Quantcast
Четирима туристи излетяха със SpaceХ | СЕГА
facebook
twitter

Технологии

Четирима туристи излетяха със SpaceХ

1 903

Четирима туристи - двама мъже и две жени, нито един от които не е професионален астронавт - излетяха със капсула на SpaceХ за космическа разходка. Капсулата излезе в орбита тази сутрин и с това бе поставено началото на първата по рода си мисия в Космоса, съставена изцяло от туристи, предаде Си Ен Ен.

В нея участват милиардерът Джаред Айзакман и още трима души.

Ако Ричард Брансън и Джеф Безос прекараха три минути в открития космос и след това се върнаха - нещо като разходка в тематичен парк, то мисията на Айзакман и компанията му, която се нарича "Inspiration4" ще бъде три дни в ниска орбита около земята. Това е първият изцяло цивилен екипаж, който ще бъде изведен в околоземна орбита, като само Айзакман има някакъв опит - той е и пилот.

38-годишният Джаред Айзакман е основател на технологична компания Shift4 Payments. Той е на 1164 място в класацията на милиардерите (Безос е номер 1, а  Брансън - номер 479), но резервира най-доброто пътуване в космоса.

Самият Айзакман е командир на космическия полет. Въпреки че Crew Dragon е силно автоматизирано превозно средство, неговият опит като пилот (той лети на въздушни изложения със собствения си екип Black Diamond Jet, а позивната му е „Rook“) със сигурност ще бъде полезен.

Без съмнение, целият полет е лична тръпка на Айзакман. Но Inspiration4 има и филантропска страна - Айзакман си постави за цел да събере 200 милиона долара за детската изследователска болница „Сейнт Джуд“ (много повече от цената на полета, казва той). Самият милиардер вече дари 100 млн. долара, а парите, които очаква идват от лотарията, която той направи за едно от местата в полета.

Крис Семброски от Еверет, Вашингтон, спечели конкурса (всъщност негов приятел го спечели, но даде билета си на Семброски, почитател на космоса през целия живот). Другите двама членове на екипажа на Inspiration4 ще бъдат Хейли Арсено, асистентка в Сейнт Джуд, която е била пациент там като дете, и Сиан Проктор, учен и бивш кандидат за програмата на НАСА за астронавти, която е участвала в симулационни мисии като на Марс. Така това ще бъде първият в историята на космическите полети без професионален астронавт или пилот-изпитател на борда.

Какво ще правят космическите туристи? Нищо. Те просто ще обикалят Земята за 90 минути с 17500 мили в час. Това ще го правят 3 дни на височина 335 мили (значително по-висока от космическата станция), в орбита, която ги отвежда над 90 процента от населените райони на света. SpaceX дори е инсталирал голям прозорец с купол, подобен на балончета, за по-добро разглеждане на забележителности, така че те ще имат по-широк изглед към планетата, отколкото повечето астронавти са имали в 60-годишната история на космическите полети.

 

Ключови думи:

Айзъкман, Inspiration4

Още

Netflix снима първия частен полет с цивилни в космоса

08.08.2021

287
Crew Dragon, с любителите-астронавти, се приводни успешно

19.09.2021

1392
Дядо Коледа вече кацна на Международната космическа станция

08.12.2019

487