Quantcast
Левитацията вече е просто игра | СЕГА
facebook
twitter

Технологии

Левитацията вече е просто игра

702

Представете си - насочвате пръст към топче и то започва да се рее във въздуха - лети натам, накъдето му сочите. Звучи като научна фантастика, нали? Все едно владеете някаква неизвестна сила. 
Но това вече е факт - т.нар. акустична левитация съществува от години. Сега британски инженери представиха прототип, също базиран на ултразвукова акустична левитация, който обаче представлява игра -  състои от няколко пръстена и малка топка, плаваща във въздуха, която следва позицията на пръста на играча, благодарение на сензор за проследяване на ръцете. Разработката беше представена на конференцията CHI 2020.
Ултразвуковата акустична левитация се основава на действието на звукови вълни, подадени от множество източници. Заради тях във въздуха се образуват стабилни участъци с различно звуково налягане. Примерно, малки зони с ниско налягане, заобиколени от области с високо. Ако поставите доста лек и малък предмет в една такава зона, той ще остане в нея без да пада. Регулирането на амплитудите и фазите на вълните в масив от ултразвукови източници ви позволява да измествате района с ниско налягане, а оттам и обекта в него в желаната посока.
В случая инженерите Орестис Георгиу от Ultraleap и неговите колеги създадали проста игра. Устройството се състои от два излъчвателя, работещи с честота 40 килогерца. Те са насочени един към друг и са разположени на разстояние 18 сантиметра един от друг. Между излъчвателите инженерите вмъкват тънки пръстени от пластмаса. Левитиращият обект е топка от полистирол с диаметър до три милиметра. Включен е сензора за движение на Leap Motion, който с помощта на инфрачервени камери и излъчватели в реално време създава триизмерен модел на ръката и предава команди на ултразвуковите излъчватели.
Играчът може да контролира топката, като движи показалеца в посоката, от която се нуждае.

Ключови думи:

левитация, акустична
1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Дядо Коледа вече кацна на Международната космическа станция

08.12.2019

395 3
Кланът Ескобар вече прави смартфони

04.12.2019

1814 22
Русия започва да произвежда електромобили

23.11.2019

4137 82

Коментари

Бухта

Водещият рубрика "Технологии" много обича думата "вече" - слага я във всяко заглавие :) 

 

Влез или се регистрирай за да коментираш