facebook
twitter

Технологии

Соларно паве ще захранва къщите с ток

824

Пътеки от слънчевите павета скоро могат да захранват нашите домакинства с чиста електроенергия, благодарение на стартъп от Будапеща. През последните пет години унгарската Platio Solar разработва нови начини за прилагане на соларната технология в градските райони. Един от последните им проекти е соларен панел, поставен върху пътеките пред дома - този панел е направен от рециклирани пластмасови бутилки.Т.е. соларни клетки, които да заменят паветата пред дома. 

Според видео, публикувано от компанията миналата седмица, това е първият поект, който ще произвежда енергия за домакинствата от тротоара пред дома.

1 кв. м. слънчеви павета са направени от 400 бутилки от полиетилен терефталат (PET) - една от най-често срещаните форми на потребителска пластмаса. Компресиран в паве, материалът става по-траен от бетон, не е хлъзгав и е устойчив. Ползата е двойна - така и рециклираме пластмаса, и използваме системата за производство на електричество в домакинството или за захранване на електрически автомобили. Според уебсайта на компанията, соларна пътека от 20 квадратни метра има капацитет да покрие годишното потребление на електроенергия на средно домакинство.
 

Ключови думи:

соларна пътека, Унгария
Все още няма коментари

Още

"Политико": България заслужава санкции като Унгария и Полша

02.09.2020

10193 15
Последната свободна медия в Унгария търси помощ от Европа
"Фридъм хаус": Демокрацията в България се влошава

06.05.2020

3021 20

Влез или се регистрирай за да коментираш