Quantcast
Microsoft отчете успешен експеримент с подводни сървъри | СЕГА
facebook
twitter

Технологии

Microsoft отчете успешен експеримент с подводни сървъри

1 193
 Microsoft

Microsoft приключи многогодишен експеримент върху изграждането на подводен център за данни. Той бе оставен на дъното на морето близо до островите Оркни в Шотландия. Проектът "Натик" беше изтеглен от морето в началото на лятото и през последните месеци беше извършен анализ на сървърите, за да се определи неговата ефективност и устойчивост.

Резултатите са повече от оптимистични - те показаха, че подводните центрове за данни функционират от гледна точка на производителност, но също така че поставени под вода те са осем пъти по-сигурни от дата-центровете, съхранявани на суша. Сега изследователите ще анализират защо съхраняването на данни под вода може да е по-безопасно от съхраняването им на сухо.

Експериментът също така показа, че сървърите работят с по-голяма енергийна ефективност и това може да се дължи на по-ниската нужда от изкуствено охлаждане на сървърите. Целият център за данни е използвал енергия от възобновяеми източници, която идвала от островите Оркни.

Експериментът показа още, че подводните центрове за данни могат да бъдат нов, по-евтин начин за задоволяване на глобалната нужда от съхранение на данни, без да се използват големи количества енергия. В допълнение, това позволява по-малки центрове за данни да бъдат поставени по-близо до потребителите, вместо да насочват повече данни към централизирани сървъри.

Microsoft тепърва ще мисли как да развие проекта си за подводни центрове за данни.

Ключови думи:

Microsoft, сървъри

Още

Байдън събира шефовете на Apple, Microsoft и Amazon

24.08.2021

4544
Дойде краят на Internet Explorer

21.05.2021

3588
Facebook вече се поддържа от 100% възобновяема енергия

16.04.2021

175