facebook
twitter

Технологии

Идентифицираха светеща материя на Луната

625

Китайският ровър Юйту-2, който обикаля из тъмната страна на Луната, идентифицира необичайна светеща материя, подобна на гел. Това стана още миналата година, но сега е долу-горе ясно какво са открили китайците. 

Според анализа на изображенията и сравнението с проби, донесени още от мисията на "Аполо" от Луната до Земята, това е скала. По-конкретно, разтопена скала, която вероятно след като е била ударена от метеорит, се е превърнала в тъмнозелена, лъскава стъклена маса.

Юйту-2 за първи път снима това светещо вещество в края на юли 2019 г. Китайски учени го описаха като "гелоподобно вещество", което всъщност е необичайно описание на нещо на Луната, като се има предвид, че пейзажът на нашия спътник е много сухо и прашно място. Последвалите снимки показаха, че веществото наистина блести, но също така, че не е точно гел, т.е., че няма желатинов характер, а че вероятно е разтопено, пише Science Alert.
По-подробният анализ на панорамните снимки, направени от ровъра, подкрепят тази хипотеза.

По-конкретно, Шен Гуу от Китайската академия на науките и неговите колеги използваха различни видове спектрометри за да определят химичния състав на веществото. Те открили, че реголитът се състои най-вече от плагиоклаза (около 45%), пироксена (7%) и оливина (6%) - доста стандартна смес на Луната. Учените също са определили, че материалът е с тъмнозелен цвят и е с размери 52х16 сантиметра.

Съставът и описанието на веществото напомнят на две проби, взети от Луната по време на мисията на Аполо: лунен образец 15466 и лунен образец 70019. 

Има няколко уточнения и най-важното е, че изследванията са правени на земята, а обекта си е на Луната. Второто учочнение - изследват се спектрални изображения направени от ровъра и то при много слаба осветеност. Трето - ровърът вече е на друго място и едва ли други изследвания на същия образец са възможни.

Ключови думи:

Луната, Китай, материя
2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

НАСА: Изпращането на хора на Луната ще струва 28 млрд. долара

23.09.2020

2473 68
Шенжен е първият мегаполис с 5G

13.09.2020

905 2
Китай вкара холивудски екшъни във военната си пропаганда

22.09.2020

280

Коментари

Epikur

 

  "...Изследванията са правени на Земята, а обекта си е на Луната..." Така написано прави забавна асоциация с убежденията на много хора, че преди 50 години американските астронавти са били на Земята и са правили разказа и филма си за Луната от Земята.

  Написах забавна асоциация, но лично аз не съм от онези, които се съмняват, че Армстронг и колегите му действително са стъпили на Луната.

ковид_19

Те открили, че реголитът се състои най-вече от плагиоклаза (около 45%), пироксена (7%) и оливина (6%) - доста стандартна смес на Луната.

-----

Некадърен превод от руски. Там имената на минералите плагиоклаз, пироксен и оливин в конкретното изречение са предадени с падежна форма, но нашите "преводачи" не знаят, че в руския език имало падежи. В случая родителен падеж струва ми се. 

Влез или се регистрирай за да коментираш