Quantcast
Google Fit ще измерва пулс и честотата на дишане | СЕГА
facebook
twitter

Технологии

Google Fit ще измерва пулс и честотата на дишане

970

Google обяви, че ще добави към приложението Fit възможността за измерване честотата на дишането и пулса с помощта на камерата на смартфона и алгоритми за машинно обучение. За да измерите пулса, трябва да поставите пръста си върху камерата, а за да измерите дихателната честота, алгоритъмът анализира лицето и гърдите на човека, заснет с предната камера. Функциите ще бъдат достъпни на смартфоните Pixel през февруари, а Google планира да ги адаптира за други устройства с Android в бъдеще.

Днес дори евтините интелигентни часовници и гривни могат да измерват сърдечната Ви честота (а някои от тях също могат да измерват кръвното налягане и нивата на кислород). Почти всички от тях използват фотоплетизмографския метод, при който сензор излъчва светлина към кожата и измерва интензивността на отразената светлина с помощта на фоторезистор. Този метод обикновено се използва със зелени светодиоди, но от няколко години има приложения, които използват обикновена камера за смартфон за това.

Google реши да вгради тази функция директно в приложението, което измерва ежедневна активност, но също така я разшири с по-необичайна функция - измерване на честотата на дишане. За да измерите честотата на дишане, смартфонът трябва да бъде поставен на определено разстояние от вас, така че горната половина на тялото да попадне върху предната камера. След това приложението записва видеоклип от камерата и подчертава две отделни области върху него: лицето и гърдите. След това алгоритмите за машинно обучение анализират движенията на тялото между кадрите и изчисляват честотата на дишане. Google отбелязва, че функцията не е официално лицензирана за медицинска употреба и не може да се използва за диагностика.

Ключови думи:

google fit

Още

Дядо Коледа вече кацна на Международната космическа станция

08.12.2019

424
Кланът Ескобар вече прави смартфони

04.12.2019

2043
Русия започва да произвежда електромобили

23.11.2019

4381