Quantcast
Свръхзуковите полети се завръщат в гражданската авиация | СЕГА
facebook
twitter

Технологии

Свръхзуковите полети се завръщат в гражданската авиация

Новият самолет Оverture ще съкрати времето на полет от Лондон до Ню Йорк от 7 часа на 3.5 часа
3 832
 Boom/Unitrd
Дигитално изображение на новия самолет Overture.

Американската авиокомпания United обяви плановете си да закупи 15 нови свръхзвукови самолета и „да върне свръхзвуковите скорости на гражданската авиация" през 2029 година, съобщи Би Би Си.

Последният свръхзвуков пътнически полет се състоя през 2003 г. със самолет Concorde, експлоатиран от British Airways, който излетя от Ню Йорк и кацна в Лондон. На 3 юни 2021 г. United Airlines обяви, че е закупила 15 свръхзвукови самолета Overture, построени от базираната в Денвър компания Boom Supersonic, с възможност за закупуване на още 35. Това означава, че свръхзвуковото пътуване вероятно ще се завърне в близко бъдеще, и този път ще се  управлява от американски превозвач.

Според компанията Boom Supersonic се очаква самолетите да бъдат построени през  2025 г. и готови за пътници през 2029 г. За разлика от предшественика си Concorde, който харчеше много гориво, самолетите Overture се рекламират като екологично съобразени и много по-икономични. Това ще ги направи малко по-бавни от Concorde, но все пак двойно по-бързи от обикновените пътнически самолети  

Типичен пътнически самолет може да се движи с около 900 kм / ч.  Очаква се Overture да достигне скорост от 1 805 kм /ч., с която  времето за пътуване между Лондон и Ню Йорк може да бъде намалено наполовина — вместо 7, полетът ще трае а 3,5 часа, казват от Boom. Concorde, който започна да обслужва пътниците през 1976 г., беше още по-бърз с максимална скорост от около 2180 км / ч.

При свръхзвуковите пътувания съществуват два основни проблема: шумът и замърсяването. Достигането на скорост по-висока от тази на звука предизвиква звуков бум, който може да се чуе на земята като силен гръм или експлозия. Оттам идва и името ня компанията Boom. Звуковите бумове, дължащи се на големи свръхзвукови самолети, могат да бъдат особено силни и стряскащи, да събуждат хората и да причиняват леки щети на някои конструкции. Това доведе до ограничаване максималната им скорост, докато не излязат над океана.

Що се отнася до замърсяването, очакванията са Overture да бъде експлоатиран като "самолет с нулево въглероден отпечатък", предаде БГНЕС. 

Още

Дядо Коледа вече кацна на Международната космическа станция

08.12.2019

446
Кланът Ескобар вече прави смартфони

04.12.2019

2172
Русия започва да произвежда електромобили

23.11.2019

4472