facebook
twitter

Технологии

В Шанхай ще бъде изграден най-големият планетариум в света 

215

Завършено е строителството на основната част от конструкцията на планетариума в Шанхай, чието откриване е планирано за 2021 г. Според информация на вестник „Shanghai Daily”, това ще бъде най-големият планетариум в света.

Проектът стартира през ноември 2016 г., като до момента е построена изцяло стоманената конструкция на сградата и са монтирани механичните съоръжения. Остава да бъде направено вътрешното оформление и да бъдат организирани експозициите.

От Шанхайския музей за наука и технологии, който курира реализацията на проекта, съобщават, че посетителите на планетариума ще могат да се потопят в света на вселената чрез технологии на изкуствения интелект, виртуална и добавена реалност.

В планетариума ще има слънчева кула, специална база за млади изследователи, площадка за наблюдение и обществена обсерватория. В основната сграда ще има три съоръжения, наподобяващи небесни тела: око, обърнат купол и сфера, които образуват заедно гигантски астрономически инструмент за отчитане на времето.

Отвън комплексът наподобява огромен космически кораб от фантастичните филми. Пешеходните алеи около комплекса, разположен на площ от 38 000 кв. метра, приличат на линии на галактическа спирала. При построяването на сградата са използвани екологично чисти материали и последните достижения на „зелените” технологии.

В планетариума се предвижда да бъде поставен телескоп, през който всички любители на астрономията ще могат да наблюдават Слънчевата система. Той ще бъде използван и за различни изследователски проекти.

Ключови думи:

планетариум, Китай
Все още няма коментари

Още

Шенжен е първият мегаполис с 5G

13.09.2020

905 2
Китай вкара холивудски екшъни във военната си пропаганда

22.09.2020

280
18 години затвор получи критик на китайския президент Си Дзинпин

22.09.2020

169 1

Влез или се регистрирай за да коментираш