. След това всички пилотирани полети бяха спрени, совалката бе пенсионирана - отиде в музея на космическия център, а американците плащаха за да излетят с руски ракети от руска територия и да стигнат до Международната космическа станция /МКС/. В рамките на тези 9 години обаче Русия увеличи цената за да качи един американски астронавт на някой "Союз" 4 пъти - до 85 млн щатски долара. Освен непрестижно, летеното с руски ракети се оказа и скъпо.

Сега, на 27 май 2020 г., в 23.33 българско време, от същата платформа, която бе използвана и при програмата "Аполо" ще излети пилотираната ракетата носител "Falcon 9" (Гледайте на живо), която ще отнесе космическият кораб "Dragon" с двама астронавти на борда към международната космическа станция. Корабът ще се скачи с МКС на следващия ден в 18:29 ч. (Гледайте на живо).  Целият старт носи името Demo-2, защото се води тестов полет, и е дело на НАСА и частната американска компания SpaceX на милиардера Илън Мъск. Така SpaceX ще стане първата частна компания, която ще участва в реализирането на пилотиран полет. Очаква се цената за един пасажер на Crew Dragon да струва около 55 милиона долара. 

Астронавтите, които ще полетят първи са Боб Бенкен (Bob Behnken) и Дъг Хърли (Doug Hurley) - те бяха избрани за целта още през 2018 г.  Бенкен и Хърли работят усилено със SpaceX от 2015 г. Двамата мъже са военни пилоти. Харли прекарва 24 години като тестов и боен пилот с над 5 500 часа на борда на над 25 различни самолета. Бенкен е тестов пилот на президентския самолет Еър Форс, има над 1 500 летателни часа на над 25 самолета.  Те са астронавни от НАСА от 2000 г. Бенкен лети на две космически мисии с общо 708 часа в космоса и 37 часа работа в безвъздушното пространство. Хърли пилотира две космически совалки и прекарва общо 683 часа в космоса. 

Това не е всичко, което ще се случи тази година. Полетът на 27-и е демонстрационен. Истинският полет се води "оперативен", "редовен" и  ще стартира по-късно тази година и ще бъде с 4-членен екипаж -НАСА още не е съобщила точната дата. Съвсем наскоро НАСА обяви, че американската астронавтка Шанън Уокър и японският астронавт Соичи Ногучи ще бъдат част от тази предстояща мисия на SpaceX до МКС. ЈАXА, космическата агенция на Япония, издаде кратко изявление, потвърждаващо участието на Ногучи. Другите двама участници в нея също бяха обявени преди това - Майкъл Хопкинс и Виктор Глоувър. 

Уокър е ветеран от Международната космическа станция, тя е била там през 2010 г. когато прекарва в космоса 163 денонощия 07 часа 11 минути. Ногучи също има опит с МКС, той е била там през 2009 и 2010 г., а преди това е летял със совалка.

Майкъл Хопкинс е бордови инженер на космическия кораб Союз TMA-10M през 2013, а Виктор Джером Гоувър не е летял досега в космоса. 

Това са хората, които ще летят с кораба на SpaceX. НАСА всъщност избра досега общо девет астронавти, които да проведат първите полети с човек на борда на "Dragon" и с още един кораб - CST-100 "Starliner" на Боинг. Вторият кораб също премина през тестове, в края на миналата година, очаква се нов тестови безпилотен полет през тази есен и веднага сед това - пиотиран полет до МКС. 

"Falcon 9" е двустепенна ракета-носител за многократна употреба. Ракетата може да изведе на ниска околоземна орбита полезен товар от 10 450 кг и съответно 4540 кг на геостационарна орбита. Това е най-евтината ракета досега - изстрелването и ще струва между 45 и 50 млн. долара.

Космическит кораб за многократна употреба – "Dragon", отдавна стигна до МКС - още през 2012 г. "Dragon" прави това няколко пъти в езпилотен режим. В пилотиран режим кораба, който има 18 двигателя, може да превозва до 7 пътника.  

 

КОНКУРЕНЦИЯТА

„New Shepard“ - космически кораб за многократна употреба за суборбитални полети, създаден от американската компания Blue Origin, е отговорът на милардера Джеф Безос . Това е пилотирана капсула за 6 души, която се изстрелва от едностепенна ракета за многократна употреба. На 40 км. височина капсулата се отделя и след това инерционно достига линията на Карман. Ракетата се спуска и каца самостятелно.

Системата е кръстена на Алън Шепард, първият американски астронавт, извършил суборбитален полет.

На 1 май т.г. суборбиталният кораб на Virgin Galactic на милиардера Ричард Брансън, който се казва SpaceShipTwo, направи първия си тестов полет от космодрума "Америка" - това е мястото в щата Ню Мексико, което ще бъде платформа за предстоящите комерсиални полети.  По-ранни тестови полети бяха извършени от  Мохаве в Южна Калифорния. Тестов полет от космодрума Америка означава, че Virgin Galactic е една крачка по-близо до търговските полети.

SpaceShipTwo (търговското име на кораба е VSS Unity) бе изведен от самолета-носител WhiteKnightTwo до височина 15000 м., където се отдели от носача и двамата пилоти направиха няколко независими маневри след което се насочиха кацане на космодрума. Пилотите не се изкачиха на суборбитална височина, нямаше такава задача. Важно беше да се провери безопасността на маневри при отделянето и кацането на кораба.
Досега корабът VSS Unity се издигна на суборбитална надморска височина два пъти: през декември 2018 г. той излетя на 83 км, а през февруари 2019 г. - на 90 км. За сведение, Космосът започва с линията на Карман или на височина 100 км от повърхността на Земята. Според Virgin Galactic височина от 80 км вече е достатъчна причина да се смята, че сте в космоса.

Очаква се търговските стартирания на VSS Unity да започнат до края на тази година. За един полет корабът може да поеме шест пътника. Цената на едно място в пътническата седалка е $ 250 000. Към днешна дата се продават около 700 билета за полети. По време на кратък полет пътниците ще могат да се насладят на няколко минути безтегловност и да разгледат извития хоризонт на Земята на фона на черното звездно небе.

 

Ключови думи:

Falco, Dragon, МКС, SpaceX, НАСА
Все още няма коментари

Още

Изтичането на въздух на Международната космическа станция е спряно

25.08.2020

2614 12
Изтичането на кислород от МКС е от дупка с размер 0.1 мм

22.08.2020

Обновена

7736 24
Илон Мъск: Пирамидите са построени от извънземни

05.08.2020

1257 1

Влез или се регистрирай за да коментираш