Quantcast
Италия и Унгария искат ЕС да призове за мирни преговори | СЕГА
facebook
twitter

Войната

Италия и Унгария искат ЕС да призове за мирни преговори

1 970
 Pixabay

Италия, Унгария и Кипър настояха Европейския съюз да призове изрично за примирие в Украйна и за мирни преговори с Русия противно на други членки на общността, която искат твърда позиция спрямо Москва, предадоха световните агенции. 

Европейските лидери трябва да решат как да подходят към предложението другата седмица на среща на върха. Проектостановище за Европейския съюз на 30-31 май, което е видяно от Ройтерс, описва ЕС като “непоклатим в ангажимента си да подкрепи Украйна да упражни правото си на самоотбрана срещу руската агресия”. То е било съставено на 19 май и в него не се говори за мирни преговори. 

На среща на посланиците от ЕС в петък обаче италианският представител е предложил промени в текста, заявявайки, че трябва да се споменат мирни преговори и незабавно примирие като една от първостепенните цели на ЕС. Това са заявили присъствали на срещата.

Предложението е било подкрепено от Унгария и Кипър, които бяха сред най-големите критици на новия пакет евросанкции срещу Русия, който е блокиран от седмици заради вътрешни разногласия.

Унгария е против планираното петролно ембарго, докато Кипър има опасения за предложената забрана за имотни продажби на руски граждани.

 

Още

Руснаци протестират и в София срещу войната и мобилизацията

24.09.2022

2242
Мобилизацията в Русия едва ли ще промени хода на войната

24.09.2022

meduza.io

5626
България не подкрепя съдебния иск на Украйна срещу Русия

24.09.2022

Обновена

14040